Trailrunningskor 2013

Barfotatrenden fortsätter att ta mark inom trail-running. Nästa år kommer löparna att vara mer jordnära än någonsin tidigare.

Trailrunningskor 2013

Asics

Långt ifrån ett gelé-berg
Med sin låga vikt, en ”framdrivningsplatta” integrerad i yttersulan och med ett bra grepp från den grovmönstrade sulan ska Asics nya trailsko Gel-Fuji Elite ge löparen bra med kraft i spåret. Vikten ligger på strax under 300 gram medan framdrivningsplattan ger löparen ett bra klipp i frånskjutet och därmed ett effektivt löpsteg.

För att ge löparen en god komfort har Asics använt minimalt med sömmar i ovandelen som även tillverkats i material som snabbt släpper ut väta. Skön löpning i nerförsbacke kommer från den låga häl-tå-droppen (åtta millimeter) samtidigt som den lägre mellansulan ska ge ökad stabilitet.

Asics Asics Sverige 08-544 409 60


Trailrunningskor 2013

Hoka One One

Barfotasko in disguise
Stinson Evo är en sko för både asfalt i stan och för tuff terräng inne i skogen. För att klara den utmaningen är skon uppbyggd så att dämpningen ska anpassa sig efter underlaget. Precis som Hokas tidigare modeller har Stinson fått en överdimensionerad mellansula för att minska ansträngningarna på bland annat leder och knän samtidigt som musklerna ska få jobba så effektivt som möjligt.

Utseendemässigt har skon inga likheter med barfotaskor. Men tack vare ett minimalt dropp från häl till tå (fyra millimeter) och den tjocka mellansulan (2,2 gånger mer EVA än i traditionella löparskor) får löparen en fotisättning som liknar barfotalöparens.

Hoka One One Planet Snow +47-73 57 10 28


Trailrunningskor 2013

Inov-8

Stig-Sten för skog och mark
Brittiska Inov-8 gör en ordentlig satsning inför nästa år och utökar antalet modeller med drygt 50 procent till 96 stycken. Bland annat lanserar företaget nya trailrunningskon Trailroc 150 som är den lättaste och mest minimalistiska skon i kommande Trailroc-serien.

Trailroc 150 är tillverkad utan mellansula och har inget dropp mellan häl och tå. Tre olika gummiblandningar i yttersulan ska ge användaren bra grepp och bra skydd med bibehållen barfotakänsla.

Inov-8 Inov-8 070-400 63 63


Trailrunningskor 2013

Merrell

Handskar för fötterna
Merrell är en av de tillverkare som har gått hårdast in i barfotasegmentet. För dem som gillar att springa i skogen har företaget bland annat tagit fram Pace Glove (herrmodellen heter Trail Glove). Precis som Merrells övriga skor i barfotasegmentet har skorna inget dropp mellan häl och tå för att efterlikna fotens naturliga form och i hälen finns endast fyra millimeters dämpning.

Skons ovandel är i snabbtorkande mesh och i framfoten finns en skyddsplatta som fördelar trycket på foten. Yttersulan från Vibram ska ge bra grepp oavsett underlag. När skon har blivit riktigt smutsig går den att tvätta i maskin i 30 grader.

Merrell Merrell Sverige 0302-332 80


Trailrunningskor 2013

New Balance

Finjusteringar av favorit
Låg vikt, flexibel och mångsidig – New Balance nya barfotasko Minimus 10v2 Trail behåller samma nyckelegenskaper som föregångaren Minimus 10 Trail och uppdateras bara något. Varför? Jo, för att responsen på Minimus 10 Trail var så god enligt New Balance.

Bland de förändringar som dock gjorts märks framförallt två saker. Dels har skon fått ett syntetiskt band över framfoten som stödjer utan att hämma flexibiliteten, dels har en del gummi skalats av från Vibram-yttersulan. Det har gett en ännu lättare och flexiblare sko.

New Balance Active Sportswear 031-61 01 30


Trailrunningskor 2013

Puma

Fasa ut i skogen
Nya trailskon Faas 300 Trail är Pumas lättaste trailsko. Skon är designad för att ge användaren en känsla av att befinna sig nära marken vilket ska ge en ökad känsla av kontroll i löpsteget. Närmast underlaget sitter en grovt mönstrad yttersula med ”tänder” i olika riktningar som ger grepp även på hala och våta underlag.

Skon har även fått Pumas nya Webcage-teknologi som ska ge stabilitet och komfort för hela foten oavsett vilket underlag löparen springer på.

Puma Puma Nordic 042-19 71 00


Trailrunningskor 2013

Reebok

Flyg fram i skogen
För dem som springer i skogen är det nödvändigt med skor som följer underlaget. Det gör Reeboks nya sko Realflex Flight ATC. Skon ska ge användaren både ett ordentligt stöd samtidigt som den anpassar sig efter underlagets ojämnheter. Yttersulans mönster ska ge bra grepp på alla typer av underlag.

Ovandelen har designats för att ha så låg vikt som möjligt, 330 gram. En andande lättviktsmesh ska ge bra fotklimat under tuffa rundor i skogen.

Reebok Adidas Group 08-599 291 00


Trailrunningskor 2013

Saucony

Run til you drop
Sedan en tid tillbaka kategoriserar Saucony sina skor efter deras häl-tå-dropp och amerikanerna har delat in skorna i segmenten noll millimeter, fyra millimeter, åtta millimeter och tolv millimeter. Nya skon Saucony Progrid Kinvara Trail har fått ett dropp på fyra millimeter från häl till tå och är en neutral sko för snabbare trailpass eller kortare tävlingslopp.

För att skon ska sitta bra har den fått en mjukare hälkappa och Sauconys egen flexfilm som används på spikskor för att ge en riktigt bra passform. Maximal stötdämpning och en nylonplatta skyddar foten mot hårt underlag.

Saucony Gerisale 08-767 92 50


Trailrunningskor 2013

The North Face

Som en bergsget
När underlaget är riktigt tufft och kräver en sko med extra bra grepp, snör medlemmarna i The North Face’s löparteam på sig skon Ultra Guide. Ultra Guide har nämligen fått en yttersula med ett mönster som härmar bergsgetters hovar.

Ovandelen är tillverkad i lättviktsmaterial och tårna skyddas av en förstärkt tåbox. Teknologin Cradle Guide ska ge användaren ett naturligt löpsteg samt full kontroll vid fotisättningen vilket ska öka effektiviteten i löparspåret. Ultra Guide finns för både damer och herrar.

The North Face The North Face 020-71 75 00

Relaterat företag i Sportregistret

  • Gerisale

    Gerisale är en distributör av ledande sport- och livsstilsvarumärken i Norden och arbetar sedan företagets grundande 1979 med ett stort etablerat nätverk av sport-, livsstils- och skoåterförsäljare i de Nordiska länderna. Vår specialitet är löpning - i företaget arbetar aktiva idrottsmän och kvinnor som testar och utvecklar de utvalda produkterna själva. Representerar Saucony sedan 1982.