I fokus: Viking Rattler

Efter att ha frälst snowboardåkare de senaste åren har snörsystemet Boa tagit steget ut i skogen. Viking är först ut med rosettfri snörning och frågan är om det kommer att bli samma succé inom friluftssegmentet.

Viking Rattler är den första friluftsskon med Boasnörning. Boa har funnits några år på snowboardskor och blivit en klar framgång där. Förra året kom även Footjoy med en golfsko med Boa och nu har den alltså hittat ut i skogen och på gatorna. Boasystemet består av tunna snören och en ratt som drar åt snörena då den vrids. Fördelarna med systemet är flera men den viktigaste är nog att passformen förbättras genom att de tunna snörena glider så lätt och därför blir det ett jämnare tryck över hela foten.

Den andra fördelen är att det är väldigt lätt att reglera hårdheten på snörningen. En liten vridning till och snörningen blir tajtare, och sitter skon för hårt är det bara att dra ut ratten och lyfta på plösen så lossar snörningen. Andra plus är att snörningen inte kan gå upp och att snörena aldrig kan bli blöta.

Den nackdel som många tar upp är att skon blir obrukbar om snöret går av. Det stämmer, men systemet är väl utprovat och dras inte med några hållbarhetsproblem idag. Snörena består av 19 tunna vajrar i rostfritt stål som omslutits av plast för ökad styrka och minimal friktion.

Förutom Boasnörningen är Viking Rattler en meshsko som försetts med Gore-Tex XCR-membran för att bli vattentätt samtidigt som den andas bra. Rattler är tänkt som en walkingsko för asfalt och stigar med en dämpning under hälen och en gummiblandning som är framtagen för att ge bra fäste även i blöta förhållanden. Sulan har ett grovt mönster med dubbar i alla riktningar för bra grepp.

Mellansulan är tillverkad i PU för att ge en kombination av stöd och dämpning och ovandelen har försetts med plastlattor och tåskydd för att skydda meshmaterialet.

Viking Rattler finns i färgerna röd/svart, grå/svart, svart/grå och orange/svart. Viking har även en högre känga med Boasnörning – Constrictor – som passar bättre för tyngre vandringar.

Så säger experterna:

Ola Johansson, Fliesbergs, Bro

– Det är en jättebra idé. Med Boasnörningen är det lättare att reglera hårdheten på snörningen och det blir ett jämnt tryck över hela foten.

– De kunder som provat Viking Rattler har direkt sagt att de märkt en skillnad i passform men många har också varit tveksamma till om snörena kommer att hålla. Vi har haft snowboardskor med Boasnörning i vår uthyrning hela vintern utan problem så jag är säker på att snörena håller.

Micke Eldebäck,Intersport, Falun

– Jag gillar Boa. Snörsystemet ger en fantastisk passform eftersom skon sluter runt foten på ett mycket bättre sätt än vad vanlig snörning gör.

– En del kunder har varit lite skeptiska till snörenas hållbarhet men jag tror inte att det är något problem och skulle de gå sönder är det snabbt gjort att byta snöre. När kunderna har provat skorna har många kommenterat passformen och sagt att skon verkligen omsluter foten.

Glenn Matsson,Produktchef skor, Team Sportia

– Jag tror att Boa kan vara en väldigt bra idé. Snörningen drar åt mycket bättre runt hela foten och gör att foten sitter fast mycket bättre i skon. Det är också väldigt lätt att justera hur hårt man drar åt snörningen.

– Det gäller för personalen i butikerna att förklara systemet för kunden och visa hur lätt det är att ta sig i och ur skon. När kunden väl provar skon kommer de direkt att märka av den bättre passformen och hur jämnt trycket blir över hela foten.

Av: Martin Willners

I fokus: Viking Rattler I fokus: Viking Rattler

Relaterat företag i Sportregistret

  • W.L. Gore & Associates Scandinavia AB

    Gore Scandinavia AB är ett helägt dotterbolag till Gore Inc. Vi ansvarar för försäljning, marknadsföring och utbildning av GORE-TEX Brand som inkluderar: GORE-TEX Products och GORE-TEX Infinium Products.