Vårens svenska stil

Säsongens svenska golfmode är allt annat än färglöst. Fruktiga pasteller varvas med jordnära nyanser. Funktion och material får allra högsta prioritet bland Sveriges golfkonfektionsdesigners. Golfvåren 2009 bjuder på en sprakande mix av sport och mode.

Daily sports – Detaljerade pasteller

För Daily Sports designteam är detaljer och accessoarer en hjärtesak. Våren bjuder på ett brett spektra av allt från klassiskt till modernt med mycket vitt och pastellfärgat i fokus. På den klassiska sidan syns bland annat quick-dry-toppar i feminin skärning med sofistikerade gulddetaljer. De fortsätter även på safaritemat med leopardmönster och toner i vitt, sand och taupe (brungrått).

På Leisure Wear-sidan med stickade rutiga tröjor och kritstrecksrandiga nederdelar framträder rosa starkt i kombination med silvergrå och svart, samt mimosagult med sand och taupe. Nytt för säsongen är bland annat regnserien i klara färger för både kvinnor och män.

Något annat nytt är kollektionen Scratch som vänder sig till tävlingsgolfare och har en lite yngre, slimmad skärning med chinos i vitt och svart microfiber. Övriga färger i Scratch-serien är bland annat mimosa och äpple. Accessoarserien utökas med hattar, skärp, strumpor och handskar som matchar ihop med kläderna.

Abacus – Preppy med fruktiga toner

– Vi har hämtat mycket inspiration från Chicago och golfbanan Rich Harvest Farms där Solheim Cup ska spelas i augusti, säger Abacus chefsdesigner Chris Mattsson.

Detta ger sig i uttryck av starkare och djärvare färger i tre färgpaletter: den första med färger såsom melon, starkt rosa, svart och vitt; den andra med de nautiska färgerna röd, ljusblå, vit och marin; och den tredje med sand, midnattsblå, plommon och syrén.

– Kollektionen är bättre färgkoordinerad och känns mer som en helhet än tidigare, säger Chris.

Damkollektionen som är uppdelad i Active respektive Classic har en mer feminin prägel och fungerar både på och utanför banan. En förnyad uppsättning regnkläder och utökade möjligheter till färg- och stilkollisioner är andra viktiga inslag, precis som stretch och lättvikt.

För Abacus innebär våren en stor satsning på herrkonfektion som är tydligt indelad i klassiskt och mer sportigt för att tilltala en bredare målgrupp. Färgställningarna går dels mot preppy och retro, dels sofistikerat med nyanser som melon, ljusrosa, himmelsblått, kanel, midnattsblått, sand och brunt.

Peak Performance – Mix av Lyxigt och sofistikerat

Peak Performances golfkonfektion går en sofistikerad, preppy vår till mötes i en mix av sport och mode. 2009 är året då de mer än tidigare inför en mer luxuös och sofistikerad stil med inspiration från preppy sporter såsom tennis och polo. Detta ger damplaggen en feminin och flirtig touch.

Peak Performances golfkollektion består av tre inriktningar: Technical Supreme, Sophisticated Luxury och Essential Classics. Plaggen för alla väderlekar i Technical Supreme är riktade mot de professionella och krävande spelarna.

Luxury-serien består av plagg i lyxigare tappning influerade av 60-talets glamour á la Sean Connery, i sober färgskala med bordeaux, grått, svart och vitt. I Classic-serien ryms tidlösa plagg med känsla för komfort och passform.

Färgerna i vårens kollektion går i rosa, grå, bordeaux, lime och blå vid sidan av basfärgerna svart, röd, blå och off white.

Ivanhoe – Komfortabelt och feminint

Ivanhoe synkar som tidigare sina kollektioner Ivanhoe och Carin K för att plagg från dessa lätt ska kunna kombineras. Vårens kollektion präglas stort av ledorden komfort och kvalitet med mjuka bomullsmaterial närmast kroppen och fortsatt stark framtoning av ullplagg.

På nyhetssidan framhäver Ivanhoes Göran Göthager särskilt den nya regndressen med stretchpartier och tryckta rutor, och tröjor i extra tunn ullkvalitet för bästa känsla. Rent färgmässigt syns cerise och grönt som två uppstickare vid sidan av basfärgerna svart och vitt.

– Särskilt stor fokus lägger vi på små detaljer såsom rätt knapp och rätt brodyr, säger Göran.

Kollektionen från Carin K fortsätter succén med blusar i kvinnlig look med puffärmar och figurnära skärning. Hela kollektionen andas femininitet med kjolar och tunikor i mjuka former.

Röhnisch – Storstadsdjungeln inspirerar

Starka färger fortsätter att vara Röhnischs signum. Överdelar i äppelgrönt, lila, starkt rosa och mild rosa matchas med underdelar i svart, grått och brunt. Italienska tyger och små arbetade detaljer ger kollektionen en lyxig känsla.

Röhnischs golfdesigner Mari Jonasson inspireras gärna av trendresor till New York, Barcelona och Hong Kong för att där känna av alla tänkbara trender ute på stan. The Big Apple har inspirerat årets kollektion med storstadsdjungelns inslag av grönska som återfinns i färgtonerna. Frukterna i New Yorks torgstånd möter Brooklyns bronsgrafiska uttryck.

– Kollektionen spänner från en stilren sportlook till en mer loosefit glamlook, säger Mari.

Röhnisch utvecklar materialen genom att lägga till ett tunnare funktionsmaterial i en del av sina toppar. De tror på klänningar på golfbanan och utökar med en ny variant i pikémodell. Materialet Skinlife som förhindrar dålig lukt finns starkt med på banan i ett nytt jaquardmönster.

Pluskollektionen i storlekar från 42 till 56 med generös passform utökas med allt från toppar till windbreakers.

Casall – Flirtigt med jordnära kulörer

Inspirationen för Casall kommer från tv, film, teater, foto, arkitektur, tidningar och människor som designteamet sett spatsera på gatan.

– Varje säsong reser vi tillsammans till olika städer för att matas med influenser från andra kulturer. Vid vår sida har vi även Louise Friberg som uppdaterar vad som gäller i golfvärlden, säger designerna Helena Riverstål och Sara Hellström.

Våren 2009 är Casall särskilt inspirerade av ett flirtigt och nautiskt tema fullt med färger och mönster.

– De dominerande färgerna är rött, grönt, gult och rosa vid sidan av de mer jordnära kulörerna vitt, mjukt brunt och mild beige.

Nytt för denna säsong är ett bassortiment med byxor, capri, shorts och kjolar i en stretchig funktionskvalitet med perfekt passform. Dessutom tillkommer ett ökat sortiment av bomullsbaserade plagg som tillsammans med funktionsmaterialen bildar en bra mix av plagg att bära såväl på banan som utanför. På de stickade plaggen finns lekfulla färgstarka ränder, och funktionsplagg pryds av grafiska prints.

Galvin Green – Funktion framför allt

Funktion är A och O för Galvin Green våren 2009 då de utökar sitt Multi-Layer-koncept. På materialsidan inför de Stretch Gore-Tex, ett material som har samma goda andningsförmåga och vattentäta egenskaper som annat Gore-Tex-material. Galvin Green tar även upp fighten mot svetten och introducerar det nya materialet Coolmax Fresh FX på samtliga plagg i Coolmax-serien.

Samtidigt som Galvin Green stärker sin satsning på funktionsmaterial lanserar de en ny serie mer fashionbetonade plagg i vårkollektionen. Färgerna som dominerar är förutom basen vitt och svart även ljusrosa, ljusblått, creme och rött.

Nya mönsterfigurer syns på flera av damplaggen och kontrasterande färger finns på ärm, axel och sidpartier på jackor och toppar. Damsidan kompletteras med den exklusiva regnjackan Aurora som är ett av de plagg som förses med ett subtilt mönster i form av embossing, en ny teknik för att skapa mönster på Gore-Tex-material.

En ny sida av Galvin Green är också att de till våren lanserar en helt ny designlinje för juniorspelarna. Dessa plagg har samma prestanda som dam- och herrkollektionen men har funktion, design och prisbild anpassad för de yngre.

Cutter & Buck – Klassiskt med en twist

Cutter & Buck kallar sig själva för Golfpikémärket. Det var pikéskjortan som byggde varumärket och plagget är fortfarande grunden för det fortsatta byggandet. Cutter & Buck vill dock inte vara ett företag som klamrar sig fast i det förflutna – det nya designteamet vill ta vara på rötterna men ge kollektionen en rejäl twist.

I årets kollektion märks det genom flitigt användande av funktionsmaterial och en sportig stil. Många plagg har en enfärgad bas med detaljer i kontrastfärger. Vitt är en väldigt viktig färg på damsidan ihop med orange och blek turkos. På herrsidan är det svart, rött och marint som dominerar och även där är det enfärgade plagg med detaljer eller partier i kontrasterande färger som gäller.

– Cutter & Buck präglas väldigt mycket av området Pacific North West och det gör märket unikt. Området präglas av en väldigt avslappnad atmosfär, säger Fredrik Stenberg, Europachef Cutter & Buck.

Oscar Jacobson – Golfmode med anor

Oscar Jacobson drar nytta av sin verksamhet inom dressat herrmode för att göra golfkollektionen lika elegant. Byxorna har blivit Oscar Jacobsons signum och det som utmärker dem är både det fina hantverket och passformen.

För sommaren 2009 erbjuder Oscar Jacobson byxor med både flat front och en front med veck. Chinos är på gång i modevärlden och finns självklart med i OJ:s kollektion. Chinos finns till och med i materialet Coolmax för att göra sommarrundan lite behagligare. För de som vill vara ännu mer dressade på banan finns flera olika blandningar av merinoull och polyester i både rutigt och randigt. Även tröjor kommer att finnas i Coolmax för absolut bästa komfort.

Ovandelarna finns antingen som klassiska med argylerutor i olika former eller mer sportiga pikéskjortor i funktionsmaterial som torkar snabbt. Serien med stickade plagg i cashmere och cashwool utökas. Vitt, rött och svart är de dominerande färgerna för våren.

Vårens svenska stil Vårens svenska stil Vårens svenska stil

Vårens svenska stil Vårens svenska stil Vårens svenska stil Vårens svenska stil Vårens svenska stil Vårens svenska stil Vårens svenska stil Vårens svenska stil

Relaterat företag i Sportregistret

  • W.L. Gore & Associates Scandinavia AB

    Gore Scandinavia AB är ett helägt dotterbolag till Gore Inc. Vi ansvarar för försäljning, marknadsföring och utbildning av GORE-TEX Brand som inkluderar: GORE-TEX Products och GORE-TEX Infinium Products.