Postnord ska minska luftskickandet

30 procent av det som fraktas i lastbilar är luft. Detta ska Postnord göra något åt genom ett samarbete med AI-företaget Skrym.

Sportfack har tidigare skrivit ett långt reportage om paketeringens problem. Med en större och större försäljning för både varumärken och kedjor via nätet ökar också paketeringens vikt. Men det är inte helt enkelt att leverera produkter i slimmade förpackningar, utan istället skickas det mycket död yta via diverse transportmedel – vilket i sin tur skadar miljön.

Enligt PostNord är ungefär 30 procent av det som skickas luft. Nu ska de göra något åt detta med hjälp av artificiell intelligens. Postnord har nämligen startat ett samarbete med företaget Skrym för att minska den skickade luften genom optimerade emballage.
– Luft i paketen leder till onödiga kostnader och utsläpp för alla inblandade. Genom att samarbeta med Skrym tar vi ett viktigt steg när vi använder ny teknologi för att systematiskt minska mängden luft i våra flöden, säger Mathias Krümmel, vd PostNord Sverige.

Skrym analyserar miljontals ordrar och produkter för att ta fram den uppsättning emballagestorlekar som minimerar både utsläpp och fraktkostnader. Systemet fungerar även som ett beslutsstöd för lagerarbetarna genom att beräkna vilket eller vilka emballage som är optimalt för varje order – redan innan den börjar packas.

Detta ska ge flera positiva effekter. Slutkunden får en bättre upplevelse tack vare de mer välpaketerade paketen utan onödig luft. Plock- och packprocessen påverkas med rätt emballage utvalt av AI då det effektiviserar arbetet för plockaren. Dessutom fylls lastbilar och tåg med mer gods och mindre luft, vilket i sin tur är bättre för miljön.

Energimyndigheten har beviljat ett finansiellt stöd för projektet döpt till AI för resurssmarta logistikflöden fram till 2023.
– Jag har svårt att tänka mig ett bättre användningsområde för våra system än tillsammans med Nordens största TPL-aktör – särskilt med tanke på vår gemensamma målsättning att ta bort onödig luft ur paketen, säger Jakob Nordfeldt, vd på Skrym.

[ajax_load_more seo="true" single_post="true" single_post_id="25698" single_post_order="previous" single_post_target="#main" post_type="post" scroll_distance="-500" pause_override="true"]