Bästa e-handelskommunerna i Sverige – så många startades 2021

Många svenska företag har startat e-handel 2021. Flest per capita hittas i Solna men det är en relativt stor spridning när man ser topplistan.

Svea har nu släppt sin årliga kartläggning om Sveriges bästa e-handelskommuner. Listan toppas av Solna där det i sintt startades 0,8 butiker per 1 000 invånare förra året. Tätt efter återfinns Sundbybergs kommun som var ledande i fjol. En stor klättring gör Burlövs kommun. De klättrar från plats 41 till 3.

– Som en av de ledande aktörerna inom betallösningar kartlägger vi regelbundet den svenska e-handelns utveckling. Under pandemin då stora delar av konsumtionen förflyttades från fysiska butiker fick e-handeln ett rejält uppsving. Allt fler upptäcker möjligheterna med försäljning online. En utmaning för både nya och äldre e-butiker är att försäljningstillväxten generellt ser ut att ha avstannat sedan slutet av 2021, säger Magdalena Caesaraffärsområdeschef på Svea Bank.

Bland topp-10 kommuner är det Strömstad som haft bäst utveckling under 2021. De har klättrat från 116 till plats 9. Även Örkelljunga klättrar rejält.

Entreprenörsandan och en hög digitaliseringsgrad öppnade upp för att fler skulle se möjligheter under pandemin. E-handeln har verkligen etablerat sig som affärsmodell och komplement till de befintliga näringsverksamheterna i Strömstad. Med stöd av Tillväxtverket och Västra Götalandsregionen har Strömstad kommun satsat på att ställa om och utvecklas under pandemin. Det är en del av svaret på varför vi klättrat starkt på listan under 2021, säger Richard Holm, näringslivsansvarig i Strömstad kommun och processledare för Utvecklingsarena Strömstad.

Alla e-handlare är förstås inte sport- och outdoorhandlare men det finns skäl att tro att en hel del av dem är det. Förra året startades hela 4 239 nya e-handelsföretag i Sverige. I snitt startades det 0,3 e-handelsbutiker per 1 000 invånare i Sverige 2021. Detta är baserat på statistik från UC.

Topplista: Sveriges bästa e-handelskommuner

  1. Solna                       0,8 (8*)
  2. Sundbyberg             0,7 (1)
  3. Burlöv                      0,7 (41) 
  4. Sollentuna                0,7 (30) 
  5. Helsingborg              0,7 (18) 
  6. Örkelljunga              0,7 (74)
  7. Malmö                     0,6 (13) 
  8. Kungsbacka             0,6 (73)
  9. Strömstad                0,6 (116)
  10. Botkyrka                  0,6 (9)

*Förra årets position i parantes.

[ajax_load_more seo="true" single_post="true" single_post_id="26196" single_post_order="previous" single_post_target="#main" post_type="post" scroll_distance="-500" pause_override="true"]