Umbro och Sweet SKTBS lanserar 80-talskollektion

Göteborgsbaserade Sweet SKTBS ville ta fram unisona teamkläder med retrotouch för den starkt individuella skaterörelsen. De letade upp Umbro, som tillverkat teamkläder sedan 1924. Nu lanseras kollektionen internationellt.

Vissa av 80-talstrenderna, som även spillde in över kanten till 90-talet, är fortfarande lite svåra att smälta. Som tubsockor, stentvättade jeans och pudelfrillor. Men det var också en epok av en blomstrande skatekultur, hiphopens födelse och engelsk Tipsextra-fotboll rakt in i det svenska folkhemmet.
Sweet SKTBS ville göra ett försök att göra unisona teamkläder för den starkt individuella skaterörelsen och ena dem i en klädkollektion som handlar om gemenskap. De letade upp Umbro, som tillverkat teamkläder sedan 1924 och som har ordet ”lag” djupt nedbäddat sitt DNA.
– Idén kom från dem, och den kändes helrätt redan från början. Vi har hållit på att jobba med projektet under 1,5 års tid. Leken med 80-talet känns logisk med tanke på att 80- och 90-talet har fått en så stark pånyttfödelse inom dagens mode, säger Jonas Georgsson, vd på Scantrade som säljer Umbro i Sverige.
– Mycket av inspirationen är hämtad från engelska fotbollslandslaget under den epoken, med kragarna, skärningen och det schackrutiga mönstret till exempel, fortsätter han.

Umbro och Sweet SKTBS lanserar 80-talskollektion
De schackrutiga inslagen är en av flirtarna med just 80-talet.

För Umbros del kändes samarbetet helt logiskt eftersom man redan har en stark förankring inom streetkulturen.
Kollektionen som innefattar allt från shorts, tröjor, strumpor, hoodtröjor och overaller, men även en rock som har exakt samma snitt som en engelsk coachrock från det här årtiondet, lanseras från och med nu internationellt till många länder. Serien kommer att vara smal och bara finnas i en begränsad upplaga.
I Sverige är det bara Junkyard som säljer kläderna. Det är deras designer Per Rynvall som har ritat plaggen. Projektet löper över två år och i vår kommer nästa kollektion att rulla ut.
– Den kommer att vara inspirerad av samma epok och gå åt samma håll, men i lite andra färger. Från hösten 2019 kan den nog sticka iväg ytterligare, men exakt på vilket sätt är för tidigt att säga, avslutar Jonas Georgsson.

Umbro och Sweet SKTBS lanserar 80-talskollektion
Coachrocken med tung sammetskänsla.

Relaterat företag i Sportregistret

  • Scantrade Scandinavia AB

    Scantrade Scandinavia AB vill erbjuda ett brett sortiment av innovativa varumärken och produkter i utvalda kategorier, från elit till motionär. För att göra detta arbetar vi idag med fem olika fokuskategorier; Alpine, Bike, Outdoor, Team och Sport & Lifestyle. Inom varje kategori finns välkända varumärken: Alpine: Nordica, Sidas, Smith, Therm-ic Bike: Fibra, Northwave, Rollerblade Sidas, Selle Italia, Smith Outdoor: Lowa, Sidas, Sigg, Therm-ic Team: Fibra, Proline, Sidas, Umbro Sport & Lifestyle: Rollerblade, Sidas, Sigg, Smith, Umbro