Europa kan få 50 miljoner nya cyklister

I alla fall om man ska tro Tony Grimaldi, vd för Cycleurope.

Tony Grimaldi, vd för Cycleurope och ordförande för branschorganisationen Cycling Industries Europe, öppnade i veckan den årliga konferensen för cykelbranschen i Bryssel inför hundratals representanter inom cykelindustrin.

Och det som förmedlades var att Europa kan få 50 miljoner nya cyklister. Cykelindustrin är dessutom den del av mobiliteten som snabbast kan minska beroendet av fossila bränslen, inte minst från Ryssland.
– Det här gäller i högsta grad även för Sverige. När någon köper till exempel en Monark eller Crescent så skapas jobb och värden i Sverige. De flesta vet att ökad cykling är bra för miljön, klimatet och folkhälsan. Jag tycker det är viktigt att även understryka industriperspektivet, att ökad cykling leder till fler jobb och är bra för svensk ekonomi. Länder som Frankrike har upptäckt det här och inkluderar nu cyklingen i näringspolitiken, säger Tony Grimaldi.

På konferensen medverkade bland annat representanter för EU-kommissionen och Frankrikes regering – som båda poängterade kopplingen mellan cyklingen och samhällsekonomi.

[ajax_load_more seo="true" single_post="true" single_post_id="26182" single_post_order="previous" single_post_target="#main" post_type="post" scroll_distance="-500" pause_override="true"]