Generationsskifte hos Gerisale

Generationsskifte hos Gerisale

1979 startade Heinz Gehrig företaget Gerisale. 38 år senare lämnar han över till sonen Adrian att ratta Saucony i Sverige.

Publicerad

Få personer i Sportsverige är så förknippade med ett varumärke som Heinz Gehrig är förknippad med Saucony. För 38 år sedan startade Heinz bolaget Gerisale vars första varumärke var Sub4 träningskläder. Vid den tiden sprang alla i bomullslinnen som var tunga redan från start och blev ännu tyngre när de blev svettiga. Sub4 hade linnen i syntetmaterial som inte absorberade fukt. Som tävlingslöpare och medlem i det schweiziska landslaget såg Heinz direkt fördelarna.
Något år senare såg Heinz en annons för Saucony i amerikanska Runner's World och tog kontakt med dem. Han blev märkets första distributör och sålde första året 1 500 par skor. Idag omsätter de runt 100 miljoner kronor i Norden. Det är en fantastisk utveckling som har accelererat de senaste åren med löparboomen och med en ökad satsning på marknadsföring.
– Jag älskar att jobba och kommer nog inte kunna släppa bolaget helt, säger Heinz. Men det är nya tider som kräver nya idéer och därför är det läge att lämna över till Adrian nu, säger Heinz.
Adrian är alltså son till Heinz och Margareta Gehrig och precis som i många andra familjeföretag har han vuxit upp med bolaget. Redan som femåring var han med och delade ut reklamblad om Saucony under Lidingöloppet och sedan dess har det fortsatt. Efter studier på Handelshögskolan i Stockholm jobbade han flera år som konsult inom management, men han hade redan då ambitionen att en dag jobba med familjeföretaget.
– Jag älskar löpning, har vuxit upp med Saucony som skomärket i mitt hjärta och under mina år som konsult fick jag ny kunskap som jag visste skulle vara bra för Gerisale, säger Adrian.
Men det är inte helt lätt att lämna över en verksamhet efter 38 år, även om det är till den egna sonen. Speciellt inte om du som Heinz älskar att jobba.
– Det är en hårfin gräns mellan att bry sig och blanda sig i. Jag kommer alltid att bry mig men Adrian är den som nu bestämmer och lägger jag mig i får han säga till. Det är en sann ynnest att få se sitt företag leva vidare i familjen, säger Heinz
– För mig känns det bara bra att pappa är kvar som styrelsordförande och någon som jag alltid kan bolla idéer med. Han har 38 års erfarenhet av sportbranschen och är den person i världen som har jobbat längst med Saucony och det ser jag som en enorm styrka och tillgång för både mig och företaget, konsta
– Erfarenhet värderas inte alltid lika högt som ungdomlig entusiasm vilket jag tycker är väldigt synd, Men likt dinosaurierna behöver ett företag anpassas efter nya tider för att inte dö ut och därför är det läge för mig att ta ett steg tillbaka och lämna över till Adrian, säger Heinz.
Adrian kommer fortsätta att driva Gerisale som ett expertföretag inom löpning. Saucony är idag deras enda varumärke och Saucony jobbar enbart med produkter för löpning och en aktiv livsstil. Genom att jobba i nära partnerskap med butikerna, assistera i modern marknadsföring och hela tiden utbilda personalen på djupet om löpning, träning och kroppens biomekanik vill de vara den självklara löparpartnern för kedjor och specialistbutiker.
Idag finns Saucony hos Stadium, Intersport, Team Sportia och Löplabbet plus hos flera fristående specialistbutiker och ortopedikliniker. Gerisale har numera hand om hela Norden och kan därför jämföra de olika marknaderna.
– Norge mår helt klart bäst. Finland har det fortsatt tufft efter sin ekonomiska nedgång och Danmark genomgår en konsolidering där många små butiker antingen går in i större kedjor eller läggs ner. Sverige har en bra försäljning men det är många butiker som kämpar med lönsamheten och inte når ut till den moderna konsumenten. Här ser vi som specialistpartner att vi kan spela en viktig roll, säger Adrian.
Saucony har sitt huvudkontor i Boston och ägs numera av Wolverine som även äger bland andra Merrell, Sebago, Keds och Sperry. Saucony tror mycket på väldämpade skor och när de 2010 lanserade Kinvara med lägre drop visade den modellen vägen för hela skokollektionen. Idag har alla skor drop på 8–4 mm men inte en enda sko är minimalistisk.
– De flesta löpare behöver dämpning för att inte skada sig. Butikens uppgift är att hitta rätt skomodell till varje löpare och inte stirra sig blind på bara fotens rörelse i löpsteget. Du måste även titta på knän, höfter och överkropp samt förstå kundens tränings- och skademönster och mål med sin träning. Där har du vår styrka då alla som jobbar hos på Gerisale brinner för löpning och kan hjälpa återförsäljarna att ta löpningen till nästa nivå, säger Adrian.

On
Off

0 kommentarer

 • Sportfack tar det lugnt

  Sportfack tar det lugnt

  Som ni säkert har förstått på den obefintliga nyhetsrapporteringen har Sportfack tagit semester. Vi tar det så lugnt vi bara kan och är tillbaka runt 20 augusti och då kommer vi rapportera allt som har hänt under sommaren. Till dess får ni läsa vårt dubbelnummer som kommer ut i slutet av den här veckan. Simma lugnt.

  Nyheter Martin Willners, 2017-08-03 11:09

 • Svensk mästarinna till Jaguarverken

  Svensk mästarinna till Jaguarverken

  Jaguarverken förstärker sin säljkår med en svensk mästarinna – Linnéa Angerman. I går tog hon SM-guld i MTB sprint och tanken är att kombinera säljjobbet med en fortsatt elitsatsning på cykel.

  Nyheter Martin Willners, i dag, 10:32

 • Karin Kinander är ny kläddesigner på Lundhags

  Karin Kinander är ny kläddesigner på Lundhags

  Lundhags har anställt Karin Kinander som ny kläddesigner. Karin kommer närmast från Haglöfs där hon har jobbat som kläddesigner i tolv år, de senaste åren dessutom som Senior Designer.

  Nyheter Martin Willners, 2017-07-21 09:14

 • Paul Laing blir ny designchef på Craft

  Paul Laing blir ny designchef på Craft

  Craft har letat efter en ny designchef ett tag, men nu är sökandet över. Paul Laing tar över som designchef 14 augusti.

  Nyheter Martin Willners, i dag, 08:56

 • Helinox tar över sin distribution

  Helinox tar över sin distribution

  Det sydkoreanska företaget Helinox tar över sin egen distribution i Europa. Företaget vill med åtgärden effektivisera och intensifiera sin närvaro på den europeiska marknaden.

  Nyheter Christer Flythström, i dag, 13:58

 • Tyrrel Hatton spelar i J Lindeberg

  Tyrrel Hatton spelar i J Lindeberg

  Den engelska proffsgolfaren Tyrrell Hatton är ambassadör för det svenska sportkonfektionsmärket J Lindeberg. Han kommer bland annat att bära företagets nya AW 17 kollektion under The Open Championship i England.

  Nyheter Christer Flythström, i dag, 14:02

 • Merida satsar på företagscyklar

  Merida satsar på företagscyklar

  Merida Sverige har startat ett koncept som fått namnet Personalcyklar. Idén går ut på att cykelföretaget erbjuder anställda både inom den offentliga sektorn och inom privata företag förmånscyklar.

  Nyheter Christer Flythström, 2017-07-18 06:50

 • Rodd vill uppmärksamma miljön

  Rodd vill uppmärksamma miljön

  Bergans är ett av många företag som sponsrar en spektakulär rodd runt Svalbard. Företagen och roddarna Sören Kjellquist och Glenn Mattsing vill med roddexpeditionen uppmärksamma den globala uppvärmningen.

  Nyheter Christer Flythström, 2017-07-17 06:34

 • Reebok samarbetar med Jack

  Reebok samarbetar med Jack

  Den svenska boxningsvärldsmästaren Badou Jack har skrivit ett samarbetskontrakt med Reebok i Norden. Han kommer bland annat att vara ambassadör för sportvarumärket i alla de fyra nordiska länderna.

  Nyheter Christer Flythström, 2017-07-13 12:01

 • Team Tynell värvar

  Team Tynell värvar

  Ett av de mest framgångsrika långloppslagen, Team Tynell, får tillsammans med materialleverantören Amer Sports förstärkning till kommande säsong. Det är den förre landslagsåkaren Jens Eriksson som nu ansluter till truppen.

  Nyheter Christer Flythström, 2017-07-12 11:15

 • Lib Tech skateboards

  Lib Tech skateboards

  Lib Tech är mest känt som ett snowboardföretag, men de gör också väldigt avancerade brädor för surfing och skateboard. Det här är snowboardåkaren Jamie Lynns modell för skateboard.

  Nyheter Martin Willners, 2017-07-11 15:28

 • Vans nya klassiker

  Vans nya klassiker

  Vans lever mycket på sina klassiska modeller från 70- och 80-talen, men nu är tanken att de ska skapa en ny klassiker som ska leva i många, många år. Här är Vans Ultra Range.

  Nyheter Martin Willners, 2017-07-11 14:54

 • Björn Borg tog ställning

  Björn Borg tog ställning

  Svenska sportmärket Björn Borg har tagit politisk ställning. Företaget arrangerade en tennismatch precis på gränsen mellan USA och Mexico för att ta ställning för öppna gränser mellan nationer.

  Nyheter Christer Flythström, 2017-07-11 14:40

 • Åre vill satsa på cykelturister

  Åre vill satsa på cykelturister

  Jämtländska Åre vill jobba aktivt för att öka andelen cykelturister som kommer till orten. Enligt en gemensam arbetsgrupp ska omsättningen av de intäkter som cyklingen genererar öka med hela 20 miljoner fram till år 2025.

  Nyheter Christer Flythström, 2017-07-10 14:44

 • Patrik Frisk blir storchef på Under Armour

  Patrik Frisk blir storchef på Under Armour

  Patrik Frisk är utan tvekan det högsta svenska hönset i sportvärlden. Nu har han fått ett nytt toppjobb – ordförande och operativ chef för Under Armour.

  Nyheter Martin Willners, 2017-07-07 11:11

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Sportfacks besökare

Karin Kinander är ny kläddesigner på Lundhags

1 kommentar

gunnar: Grattis Lundhags!

Börskurser

Artikelkommentarer

Nyhetsbrev

Få Sportfacks nyhetsbrev gratis varje vecka!Prenumerera på Sportfack
 • Sportfack 06-2017

 • Sportfack 05-2017

 • Sportfack 04-2017

 • Sportfack 03-2017

 • Sportfack Snow Business 02-2017

 • Sportfack 02-2017

 • Sportfack 2017-01