Det svänger om snowboard igen

Efter jag vet inte hur många år med stiltje i snowboardutvecklingen börjar det verkligen hända saker igen. Flera märken satsar på brädor som är roliga att åka på snarare än bra att hoppa med.

Det svänger om snowboard igen
Capita är ett av de märken som satsar mest på korta, breda brädor.

Snowboardbranschen ser sig nog själva som väldigt kreativa men ska vi vara ärliga har det inte hänt speciellt mycket med brädorna de senaste 15 åren. Visst, de har blivit lättare och vi har fått rocker, men i princip har en snowboard varit en bräda på 155 cm med twintip och en bredd i midjan på 25 cm i 15 år. Brädorna har dessutom varit gjorda för att hoppa med och denna fokusering på stora hopp med mycket snurr har inte lockat nytt folk till att börja åka. Det har varit för mycket cirkus.

När snowboard var som störst i mitten på 90-talet handlade det istället om att surfa på snön och det är en återgång till den tanken som vi nu ser allt oftare. Det började för några år sedan med splitboards, sedan dök det upp japaner som gjorde skärande svängar som vi aldrig sett maken till tidigare och så kom Capita med sin Springbreak för två år sedan – en löjligt bred och kort bräda som var gjord för att leka med i slasksnö.

Alla dessa saker tillsammans fick bräddesigners att börja experimentera och plötsligt dök det upp helt nya brädor hos tillverkarna. K2 har i år en bräda som heter Cool Bean – hela 28,7 cm i midjan och bara 144 cm lång. Bredden gör att brädan bär lika bra som en 165 cm lång bräda men den är betydligt smidigare att svänga med. Bredden gör dessutom att brädan kan vinklas extremt mycket upp på kant utan att skor eller bindningar tar i snön i svängen.

Det svänger om snowboard igen
Jones Snowboards är från grunden byggt på brädor för snökontakt.
Det svänger om snowboard igen
Hampus Mosesson och Jakob Wilhelmsson med Gnus asymmetriska svängbrädor.

En annan tillverkare som var tidigt ute med åkbaserade brädor – ja hela företagsidén bygger på brädor för snökontakt – är Jones Snowboards. De började med längre puderbrädor men har nu även kortare och bredare brädor i sin kollektion.

– Jones Snowboards har till och med bytt fabrik för att kunna tillverka brädor med unika egenskaper för svängar, säger Hampus Mosesson som är importör av Jones i Sverige. Det är en fabrik i Dubai som egentligen bygger wakeboards och de kan bygga brädor med extremt skålformad nose och tail för att övergångarna mellan svängarna ska bli mycket mjukare. Jag har provat och skillnaden är enorm.

Så vad gör då de stora brädmärkena Burton, Nitro och Salomon? En del, men det är framförallt de mindre märkena som driver den här utvecklingen. Burton har i och för sig haft sin serie Family Tree friåkningsbrädor i flera år men det är ändå ganska traditionella brädor. Nästa vinter kommer de med ett par rena backcountrybrädor och Nitro har ett gäng puderbrädor – både långa och korta – och Salomon har sedan fyra år tillbaka brädan Derby som är riktigt kort, har extremt kort svängradie men inte är lika bred som andra brädor i den här skolan.

Det svänger om snowboard igen
K2 har en hel kollektion med breda, korta brädor till nästa säsong. Till och med en split board.

Om det här är framtidens brädor återstår att se men det är kul att det äntligen experimenteras i brädverkstäderna igen.

Kolla in Salomonfilmen nedan så förstår du vad det handlar om:

Relaterat företag i Sportregistret

  • SALOMON

    Salomon är grundat 1947 i de franska Alperna med ambitionen att skapa innovativ utrustning som gör det möjligt för människor att ha roligt, utvecklas och utmana sig själva i naturen, ...