Salomons skorevolution

Revolution är ett stort ord som många tillverkare gärna tar till när de har något nytt på gång. I Salomons fall med deras lösning för att individanpassa löparskor är ordet helt berättigat. Låt oss presentera Salomon ME:sh.

Salomon ME:sh är resultatet av två personers önskan att skapa framtidens löparskor. De två hade helt olika utgångspunkt, men tajmingen var den rätta för att bådas idéer skulle synkas i ett och samma projekt.

Killian Jornet är en guru inom trail löpning och Salomons stora affischnamn inom löpning. För några år sedan sa han till Salomon att han ville att de utvecklade en sko speciellt för hans fot och för hans löpning. Eftersom skomakaryrket mer eller mindre är utdött är det inte helt lätt att ta fram en sko för en enda person, men Salomon tog sig an uppgiften och något år senare hade Killian sina skor. Då sa han att han nu ville att alla löpare i världen skulle ha samma möjlighet.

Salomons skorevolution
Jean-Marc Pambet

Ungefär vid samma tid funderade Salomons vd Jean-Marc Pambet på hur skoindustrin skulle utvecklas i framtiden. Det han landade i var att kunderna kommer att vilja ha allt mer prestanda men att de också vill vara en del i designprocessen. Jean-Marc såg också trenderna mot lokal produktion, högre miljöfokus och en robotiserad tillverkning.

Killians önskan om individanpassade skor för alla löpare och Jean-Marcs funderingar över framtida produktion landade i ett gemensamt projekt som i flera år har skötts i hemlighet i Salomons design center i Annecy i Frankrike.

– Hade det här projektet dykt upp tre år tidigare hade det aldrig blivit av, men nu finns tekniken med robotor, stickmaskiner och digitala verktyg, säger Jean-Marc. Tajmingen var rätt och för stora innovationer är tajmingen helt avgörande.

Innan vi förklarar vad Salomon ME:sh är ska vi reda ut varför Salomon drog igång projektet. Visst, Killians önskemål var starten, men det räcker inte för en investering i runt hundramiljonerklassen. Med robotbaserad tillverkning insåg Salomon att de kunde sköta produktionen i Frankrike och på så sätt kapa leveranstider. Ännu viktigare för Salomon som företag var att få kontroll över sin egen produktion och att gentemot kunderna kunna ta passformen i löparskor till en helt ny nivå.

Passform för Salomon består av fyra delar. Först den självklara anatomiska, hur foten ser ut helt enkelt. Den andra är nästan lika självklar och det är den biomekaniska passformen som handlar om att skon inte ska hindra fotens naturliga rörelse. 

Nummer tre är hur skon passar till underlaget och terrängen och hur ofta och hur långt du springer. Springer du korta, snabba terrängpass eller om du nöter mil på asfalt så ska du ha helt olika skor.

Sista passformskriteriet handlar om hur skon känns på foten och hur den ser ut. En del vill ha tajta skor medan andra vill ha mer utrymme, en del vill ha färgglada skor medan andra vill ha mer nedtonade.

Alla dessa delar har Salomon tagit hänsyn till när de skapade ME:sh och nu är systemet klart och tio butiker i Frankrike har precis börjat sälja skorna. Kina är nästa land på tur och under 2018 ska det rullas ut i resten av världen.

Individanpassningen är det säljande argumentet mot kund men för Salomon är själva tillverkningsprocessen den stora grejen. För att lyckas med skräddarsydda skor i stor skala stod det tidigt klart för Salomon att de måste minska antalet delar som en sko består av. En normal löparsko består av 50 delar, i ME:sh har Salomon minskat det till tolv.

– Allra störst effektivisering har ovandelen fått, säger Jean-Yves Couput ansvarig för ME:sh-projektet. Själva tyget formstickas på samma sätt som en strumpa och det ger både en fantastisk passform och minimalt med materialspill eftersom inget tyg behöver skäras bort. 

Strumpan, Salomon kallar den för Twin Skin, träs på en läst och därefter träs ett tunt PU-skal på samma läst för att ge stadga åt skon. Lästen skickas nu till en robot som sprayar på exakt rätt mängd med lim innan den resterande delen av strumpan viks tillbaka över PU-skalet och så är ovandelen klar. Eller nästan, snörning och plös ska fixas också innan mellansula, dämpningsinlägg och slitsula limmas ihop av en annan robot.

Salomons skorevolution
Appliceringen av lim sköts av en robot. Det tog ett års arbete att komma fram till rätt mängd lim och hur roboten skulle röra sig innan resultatet blev helt rätt. Det är en process som en människa aldrig skulle klara att göra manuellt.

Just nu finns de bara en robotstation hos Salomon i Annecy, Frankrike. Målet är att sätta upp en sådan här produktion med robotar i varje större marknad för att snabba upp produktionen, idag är leveranstiden tre veckor. Salomon tror stenhårt på lokal produktion men de säger samtidigt att den storskaliga produktionen kommer att dominera flera år framöver. 

Med ME:sh kommer Salomon att kunna erbjuda en helt unik produkt. De kommer få kunskap om nya produktionsmetoder och de kommer att få mängder av data om folks fötter och hur de springer. Plus att tiden för att utveckla en ny sko går från runt ett år till veckor.

– Salomon har en långtgående ambition om att hjälpa butikerna med att locka folk in i butikerna, säger Jean-Marc. Det här är ett koncept som helt och hållet bygger på att kunderna kommer till butiken för att få sina fötter mätta och välja ut rätt beståndsdelar till sina skor.

Själva mätningen av foten sker manuellt i butiken eller i en fotscanner i Annecy. Längd, bredd och höjd mäts på flera punkter och sedan väljer datorn ut den av 25 storlekar som passar bäst.

Det här är mycket mer än bara en ny löparsko från Salomon. Det är en ny strategi i hur skor tillverkas och hur kunder väljer sina skor. Det är faktiskt en revolution.

Salomons skorevolution
1. Först träs strumpan på en läst.
Salomons skorevolution
2. Ovanpå strumpan träs ett PU-skal som ska ge skon stabilitet.
Salomons skorevolution
3. Till sist viks resterande del av strumpan tillbaka över PU-skalet och limmas fast på undersidan. Ovandelen är klar.

Relaterat företag i Sportregistret

  • SALOMON

    Salomon är grundat 1947 i de franska Alperna med ambitionen att skapa innovativ utrustning som gör det möjligt för människor att ha roligt, utvecklas och utmana sig själva i naturen, ...