Lazer lanserar helintegrerat rotationsskydd för cykelhjälmar

Efter många långa år av forskning och produktutveckling presenterar Lazer nu en ny hjälmteknik kallad KintiCore.

Hjärnskador orsakas av rotationsislag. Detta är inget nytt utan tvärtom något man vetat om det senaste decenniet för att inte säga mer. Det kan hjälmtillverkaren Mips intyga, som med framgång hittat lösningar just för den här problematiken och då främst för skidhjälmar.

Belgiska Lazer fick också reda på den här informationen vid ungefär samma tillfälle och inledde då en innovationsresa för att utveckla rotationsskydd inbyggt i hjälmen, istället för att ha det tillagt som ett tillbehör.

I ett pressmeddelande skriver Lazer att detta tvingade dem att slänga alla gamla ritningar och planer för att helt enkelt börja om från början. Med inledande beräkningar av hur olika typer av islag påverkar cyklisten kunde avancerade simuleringar att utföras. Tusentals prototyper och beräkningar gjordes i sökandet efter nya teknologin.

Genombrottet kom när Lazer började snegla mot bilindustrin. Där används deformationszoner, alltså ytor som ska ”ta smällen” vid en kollision. Konformade zoner började byggas som ska kunna pressas ihop inuti hjälmen. Vid en hård kollision ska dessa ytor gå sönder och avleda energin bort från huvudet.

 KinetiCore kallas teknologin som också integrerats i hjälmen, vilket reducerar vikten. Det gör cykelhjälmen mer bekväm då den inte blir lika ”topptung”. Dessutom ökar det cyklistens hastighet. Med den inbyggda teknologin kan Lazer bättre placera ventilationskanaler för att öka luftflödet och dessutom används mindre plats på grund av den integrerade tillverkningen.

Hjälmen finns från och med idag hos återförsäljare.

Relaterat företag i Sportregistret

  • Shimano Nordic AB

    Shimano Nordic AB är ett grossistföretag för delar och tillbehör för cykel och fiske, med flera starka agenturer. Leverans till Sverige, Island, Finland, Norge och Danmark året runt från centrallager i Holland.

[ajax_load_more seo="true" single_post="true" single_post_id="25815" single_post_order="previous" single_post_target="#main" post_type="post" scroll_distance="-500" pause_override="true"]