Ecoride flyttar produktionen till Sverige – stora planer för framtiden

Martin Walleräng har tagit sitt kära Ecoride till Sverige. En ny fabrik slår nu upp portarna och målet är att man kommande tre år ska producera 100 000 elcyklar.

Ecoride har flyttat sin produktion till Göteborg. Det svenska elcykelföretaget, som kommer från Göteborg, har nu installerat sig i sina nya lokaler i Arendal och det finns, enligt grundaren och vd:n Martin Walleräng, flera fördelar med att göra flytten. Den främsta är att samla alla kompetenser inom företaget på ett ställe.
– Det är en komplicerad verksamhet att bygga och sälja cyklar. Att sköta inköp, försäljning och produktion. Det finns många syneriger av att ha allt på samma ställe. Det ger stora fördelar helt enkelt, säger Walleräng.

De nya lokalerna för företaget är på 8 000 kvadratmeter och här ska alltså hela företaget husera. Detta innebär att lager, tre produktionslinor, kontor och annat finns samlat vilket förkortar produktionstiden och effektiviserar arbetet. Det är i alla fall förhoppningen, då lönerna är högre i Sverige än i Polen.
– Så är det. Men vi tror att vi kan bygga cyklarna mer effektivt här. Vi minskar också fraktkostnaderna och så blir annat billigare. Visst, lönerna är högre men vi kan bygga cyklarna mer effektivt här och vi slipper lära upp personal utomlands, med andra strukturer och allt vad det är.

Walleräng berättar att man i Polen producerat färre cyklar än man klarar av att göra i Sverige. Och detta är ett måste då man har som mål att de kommande tre åren sälja 100 000 elcyklar.
– Vi planerar att bygga ungefär 35 000 cyklar i Göteborg nästa år, vilket vi kan jämföra med 22 000 i Polen.
– Det har verkligen fungerat bra där men vi kan bygga snabbare här och förkortar mycket av ledtiden genom att flytta. Bara en sådan sak att vi inte behöver frakta komponenter från Kina till Polen för att därefter ta dem till Göteborg.

Flytten skapar också arbetstillfällen. Många har redan anställts och fram till januari-februari tror sig Ecoride öka med ungefär 70 anställda. Tio av dem börjar redan på måndag med att stå på en av linorna för cykelproduktion.

Martin Walleräng, vd och grundare.

– För att kunna klara ökningen av försäljningen måste vi göra många saker annorlunda. Vi vill fortsätta att ta marknadsdelar och intresset för elcyklar ökar fortfarande. Idag säljs ungefär 18 procent av alla cyklar med el. I Nederländerna och Belgien är den siffran närmare 50 procent. Vi kommer också att börja jobba mer mot Finland och Norge. Dessutom öppnar vi en butik i Polen. Det bor 40 miljoner människor där och lönerna ökar där vilket gör att en ny marknad öppnar sig.

Ecoride är i en minst sagt positiv trend och mycket har hänt sedan företaget startades för 14 år sedan. Martin Walleräng berättar att han verkligen är glad över förändringen som skett och kontrollen de haft med planeringen nu jämfört senast de flyttade. Tidigt hade de nämligen sin produktion i Kina men på grund av lagar, strafftullar och regler skulle de förlora sin affär om de fortsatte producera elcyklarna där. Så på en månad fick de starta upp en helt ny fabrik i Polen. Nu har de haft ett år på sig att planera flytten in i minsta detalj. Nu är det också på god väg att bli klara med det.
– Det här känns verkligen jättekul. Det har gått 14 år sedan jag sålde min första cykel i Göteborg och nu öppnar vi en fabrik här. Jag gick på gymnasiet precis intill vår nya lokal. Jag minns att jag gjorde ett specialarbete om ”framtidens färdmedel”. Det resulterade i en cykel och här står vi nu, avslutar Walleräng.

[ajax_load_more seo="true" single_post="true" single_post_id="26948" single_post_order="previous" single_post_target="#main" post_type="post" scroll_distance="-500" pause_override="true"]