Äntligen händer det något nytt i MTB-branschen. 29-tummarna har tagit handlarna med storm i år. De första världscuptävlingarna har nu vunnits på storhjuling, så även årets Cykelvasa. Nu ökar suget från konsumenterna.
Det har pratats om storhjulingarna länge i MTB-branschen, men väldigt lite har hänt försäljningsmässigt. Förrän nu. Fördelarna är uppenbara, nackdelarna få, men ändå har 29-tummarna blivit kvar i startfållan medan lillbrorsan rullat ut på träning och tävling. Om de mot förmodan hittat till butiken, har de haft svårt att komma därifrån.
Men 11-12 år efter det att Gary Fisher överraskade marknaden med sin första 29-tummare har hans argument börjat bita sig fast hos säljare, konsumenter och testpatruller. Vad är det som har hänt i år och vad händer framöver? Vi har tagit pulsen på några leverantörer och butiker.
– Vi har haft 29-tummare i 2-3 år, men nu lossnar det. Nu finns komponenter i toppklass och alla som provat är positiva. Följer vi USA-marknaden så är 29-tummarna snart större än 26-tummarna. I Europa var vi lite försiktiga inför 2011 men ledningen för Giant tredubblade alla order och de fick rätt, allt är slutsålt. Nästa år räknar Giant med att det bli 50/50 i Europa, men vi ligger nog lite efter i Sverige, säger Kent Sandin på Jaguarverken som säljer Giant.
Fredrik Modin på Specialized är också överraskad över säsongen:
– Vi blev tagna på sängen helt klart, 29-tummarna tog slut fortare än vi kunde ana. Och de dyra försvann först, säger han. Nu är handlarna positiva – kunderna ser att tävlingsåkarna kör på cyklarna, då går det lättare att sälja.
Specialized har haft totalt tio 29-tummare i år, blandat hardtail och heldämpat. Från att bara ha haft en modell för tjejer detta år, kommer märket med hela fyra dammodeller inför 2012. Crescent nöjer sig med två modeller. Scott brer på ordentligt också. Från fem i år, till hela 16 modeller nästa år. I linjen finns till och med en elassisterad 29-tummare.
– Det är inte någon vågad gissning att det kommer öka nästa år, säger Björn Hagerud på Scott och låter redan full av förväntan. Många duktiga cyklister kommer vilja ha en 29-tummare i garaget för att komplettera de andra hojarna.

Fördelen med 29-tummaren är ganska enkel: Ett större hjul sväljer små och stora ojämnheter lättare och rullar alltså snabbare på stökiga underlag. Anläggningsytan blir större, särskilt i kurvor, vilket förbättrar greppet. Det som alla fabrikanterna framhåller är hur mycket de jobbat med ramgeometrin för att få till cyklar som inte känns klumpiga. Något som ryktet spridit innan. Men trots att Gary Fisher redan har gjort grovjobbet med geometrierna är det tydligt att alla vill prata sig bort från ryktet.
Att grensla en 29-tummare är annorlunda, särskilt om cyklisten själv är lite kort. Och vi kanske ska reda ut hur stora hjulen egentligen är. När vi frågar runt bland leverantörer och butiker är det inte glasklart för alla varför cyklarna kallas för 29-tummare, eller 29″-ers med lite mer amerikansk klang. Vad är det som är 29 tum? Inte höjden på fälgarna i alla fall, för det är samma dimension som på racerhojar, alltså 28 tum. Det är däckens ytterdiameter som gett namn åt cykeltypen. De är inte tre tum större än 26-tummarna, men de ser väldigt stora ut för ögat.
Det som alla är överens om är att de större hjulen gör cykeln lite trögare vid förflyttningar i sidled. Mer gyrokraft att brottas mot om stigen är tvärkurvig. Mer tungt gummi längre ut från centrum. Detta känns också vid igångdrag och uppför. Det som hänt de senaste åren är att just däck och fälgar utvecklats och blivit lättare för att motverka den eventuellt segare känslan.
Om det är något som bromsat 29-tummarnas framfart tidigare, förutom allmän konservatism, så är det just komponenterna. Tillverkarna av gafflar, fälgar och däck har tvekat och inte sett tillräckliga volymer för att satsa stort. Och när inte de riktiga high-end-produkterna funnits har tävlingsåkarna tvekat. Tyvärr är det sällan trender sätts bland gräsrötterna.
När det gäller ramgeometrin så strävar tillverkarna efter att göra 29-tummaren så tajt som möjlig, så att den skiljer sig så lite som möjligt från lillbrorsan: Helst samma hjulbas, samma styrhöjd och samma avstånd mellan marken och vevarmarna. Ändå är det oftare som längre åkare uppfattar att de hittat hem, än kortare åkare, som tycker de försvinner lite i cykeln.
– När de väl kommer ut och får provköra brukar alla gilla känslan, säger Markus Jareborg på Bike Place i Göteborg som säljer framför allt Trek. Och nu vet kunderna att vi har cyklarna hemma. Skönt också att det händer något på marknaden, jag tror att många kommer att byta. Inte bara de som kör MTB, utan även de som har en hybrid och vill kunna köra lite mer i terräng.
Berner Yngve på Sportson i Jönköping ångrar att de inte beställde fler 29-tummare till 2011.
– Vi hade kunnat sälja dubbelt så många, men vi var lite försiktiga, och de tog snabbt slut hos leverantörerna. Frågar du lite hur kunden ska använda cykeln så är det ofta lätt att motivera en 29-tummare. Den ökade komforten är ett viktigt argument för motionärerna. Och nu börjar kunderna själva driva försäljningen. Om några år står det nog bara 29-tummare här, säger Berner och tittar ut över butikens cykelhav.
När du hjälper kunden i butiken är det ändå några saker du ska tänka på. Börja med att fråga vilken typ av terräng han eller hon gillar att cykla mest i. Är det väldigt kuperat, många knepiga, tvära svängar och passager? Då är kanske inte 29-tummaren bästa val. Men är det stora hjul som gäller är rätt ramstorlek viktigare än någonsin. Tvekar du och kunden mellan två storlekar, rekommendera den mindre. Argumenten för hardtail eller fulldämpad kan också glida mot det stela alternativet, då 29-tummare sväljer ojämnheter bättre. Dessutom sparas vikt. Men låt kunden om möjligt prova.
Bikefit blir också viktigare. Att få ner höjden på styret kan exempelvis göra stor skillnad för en kvickare känsla. Är kunden van att kapa styret för ett tajtare ekipage kan det vara läge att vänta med det. De större hjulen kräver lite längre hävarm. Bättre att ta en bit i taget.
Att det är svårt att bli profet på sin egen stig är Gary Fisher kanske bevis för. Ungefär samtidigt som hans stora hjul äntligen börjar rulla ordentligt försvann hans cyklar som eget varumärke i Trekkoncernen. Men han för sina tankar vidare i en signerad Trekkollektion. Säkert kommer han leverera fler innovationer. Förutom att han (lite felaktigt) ofta utpekas som MTB:ns upphovsman, var det ju han som också gav oss den första heldämpade cykeln.
Relaterat företag i Sportregistret
SCOTT Sports AB
SCOTT Sports AB är en av Sveriges största leverantörer av cykel och sportutrustning. Huvudkontoret ligger i Uppsala och är dotterbolag till SCOTT Sports SA med huvudkontor i Schweiz. SCOTT Sports AB säljer, marknadsför och distribuerar ett brett sortiment av utrustning inom områdena cykel, vintersport, motorsport och löpning. Man ansvarar även för distribution av ett flertal andra varumärken inom cykel, sport och motorcykeltillbehör (se nedan).