Folksams hjälmtest: Fyra varumärken är Bra val 2021

Lazer Gekko MIPS får tillsammans med Biltemas hjälm utmärkelsen Bra val 2021 kategori barnhjälmar.

Folksams hjälmtest: Fyra varumärken är Bra val 2021

Sveriges största hjälmtest är avgjort. Folksam har sedan 2022 testat hundratals hjälmar för både vuxna och barn. I år är det fyra som får bära epitetet Bra val. Och dyrast är fortsättningsvis inte bäst enligt försäkringsbolaget.

Publicerad

Folksams cykelhjälmstest inkluderar både barn- och vuxenhjälmar och försäkringsbolaget menar att framför allt barnhjälmarna har blivit säkrare och skyddar betydligt bättre mot hjärnskakning än tidigare.

Folksam har testat cykelhjälmar sedan 2012 och var först med konsumenttester av hjälmar som visar vad som händer vid en cykelolycka, och testerna har även fått internationellt genomslag. Hjärnskador i samband med cykling är bland det farligaste en cyklist kan råka ut för. I Sverige skadas ca 2 800 barn varje år så allvarligt i cykelolyckor att de behöver uppsöka sjukhus och varje vecka drabbas i snitt sex barn och tre gånger så många vuxna av huvudskador.

Biltemas testvinnare inklusive MIPS kostar hälften av flera konkurrenter.

Folksam har i år testat nio cykelhjälmar för barn och 15 cykelhjälmar för vuxna. Priset på hjälmar i testet varierar från 430kr till 2700 kr och resultatet visar tydligt att priset inte alltid är avgörande för hur bra en hjälm skyddar, menar Folksam. Både bland barnhjälmarna och hjälmar för vuxna finns de två billigaste hjälmarna med bland de hjälmar som får Folksams utmärkelsen Bra val. Bra val innebär att hjälmarna är över 15 procent bättre än genomsnittet i testet och den är bättre vid såväl raka som sneda islag.

Barnhjälmarna Biltema Skate-/cykelhjälm barn MIPS och Lazer Gekko MIPS och vuxenhjälmarna Scott Arx Plus and Specialized Align II får Folksams utmärkelse Bra val 2021.

Bra val blev en snackis i cykelbranschen 2020 när Folksam presenterade sina resultat vilket precis som i år innebär att en billig hjälm från Biltema blir så att säga "bäst i test". Biltemas hjälm kostar mindre än hälften av hjälmar som den enligt Folksams test är överlägsen i vad gäller säkerhet. Sedan finns det flera tester ska tilläggas och leverantörer som Sportfack pratat med menar att labb testar på olika sätt. Men ändå. Cykelhjälmstesten från Folksam ger återigen ett ögonbrynshöjande resultat som ställer en del frågor.

Specialized Align II får Folksams utmärkelse Bra val...

Om vinnarhjälmarna skriver Folksam "ger ett mycket bra skydd mot alla typer av islag". Om en av de sämsta jämförs med en av de bästa är det över fyra gånger så hög risk att drabbas av en hjärnskakning. Detta trots att båda hjälmarna är utrustade med rotationsskydd, det vill säga det är ingen garanti att en hjälm med rotationsskydd ger lägre belastning på hjärnan.

Alla hjälmar som ingår i testen är sedan tidigare testade och godkända enligt den europeiska teststandarden EN 1078. Alla hjälmar utom en som ingår i testet är utrustade med rotationsskydd, elva med MIPS (Multi-directional Impact Protection System), en med MIPS i kombination med Koroyd, en sorts honeycomb-struktur och två med WaveCel.

...liksom racerhjälmen Scott Arx Plus.

 Den största skillnaden mellan en bra och en dålig hjälm är just hur väl den skyddar huvudet vid sneda islag, skriver Folksam. Alla hjälmar som ingår i Folksams test har sedan tidigare testats och godkänts enligt europeiska krav. Enligt det lagkrav som finns för att få sälja hjälmar på den svenska marknaden testas cykelhjälmar bara för ett rakt islag, vilket speglar hjälmens energiupptagningsförmåga, men inte hur hjärnan påverkas vid en cykelolycka. Folksams tester är betydligt tuffare och speglar även risken att få hjärnskakning genom att de omfattar ett så kallat snett islag, vilket oftast sker vid en cykelolycka. Vid sneda islag utsätts huvudet för rotationsvåld, vilket hjärnan är mycket känslig för och hjärnskakning eller allvarliga hjärnskador kan inträffa och ge långvariga konsekvenser.

Bägge testerna hittas här!

Sammanfattning:

Barncykelhjälmar som är Bra val 2021

Biltema Skate-/cykelhjälm barn MIPS med grönt spänne och Lazer Gekko MIPS med grönt spänne. 

Vuxenhjälmarna som är Bra val 2021

Även hos vuxenhjälmarna är det två hjälmar som utmärker sig och får utmärkelsen Bra val: Scott Arx Plus och Specialized Align II. Dessa hjälmar är över 15 procent bättre än medelhjälmen och fick bra resultat i samtliga fem delmoment. Folksams test visar att det finns en stor spridning av resultaten mellan hjälmarna i de olika testerna och att det därmed finns potential att göra dem säkrare.

On
Off

2 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Sportfacks besökare

Full sula framåt för Vibram

1 kommentar

Sture Erkselius: Kan man köpa Vibramsulor till CrispiHunter kängor i Sverige och låta en lokal skomakare sula om dom eller måste dom skickas till Italien för omsulning ?

Nyhetsbrev

Få Sportfacks nyhetsbrev gratis varje vecka!Artikelkommentarer

Prenumerera på Sportfack
Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206