Elcykeln – snart även i svenska skidbackar

En elektrisk lättviktare ska ta upp kampen mot snöskotrarna. Till sin fördel har de smidighet, tystnad och miljövänlighet.

Franska Start-upen MoonBike har utvecklat världens första elektriska snöcykel. I stället för snöskoterns två skidor har denna endast en och dessutom en vikt som inte är i närheten av de vi vant oss vid att se. Ytterligare en häftig grej med snöcykeln: den är ljudlös.

Grundaren Nicolas Muron befann sig i de franska alperna 2015 då han insåg att all vintertransport sker med stora, bullriga och miljöförstörande fordon. Hans lösning på problemet blev alltså MoonBike som har en toppfart på 42 kilometer i timmen och möjligheten att köra i upp till –25°C tack vare en uppvärmd batteribox. Nu ska de första säljas i Skandinavien.

– Vi vill att det ska vara roligt och enkelt att ta sig fram under snöiga förhållanden, och insåg att det inte fanns någon motsvarighet till det MoonBikes är. Vi har utvecklat en unik design som kombinerar friheten hos en elcykel med kraften hos en moped. Att vi bara har en skida skapar både lekfullhet och flexibilitet, där man ljudlöst tar sig in i djup skog och upp till 30 cm nysnö. Det är svårt att förneka magin i att åka genom snö – samtidigt som man faktiskt hör snön falla, säger Nicolas Muron, grundare av MoonBikes, i ett pressmeddelande.

Och timingen för MoonBike kunde knappast bli bättre. Fjällturismen går mot rekordnivåer och försäljningen av snöskotrar slår alla tiders rekord (enligt branschföreningen Snö och terrängfordonsbranschen) med en ökning på 11 procent från förra året.

MoonBike drivs av ett 2,5kWh-batteri och har en körtid på 1,5 timmar. Detta kan dock fördubblas genom ett valbart extrabatteri. Det tar ungefär fem timmar att ladda upp batteriet till max och ingen specifik laddstation behöver monteras.

[ajax_load_more seo="true" single_post="true" single_post_id="25253" single_post_order="previous" single_post_target="#main" post_type="post" scroll_distance="-500" pause_override="true"]