Drömmen om det perfekta åket

Chamonix är mer än en dröm för många skidåkare, det är själva sinnebilden för det perfekta åket. Självklart krävs det en del prylar för att uppfylla den här drömmen och vi har valt ut våra favoriter.

1. Elan
Både rocker och spann
Drömmen om det perfekta åket

Elans friåkningsskida Boomerang har spann under foten och rocker både i fram- och bakända vilket ger en skida med bra lössnöegenskaper som är kvick nog för skogsskidåkning. Till nästa vinter håller Elan kvar vid samma konstruktion men de byter grafik och gör den något hårdare för att den ska passa även tyngre åkare.

Tel: Neonsun 0520-167 77

2. Smith
Tvådelad för ökad säkerhet

Drömmen om det perfekta åket Smith nya hjälm – Vantage – har en tvådelad konstruktion som ger en viss rörelse mellan de två delarna vilket ska leda till ökad säkerhet. Hjälmen är mjukt stoppad på insidan för skön passform och skydden runt öronen kan tas av vid varma dagar. Ventilation finns både fram och bak och de kan regleras var för sig. Vantage finns också i Evolve-utförande med miljövänliga material.

Tel: Safilo 08-630 38 60

3. Hestra
Arbetshandskar för bergsfolk

Drömmen om det perfekta åket Hestra har tagit fram en helt ny handske för yrkesfolk på berget och den har utvecklats tillsammans med bergsguiden Staffan Schaffter. Egentligen är det en hel serie med tumvantar, liners och den fingervante vi väljer att visa. Handsken heter Army Leather Ascent och har stretchtyg på en del av ovansidan men är annars tillverkad helt i skinn. Den tajta manschetten är stum så att handsken inte ska åka av ifall användaren skulle bli hängande i en isyxa eller liknande. Fodret är av ull och löstagbart och sömmarna utvändiga.

Tel: Hestra 0370-33 97 00

4. Voilé
Det viktigaste av tillbehör

Drömmen om det perfekta åket En lavinsändare är självklar vid off piståkning, men utan en spade att gräva fram sin begravda kamrat är den inte mycket till hjälp. Voilés spade är en klassiker. Den är liten, lätt (450 gram) och den är tillverkad i metall så att den rår på snö som stelnat efter att först ha värmts upp i lavinen.

Tel: Uhrweder Sport 070-209 91 21

5. Cross
Carl gillar puder

Drömmen om det perfekta åket Carl är namnet på Cross mest tekniska plagg för nästa vinter. Carl finns både som jacka och byxa och är tillverkad i 3-lagers stretchmaterial för att få en tajt passform som bättre ventilerar bort överskottsvärme än en rymligare variant. Precis som trenden föreskriver så har jacka och byxa samma färg med detaljer i vitt.

Tel: Cross 031-746 46 00

6. Dynastar
Made in Chamonix

Drömmen om det perfekta åket
Om några skidor ska vara med i en guide över prylar för en vecka i Chamonix så är det Dynastars. Företaget tillverkar nämligen sina skidor i just Chamonix och testar dem dagligen i området. Ur deras serie för åkning på stora berg har vi valt ut modellerna Pro Rider (vit) och Sultan 94 (svart). Pro Rider är en ren off pist-skida med rocker och bred midja medan Sultan är mer allround. Midjan är i och för sig på hela 94 mm, men radien är kort (18 m) och den har bara en svag tip rocker för att fungera bra även på hårt underlag.

Tel: JO Sport 0650-188 25

7. Tecnica
Pjäxan som aldrig viker sig

Drömmen om det perfekta åket Dagens breda skidor och aggressiva åkning har satt pjäxornas sulor i fokus. Eller sulornas hårdhet mer bestämt. För att få en vridstyvare sula har tillverkarna försett dem med olika metallinlägg. Tecnicas sula har en fackverkskonstruktion i metall som finns i olika hårdhet vilket gör att sulans styvhet kan skräddarsys. Modellen heter Inferno och den snövita modellen på bilden har flexet 130 vilket är stenhårt på svenska. Lästen är på 98 mm vilket betyder att den är för dem som gärna försakar lite komfort för att få maximal prestanda.

Tel: Sportmanship 031-93 94 00

8. Völkl
Lättviktare

Drömmen om det perfekta åket Völkl satsar på toppturer och tar några av sina breda friåkningsskidor och gör lättviktsvarianter av dem genom att ta bort metallskikten. Kvar blir en mjukare, men framförallt lättare, skida som tillsammans med Markers nya bindning blir ett utmärkt topptursredskap både uppför och nedför.

På bilden syns modellen Amaruc som har uttag för stighudar men som ändå är tänkt för lättillgänglig off pist.

9. Deuter
Skyddar både dig och din spade

Drömmen om det perfekta åket Deuters senaste skidryggsäck – Descentor – är både en praktisk skidryggsäck och ett godkänt ryggskydd. För att fungera som ryggskydd måste den köpas i rätt längd och denna säck finns i två storlekar; 160-175 cm och 175-195 cm. Bland de smarta detaljerna kan nämnas yttre fäste för hjälm så att den inte tar upp ryggsäckens volym, skidfäste, reglerbart djup på säcken så att den sitter närmare ryggen då den inte är fullastad samt fack för sond och lavinspade.

Tel: Beli Sport 08-755 10 91

Av: Martin Willners

Drömmen om det perfekta åket Drömmen om det perfekta åket Drömmen om det perfekta åket

Drömmen om det perfekta åket Drömmen om det perfekta åket Drömmen om det perfekta åket Drömmen om det perfekta åket Drömmen om det perfekta åket Drömmen om det perfekta åket Drömmen om det perfekta åket Drömmen om det perfekta åket

Relaterat företag i Sportregistret

  • Sportmanship AB

    Sportmanship AB startades 1985. Företaget säljer, marknadsför och distribuerar följande varumärken: On, Powderhorn, Dolomite, Völkl, Marker och Dalbello. Utöver distrubitionsvarumärkena driver Sportmanship AB även det egna varumärket Berkeley.