Underklädestillverkaren med en egen patenterad teknologi har börjat ta fart. Samtidigt arbetar bolaget med godhet som en av sina viktigaste ståndpunkter.
Hört talas om Bn3th? Om du ännu inte gjort det är känslan att du i alla fall snart har det. Kanske till och med äga underkläder från dem.
Kanadensiska företaget är just nu inne i en mycket fin tillväxtperiod i Sverige men kanske framför allt i Nordamerika.
Bn3th sysslar med underkläder. En patenterad konstruktion gör att de mest värdefulla delarna ligger på plats vilket har varit deras stora USP. Som en stor bonus har klämskador därmed minimerats för användarna. Det här är bevisligen ett problem bland världens manliga utövare med tanke på deras försäljning. Niclas Olofsson är bolagets starke man i Skandinavien. Han berättar att man just nu har medvind.
– Framtiden ser ljus ut, det går otroligt bra nu. Det känns som att vi redan nu blickar mot sommaren 2024 och att vi då har en dubbelt så bred kollektion med stort fokus på produkter för de som är ute och rör på sig, säger han.
I dagsläget har Bn3th produkter för flera olika idrotter. Downhill och MTB-cykling över lag var en idrottsgren som bolaget tidigt märkte att det fanns problem med. Därför skapade de cykelbyxor med funktionen som gör att pungen inte kläms mot sadeln. Därefter skapade man produkter för ishockeyn. När man som spelare tar sig över sargen för att byta finns en stor risk att suspensoaren hamnar snett och att klämskador sker. Med Bn3ths underställ minskar den risken avsevärt. Olofsson berättar att många spelare i NHL nu använder deras produkter trots att de inte ”får” på grund av kontrakt med andra tillverkare. Bn3th har också skapat produkter specialanpassade för hockeyn på så sätt att kalsongerna exempelvis har lite längre ben och en funktion som gör att de håller upp damaskerna som används över benskydden.
Ryktet om de pungklämfria underkläderna fortsatte att sprida sig och snart hade NFL-spelare börjat använda sig av dem. Och när man tog in en ny säljchef öppnades ytterligare en marknad upp: surfingen.
Niclas Olofsson förklarar.
– Man anställde en ny försäljningschef i USA som kommer ifrån surfsidan. Han hade jobbat med tunga varumärken inom surf tidigare och hade många kontakter i surfshoppar och liknande, därför fick Bn3th ett naturligt fäste inom den idrotten. Anledningen till att surfare använder sig av våra kalsonger under deras badshorts är att de torkar snabbt. Dessutom är surfare väldigt miljömedvetna vilket passar bra med oss och det vi gör.
– Anledningen till att de använder våra kalsonger är för att de kan surfa betydligt längre utan att få skavsår. Snabbt fick vi ett världsnamn som började använda våra kalsonger, stora surfmedier skrev om dem och därefter växte det.
Företaget har nu börjat arbeta för att bli stora i Europa och det menar Olofsson syns i deras egen orderbok. En styrka för dem är också att 70–80 procent av försäljningen är kalsonger för vardagsbruk.
– Vi är i en bra position med bra lokaler och en stark verksamhet. Vi skulle kunna trippla omsättningen utan problem om vi skulle få leveranser till det. Jag tror vi har en omsättning på 4 miljoner i år och en tillväxt någonstans runt 25 och 30 procent. Skulle man vilja trycka till och gasa är det inga problem att dubbla omsättningen under ett antal år framöver. För jag vet vilka nya produkter vi får in och dessutom att det just nu finns en fin organisk tillväxt och en enkelhet att få nya kunder.
I kommande nummer av Sportfack kommer man kunna läsa mer om Bn3th och deras intensiva miljöarbete och allmänna ”good will”. Detta genomsyrar hela bolaget och även i Sverige vill man ”Do good for nothing”, som Olofsson berättar.
– Jag åker ofta till härbärget i Västberga. Jag bjuder på kaffe och tar med ett par rena kalsonger. Det är svårt att förstå det själv, men för de som kommer dit en gång i veckan för att duscha. Att de sedan får ett par hela och rena kalsonger. Det är så enkelt för oss men så glädjande för dem. Vi delar ut långkalsongerna vi har nu när det blir kallt.
– Vi är inte perfekta men vi försöker i alla fall. Det går såklart inte alltid men om det går så ska vi göra det som krävs. Vi tar med det i allting och vill alltid försöka hjälpa till. Vi begär aldrig något tillbaka utan vill bara vara snälla, säger Olofsson.
Du kan läsa mer om Bn3th och deras miljöarbete samt prisvinnande konstruktion i kommande nummer av Sportfack.