Sveriges 100 största leverantörer

Det är inte bara kedjorna som har haft ett bra 2007. Många leverantörer har haft tvåsiffrig tillväxt, men det är också tydligt att den varma vintern varit tuff för många. Klimatförändringen har skapat både vinnare och förlorare.

Framgång föder framgång. 2006 var ett rekordår med en omsättningsökning på 9,0 procent för de 100 största sportleverantörerna. 2007 var nästan lika bra med en ökning på 8,4 procent och av de 100 största leverantörerna på årets lista är det hela 20 stycken som redovisar en tillväxt på minst 20 procent.

Det är goda tider.

Omsättningen för de 100 största sportleverantörerna stannar på 9,4 miljard kronor. Vissa leverantörer vill inte redovisa separata siffror för inhemsk försäljning och export, andra redovisar siffror där även deras egna butiker ingår. Totalsiffran ska alltså minskas något, men eftersom vi mest är ute efter att se tendenser i tillväxten för branschen som helhet, olika segment och enskilda företag är sammanställningen den viktigaste vi har.

Tillväxten för leverantörerna matchar väldigt bra den för kedjorna som vi redovisar på förra uppslaget. Kedjorna hade en tillväxt 2007 på 7,6 procent och den lite lägre siffran för butikerna kan förklaras med ökad konkurrens med lägre marginaler som följd och med att kedjornas egna varumärken tar allt mer plats vilket med en likvärdig volym leder till lägre omsättning.

Intressant är också att titta på hur de stora, medelstora och små leverantörerna klarar sig i förhållande till varandra. De senaste åren har trenden varit att de stora plockar andelar på de små leverantörernas bekostnad. Så är det inte i år, den klara vinnaren är de små och medelstora leverantörerna.

Den övre kvartilen (de 25 största leverantörerna) ökar sin omsättning med i snitt 7,8 procent. Det är en bra tillväxt men ändå något mindre än snittet för alla de 100 största. Leverantörer i andra och tredje kvartilen har en tillväxt som i snitt landar på 10,7 procent. Här hittar vi vinnare som Didriksons, GSL Konfektion, Renew Group och Skate Out. Av de 50 företagen i den här gruppen har 26 högre tillväxt än snittet för branschen medan nio redovisar en minskad omsättning.

Allra bäst går det för den nedre kvartilen (de 25 minsta leverantörerna) som ökade i snitt hela 14,9 procent vilket betyder att de klart plockar marknadsandelar eftersom tillväxten är nästan den dubbla jämfört med branschen som helhet.

Adidas toppar återigen listan och är med en omsättning på 633 miljoner kronor i en klass för sig. Tillväxten blev förra året 8,8 procent vilket är i nivå med branschsnittet. Avståndet ner till tvåan Nike är 81 miljoner kronor, men Nike ökar med hela 16,9 procent och gör all time high med sina 552 miljoner. Deras 6 satsningar på selektiv distribution och ökad personalstyrka verkar ha varit rätt medicin.

Danska Ecco ökar med hela 29,2 procent och det gör att de klättrar till en tredjeplats. Eccos omsättning gäller hela deras skoförsäljning i Sverige och inte bara sportskorna. Puma är kvar på fjärde plats och fortsätter att öka i bra takt. Årets tillväxt blev 7,4 procent.

Peak Performance är inne i ett riktigt flyt både i Sverige och utomlands. I Sverige steg försäljningen med 11,9 procent trots att många andra vinterdominerade företag hade det tufft under den milda vintern. Omsättningen landade på 367 miljoner kronor och det placerar dem femma på vår lista och högst upp bland svenska varumärken.

Duells minskar sin omsättning med drygt en procent i en annars väldigt positiv cykelbransch. Kanske är det deras motordivision som gått ned? Reebok Jofa ligger kvar på en sjunde plats och rapporterar att alla segment ökar. Reebok har lossnat rejält och ökade med 15 procent medan Jofa hade en lite lägre tillväxt. Cycleurope är Sveriges i särklass största cykelleverantör med en försäljning i Sverige på 336 miljoner kronor. Deras tillväxt för 2007 låg på 8,7 procent vilket var i nivå med cykelbranschen i övrigt.

Jofrab domineras likt Duells av sin motorverksamhet, men cykelsegmentet går riktigt bra och totalt ökar företaget med 24,2 procent vilket innebär att de på två år ökat sin omsättning med 74 procent.

Amer Sports siffror visar på en minskning med 19,8 procent, men det är siffror som kräver viss förklaring. Vid sammanslagningen av Amer Sport och Salomon så plockades Danmark bort från Amer Sport i Sverige. I siffran för 2006 finns dock den verksamheten med. Borttaget Danmark var tillbakagången runt tio procent och det var vinterbiten som gick tillbaka. Wilson samt Salomons skor och konfektion ökade med runt fem procent under 2007.

Den sammanlagda omsättningen för de tio största sportleverantörerna blev 3,9 miljarder vilket gör att de har en marknadsandel på 41 procent. En minst sagt tuff situation för de övriga leverantörerna .

Nya på listan är Norrwin Group som är det nya moderbolaget för Tenson, Five Seasons och Lundhags. Med en total omsättning i Sverige på 81 miljoner kronor placerar de sig på 35:e plats. Till nästa år kan vi räkna med ännu en ny aktör då New Wave Sports har fått igång sin verksamhet. I den koncernen kommer varumärkena Craft, Seger, Clique, Umbro, Speedo, Easton, Exel, Nordica och Rollerblade att ingå. Slår vi ihop omsättningen för dessa bolag idag så blir den runt 400 miljoner kronor och de kommer att bli en av de största aktörerna i landet.

Om vi istället för att titta på störst omsättning tittar på störst tillväxt så får vi en helt annan lista. I topp hamnar tennisspelaren Magnus Gustafssons bolag GSL Konfektion. Med varumärken som Fred Perry och Lotto i portföljen steg bolagets omsättning med hela 63 procent och på två år har den ökat från 32 till 83 miljoner kronor – en tillväxt på 159 procent.

Näst högst tillväxt 2007 hade Cykeldistribution (+48 %) och det förklarar de med att deras huvudmärke Focus har dubblat försäljningen efter att cyklarna har lyfts en nivå och ökad marknadsföring. Inte långt efter kommer skateboarddistributören Skate Out och konfektionsförtetaget Didriksons med tillväxt på 47 procent. Även innebandyleverantören Renew (+36 %), Tennessee Style med Patagonnia och Canada Goose (+35 %), skospecialisten New Balance (+35 % och Ecco (+29 %) är inne i en sällan skådad tillväxt.

På två års sikt är det tio företag som har ökat sin omsättning med minst 75 procent. I topp är GSL Konfektion (+159 %) följt av Didriksons (129 %), Stiga Sports (+105 %), Burton Snowboards (+94 %), Skate Out (+92 %), Rip Curl (+92 %), One Off International (+90 %), Selected Brands (+90 %), Cykeldistribution (+82 %) och SOS Sportswear (+75 %).

Bland de företag som istället har tappat i omsättning hittar vi flera företag som är tunga inom vintersport; Åre Agentur -11 %), Sportmarket (-15 %) och Amer Sport (-20 %). Minskningen för Sportmarket beror inte bara på den milda vintern utan också på att de under året slutade med varumärkena Columbia och Sorel. Ett annat företag som backar rejält är Converse(-12 %) men det är nästan naturligt efter ett 2006 då omsättningen steg med 55 procent. Modellen All Star är oerhört viktig för Converse och dess popularitet nådde nog sin topp under 2006.

Bland de olika segmenten finns det tre klara vinnare; sportmode, outdoor och sportskor, alla hade tillväxt över tio procent. Även cykel gick bra med tillväxt på nio procent. Sämst gick vintersport och golf där skidföretagen backade med 1,6 procent och golfleverantörerna i snitt nådde en ökning på 2,3 procent.

Det är inte bara i Sverige som 2007 var ett bra sporthandelsår. De svenska företag som gett sig ut på den internationella arenan har haft ett mycket bra år. Fyra företag – Didriksons, Tretorn, Swedish Fitness och Ullfrotté – ökar sin export med mer än 50 procent och Peak Performance gör sitt bästa år någonsin och ökar exporten med 35 procent till 636 miljoner. Det gör att Peak Performance passerar Fenix Outdoor och tar platsen som Sveriges största eportexportör. På tredje plats hittar vi Craft som fortsätter att öka kraftigt trots en mild vinter i hela Europa. Nybildade Norrwin Group med Tenson, Five Seasons och Lundhags tar sig in på sjunde plats med en export på totalt 213 miljoner kronor. e

Sveriges 100 största leverantörer Sveriges 100 största leverantörer Sveriges 100 största leverantörer

Sveriges 100 största leverantörer

Relaterat företag i Sportregistret

  • Craft of Scandinavia

    Craft of Scandinavia är en sportleverantör som skapar, förvärvar och utvecklar varumärken och produkter inom sportbranschen samt profilsektorn. Craft of Scandinavia säljer och marknadsför Craft och Speedo.