Craft är redo för OS i Vancouver

Efter flera år av forskning är Craft nu klara med längddräkten som ska ge det svenska längdlandslaget extra fart vid OS i Vancouver.

Craft har samlat ingenjörer designers och inte minst skidåkarna i det svenska längdlandslaget för att tillsammans ta fram en helt ny tävlingsdräkt. Den här gången har utvecklingsarbetet bedrivits som rena rama forskningsprojektet med både värmekameror och kameror som i detalj studerat åkarnas rörelsemönster. Forskningen har skett i Östersund där det finns en inimhusanläggning där skidåkarna åker på rullband och där det går att mäta kropppstemperatur på olika delar av kroppen och filma åkarna på ett annat sätt än det går att göra ute i spåret.

Materialet i den nya dräkten kommer från tygtillverkaren Eschler och är en blandning av polyester för fukttransport och polyuretan för skydd mot de yttre elementen. Nytt är att kolfiber används i tyget för att snabbt leda bort värme. Kolfiberblandningen används på de partier av kroppen där värmen är som högst och fungerar då avkylande.

På andra partier används kompressionsmaterial för att ge de viktigaste musklerna support vilket leder till både mer kraft och ökad uthålllighet.

Designmässigt har plagget skurits på ett helt nytt sätt för att ge mindre rörelsemotstånd samtidigt som aerodynamiken förbättrats. Över ryggpariet finns det som Craft kallar för ”Moving Wing Technology” och som ska ge optimal release och pullback vid rygg och skuldror.

– Målet var att erbjuda åkarna marknadens bästa längdskidåkningsplagg, säger Catrine Marchall som är produkt- och designchef på Craft. De viktigaste delarna var 3D ergonomi, rörelsefrihet, muskelsupport och optimal klimatkomfort. Teståkarna var extremt hängivna och tröttnade aldrig på att genomföra våra tester. Nu har vi lyckats kombinera de senaste teknologierna, supermaterial och en unik skärning för längdskidåkning i en dräkt som vi tror kommer att vara snabbast i Vancouver.”

Craft är redo för OS i Vancouver Craft är redo för OS i Vancouver Craft är redo för OS i Vancouver

Relaterat företag i Sportregistret

  • Craft of Scandinavia

    Craft of Scandinavia är en sportleverantör som skapar, förvärvar och utvecklar varumärken och produkter inom sportbranschen samt profilsektorn. Craft of Scandinavia säljer och marknadsför Craft och Speedo.

[ajax_load_more seo="true" single_post="true" single_post_id="7125" single_post_order="previous" single_post_target="#main" post_type="post" scroll_distance="-500" pause_override="true"]