En kassako i Småland

Skidshop i Småland, går det? Absolut. Med bra utbud, genomtänkt säljstrategi och med lite hjälp från vädergudarna går det alldeles utmärkt. Det visar skidshopen i Isaberg.

I går ösregn – idag solsken. Välkommen till det sydalpina Sverige. Det är söndagen den 27 januari. Tre av anläggningens åtta nedfarter är (knappt) öppna. En av backarna är endast öppen för att den nya pistmaskinen Pistbully, som har kostat ett par miljoner kronor, har en snöslunga som kan slänga snö ett 40-tal meter. Det gjorde den i morse och såg på så sätt till att liftspåret fick tillräckligt med snö. Det är inga horder av folk, men de som är där pratar både svenska, tyska och danska.

Flera saker förvånar. En är att utförspubliken vet att det finns snö i Isaberg trots att det i princip bara har snöat en gång i Västsverige i vinter. En annan sak är att det formligen kokar av kunder inne i skidbutiken Roupéz. Ingemar Andersson som äger butiken plus fyra anställda rör sig oavbrutet runt bland pjäxor och skidor, mellan uthyrning oc försäljning och mellan kassan och verkstaden. Ingemar suckar lite och säger att de skulle behövt vara fem personer till på plats idag men konstaterar samtidigt att dagens rush inte gick att förutspå – speciellt som det formligen öst ner regn de två senaste dygnen.

Ingemar fångas upp av familjen Kvarnvik. De kommer från Gnosjö två mil bort och är trogna kunder. De ska åka till Gautefall i Norge om två veckor. Resan har bokats via Bengt Martins och han är väldigt nöjd med priset. Allt som allt kostar resan 8.500 kronor. I söndag till torsdag-paketet ingår liftkort, frukost och middag plus bilfärjan mellan Strömstad och Sandefjort. Därför ska barnen Malcolm, Linnea och Gustavs skidutrustningar uppgraderas.

– Roupéz hyrköp av skidutrustning är oerhört smidigt och sparar en hel del pengar åt oss. Barn växer snabbt, men nu är det bara att åka hit och byta pjäxorna när det behövs – gratis. Skidorna räcker ofta minst två säsonger och eftersom hyrköpet ger ett återköpsvärde på de gamla skidorna så är det inte heller så dyrt att skaffa nya skidor, säger Lars Kvarnvik som åker hit med barnen både på kvällar och på helger när det är snö i backarna.

Ingemar ger snabba och professionella råd om pjäxor och skidor. Med över 30 års erfarenhet av skidförsäljning vet han vad han talar om. Förutom Roupéz Skidshop här på Isaberg hade han på 80-talet även en skidshop på 2.000 kvadratmeter i Värnamo. Där sålde han under de alpina glansåren 5.500 par skidor per säsong. Dessutom hade Ingemar ett gäng sportbutiker i södra Sverige under namnet Roupéz. Idag har han minimerat sportverksamheten till butiken på Isaberg där han jobbar hårt under fyra månader och sedan tar ledigt resten av året.

– När en vän till mig dog på sin 50-årsdag omvärderade jag livet en hel del, säger Ingemar Andersson.

Förra året var snösvagt och i år har det börjat ungefär lika illa. Nu behöver det inte snöa utan blir det bara minusgrader så fixar det ultramoderna och datastyrda snökanonsystemet biffen. Det producerar 30 centimeter snö i alla backar på tre dagar om det är sju grader kallt.

Efter en snabb lunch är Ingemar ute på golvet igen. Han berättar att företagets vinstmarginal ett bra år ligger runt 30 procent. Exakt hur 2008 kommer att bli är svårt att förutspå, men sedan öppningen i slutet av oktober har företaget omsatt fyra miljoner kronor.

En kassako i Småland

Butiken är ett virrvarr av smala prång eftersom den hela tiden har utökats med en barack i taget. Överallt är det nästan bara hårdvaror. Konfektionen har fått stå tillbaka på grund av platsbristen. Det finns lite skidkläder, handskar, strumpor och mössor. Det mesta finns ett par meter upp på väggarna vid kassan, upphängt för att inte stjäla utrymme från den hårda kärnverksamheten.

Skidorna står för 80 procent av försäljningen. Ingemar berättar att det finns en plan om att bygga en ny byggnad på 800 kvadratmeter. Om allt går i lås ska byggnaden stå färdig om två år och då kommer konfektionen att få sin plats.

– Om det inte blir ett par katastrofår i följd, säger Ingemar.

Även om det blir minimalt med snö är Roupéz ingen konkurs-ko på is. Efter de två dåliga åren 1989 och 1990 bestämde sig Ingemar för att vara sparsam. Han säger att bolaget idag inte är det minsta belånat och att affärerna även riktigt dåliga år går tillräckligt bra för att betala lön till personalen. Verksamheten vilar inte längre enbent på skiduthyrning utan han säljer också cirka 1.500 par skidor om året. Den ökade skidförsäljningen är en medveten strategi som lyckats. År 2000 sålde han 20 par. Försäljningen börjar redan i oktober då han säljer ut cirka 200 par av fjolårets top-of-the-line-skidor från varumärken som Atomic, Head, K2, Rossignol, Völkl, Atomic och Salomon till nettopris.

– Alla vill ha skidor för 10.000 kronor men de vill bara betala 5.000 kronor för dem. Jag får köpa fjolårets testskidor av många leverantörer för halva nettopriset. Därför kan jag sälja dem till nettopriset och ändå tjäna pengar. Jag är väl smålänning! säger Ingemar.

På en vecka i oktober sålde han skidor med bidningar för en miljon kronor. Kunderna kommer främst från ett upptagningsområde som finns inom fem till tio mil.

Att han får köpa skidorna beror till viss del på att han ligger isolerat och inte konkurrerar direkt med andra sporthandlare. Därför säljer han inte heller skidorna över nätet.

De flesta är återkommande kunder. Ett av Ingemars trick, kanske det viktigaste efter själva läget, är att han för några år sedan skapade ett hyrköpskoncept som ger köparen av ett skidpaket bytesrätt under 24 månader. I sak betyder det att kunden kan byta pjäxor och snowboardskor (bytespjäxorna är inte alltid nya) kostnadsfritt under perioden. Vill kunden byta skidorna har de ett garanterat bytesvärde på det alpina skidpaketet.

– Hyrköp är väldigt omtyckt av barnfamiljerna eftersom det håller ner deras kostnader jämfört med att köpa nytt när barnen växer. Det kostar någonstans mellan 250 och 500 kronor per år för våra kunder att hålla sig med skidutrustning. Det är också ett sätt för mig att konkurrera med andra sporthandlare, säger Ingemar och berättar att de har 2.000 hyrköpspaket ute som kommer att förfalla de närmaste två åren! Det som gör att konceptet fungerar bra är möjligheten att ta in skidor och pjäxor i uthyrningsverksamheten.

När snön faller över Isaberg arbetar 30 personer på Roupéz. Det behövs. En helg kan 25 bussar från Köpenhamn rulla in samtidigt. Därför har Ingmar en dedikerad förbeställningsavdelning med 500 skidpar till dessa kunder.

Linda Karlsson, butikssäljare och skidlärare, berättar att när det är snö i alla backar har de ofta en kö av skidhyrare som sträcker sig upp till första liften. Men då är hela styrkan på 30 anställda på plats: 15 jobbar i butiken med uthyrning, skidservice och försäljning av skidor och 15 jobbar som skidlärare. Målet är att ingen ska behöva köa längre än 30 minuter för en utrustning.

– Blir det bara kallt så blir det fullt i backar och butiken, konstaterar Ingemar där han står vid Familjebackens fot och tittar på de glada danska entusiasterna som åker utför. e

Fotnot: Japp, det är Ingemar Andersson som på 70- och 80-talet hade sportkedjan Roupéz och ingick i Sportgruppen ihop med Mats Sport i Göteborg och Spiralen i Norrköping.

Bild: Pjäxkunder.

Bildtext: Ingemar Andersson hjälper skidsugna kunder vid shopens pjäxvägg.

Av: Text och foto: Tore Tobiasson.

Faktaruta

Roupéz Skidshop i Isaberg

Ägare: Ingemar Andersson och Hans Eriksson. Etablering: Tog över butiken 1977. Butiksyta: 400 kvadratmeter. Antal anställda: cirka 30 under vinterhelger och högsäsongsveckor. Omsättningsprognos 2008: 11-15 miljoner kronor. Affärskoncept: Skidförsäljning och uthyrning av alpin skidutrustning i utförsåkningsmiljö. Öppettider säsong: 7 dagar och 3 kvällar. Kedjetillhörighet: Ingen. Viktigaste sortiment: Hyrköpspaket – 2.000 paket ute, plus 2.000 uthyrningsskidor varav 1.600 är vanliga alpina skidor, 200 snowboards och 200 korta skidor. Hyrskidomsättning: Alla skidor byts ut ungefär vart tredje eller vart fjärde år.

En kassako i Småland En kassako i Småland En kassako i Småland

Relaterat företag i Sportregistret

  • Sportmanship AB

    Sportmanship AB startades 1985. Företaget säljer, marknadsför och distribuerar följande varumärken: On, Powderhorn, Dolomite, Völkl, Marker och Dalbello. Utöver distrubitionsvarumärkena driver Sportmanship AB även det egna varumärket Berkeley.