1 kommentar
Lena: jag har ingen kommentar.
Helly Hansen växte med 22 procent förra året. En bra start för nye vd:n Paul Stoneham som fick Helly Hansen att växa genom att minska antalet produkter med 25 procent.
Paul Stoneham tillträdde som vd för Helly Hansen i början av 2015 efter att företaget haft ett par tuffa år ekonomiskt. Hans första år blev minst sagt lyckat då omsättningen ökade med 22 procent till drygt 2,5 miljard kronor och vinsten före skatt och avskrivningar ökade med hela 63 procent.
Vi fick en pratstund med Paul Stoneham för att höra vad de gjort för att förbättra siffrorna så mycket.
– Det viktigaste vi har gjort är att vi har fokuserat på vår kärnverksamhet och minskat antalet produkter vi säljer med 25 procent, säger Paul. Våra kärnområden är framförallt båtsport, skidåkning och arbetskläder men också segment som underställ, outdoorkläder och den urbana kollektionen. Arbetskläder är vårt DNA och det som särskiljer oss från andra varumärken inom sport. Den kunskap vi får från att tillverka yrkeskläder lyfter funktionen även på våra skid- och seglingskläder.
I renodlingen av sin kärnverksamhet ingår även att fokusera mer på deras starkaste marknader vilket innebar att de lämnat flera länder för att istället satsa sina resurser där de redan är starka. Helly Hansen spred sitt varumärke till väldigt många länder de senaste tio åren med resultatet att de inte hann ta hand om vare sig nya länder och gamla, starka marknader på det sätt som de ville.
– Vi har bestämt oss för att satsa på de marknader där våra produkter kan användas som det är tänkt och där vi har bra kanaler för att nå ut till konsumenterna. Vi ska jobba med färre länder men där vi finns ska vi jobba starkare och bättre.
I kläder för bergsguider kombinerar Helly Hansen sitt kunnande i yrkeskläder med kunnandet i skidkläder. Bergsguiderna i bland annat Fernie har valt Helly Hansen som arbetskläder.
Förutom hemmamarknaden Norge är Helly Hansens viktigaste marknader Sverige, USA, Kanada och Storbritannien.
– Sverige är en viktig marknad för Helly Hansen och vi har gjort en nystart med att tillsätta Magnus Svahn som ny landschef, säger Paul. Vi har även planer på hur vi ska anpassa vårt utbud och vår marknadsföring mer lokalt för Sverige men vi får återkomma med det när planerna är helt spikade.
Kortsiktigt har Helly Hansen alltså kapat rejält i sitt produktutbud och bland annat lämnat träningssegmentet. Långsiktigt är deras mål att vara topp tre globalt inom kläder för båtsport och skidåkning. Produktutbudet kommer att kapas med ytterligare 25 procent så att vi kan fokusera på våra sex kärnområden och vara en ledare inom dessa.
2015 blev alltså en väldigt bra start för Paul som vd för Helly Hansen och det ser fortsatt bra ut enligt honom:
– Både omsättningen och resultatet växer tvåsiffrigt just nu trots att vi som sagt har minskat antalet produkter med 25 procent. Det visar att vi har gjort rätt när vi valt att satsa på våra viktigaste segment och marknader.
Helly Hansen ägs idag av den kanadensiska pensionsfonden Ontario Teacher's Pension Plan. De köpte 70 procent av bolaget 2012 och ökade den förra året till 94,5 procent. De har en långsiktig plan för sitt ägande och planerar ingen försäljning eller börsintroduktion av Helly Hansen just nu.
Läs djupintervjun med Intersports nye vd Pontus Pettersson. Om livet efter rekonstruktionen, om utmaningarna och om framtiden.
Hur sålde träningsklockor och annan bärbar elektronik från världens största spelare pandemiåret 2020 när svenskarna tränade och spelade golf för glatta livet? Sportfack tog ett Teams-möte med Garmin Nordics vd för att få svar.
För snart fyra år sedan lanserade Craft sina första löparskor någonsin. Efter det har segment löpning utvecklats rejält för varumärket. Nu lanserar Craft ett löparteam som på allvar ska sätta Craft varumärke inom långdistanslöpning globalt.
Svenska distributören Scantrade tar in de två italienska varumärkena Selle och Northwave i portföljen och kompletterar därmed sitt nuvarande cykelsortiment. Målet är att få en mer året runt-baserad portfölj.
Karriärplattformen Linkedin har kartlagt vilka jobb som vuxit mest under corona och vi har plockat ut det som kan vara relevanta för sportbranschen. Är du till exempel sociala medier-expert eller digital strateg så har du en strålande jobbframtid. Här har du hela listan.
I sommar öppnar packningsspecialisterna Thule sin första butik i Nordamerika. Butiken, som är på 1600 kvadratmeter, kommer att drivas av en partner.
Det har ryktats ett tag om att Friluftsvaror har fått ny ägare. Nu står det klart att Thevea Brands Group har köpt bolaget. Bland annat för att utveckla inhousevarumärket Fjällmark.
Andreas Holm lämnade Thule för att bli marknadschef på Polygiene. Företaget som specialiserat sig på anti-odörteknik och numera även med anti-viruslösningar, bland annat med sport- och outdoorföretag som kunder.
Burton och Svenska Skidförbundet ingår ett samarbete för säsongen 2020/2021. Målsättningen är att sätta fokus på kvinnliga snowboardåkare och att ge fler möjligheten att prova på.
Fysiska sedlar och mynt förlorar alltmer mark som betalningsmedel. Data från betalteknikbolaget Adyen visar att våra betalvanor förändrades snabbt under coroanaåret 2020.
Med möjligheten att producera 1,5 miljoner cyklar per år blir Decathlons nya cykelfabrik Europas största. Snart slår sportgiganten upp portarna.
Östersundsbaserade No More Boots, som ligger bakom SkiClickern, utökar nu sitt distributörsnät via ett avtal med tyska Montana Sport.
Stiga hade ett utmanande 2020. En ökande efterfrågan för bolagets produkter för padel och kickbikes höll ändå uppe omsättningen och 2021 hoppas vd Andreas att Zandrén att bordtennisen kommer att lyfta igen.
Merrells känga Moab har nu passerat 25 miljoner sålda exemplar världen över. Vi frågar Merrells nordiska marknadschef om vad det är som gör just den här modellen så eftertraktad av konsumenterna.
ISPO Brandnew har i årtionden lyft fram några av den globala sportbranschens mest spännande nystartade varumärken och deras produkter. Trots en pandemi var 2021 års upplaga av Brandnew inget undantag.
Sök efter varumärken och leverantörer i Sportregistret
Kom in i diskussionen