Team Sportias storsatsning

Team Sportias storsatsning

Team Sportia har länge sagt att cykel är ett viktigt segment för dem. Med den nya konceptbutiken i Barkarby utanför Stockholm visar de att det inte bara är snack. Vi var på plats öppningsdagen och blev mäkta imponerade.

Publicerad

Jocke Söderström

Det är stor skillnad på att cykla och kalla sig för cyklist. Det är lika stor skillnad mellan att sälja cyklar och vara en cykelbutik. Det var den skillnaden som fick Jocke Söderström att börja fundera på att starta en renodlad cykelbutik under Team Sportias namn.

– Det var inte lätt till en början för Team Sportia ska ju vara allt från overaller i bävernylon till fotbollar. Plus cyklar i en del av butiken, säger Jocke.

Jocke fick kedjans ledning att lyssna på hans idé och anledningen till att de lyssnade var att Jocke tidigare drivit Team Sportias butik i Sickla och fått den butiken att sälja flest cyklar av alla Team Sportias butiker. Det är liksom lättare att få med sig folk när man har bevisat att man kan lyckas med sina projekt.

Team Sportias butik i Barkarby ligger i Ikeahuset och är granne med Stadium. Tidigare var det en ganska anonym butik utan profil. I dag är det en fantastiskt snygg butik med bara cyklar. Eller snudd på i varje fall, det finns en liten hörna med utrustning för simning i öppet vatten och en skovägg med löparskor. Allt fler cyklister testar ju på swimrun och triathlon så de ville ha den kopplingen för att locka de riktiga entusiasterna.

På podiet skyltas de häftigaste cyklarna och aktuella kampanjer.

Direkt innanför entrén finns att stort podium där de kan visa upp utvalda cyklar eller kampanjer. Till höger swimrun-avdelningen och till vänster hjärtat i sortimentet – hybridcyklarna. Tio meter in finns kassan och bakom den är det cyklar, cyklar, cyklar.

Först racers, sedan MTB, junior/barn, tillbehör som hjälmar, lås, skor och däck och så avslutas butiksvarvet med standardcyklar. Som en ö i mitten ligger Shimano Service Center som förutom en mindre verkstad, den stora verkstaden ligger bakom butiken, också rymmer ett Bike Fitting Centre. Där kan cyklister mäta kraften de får ut i pedalerna för att på så sätt kunna ställa cykeln optimalt.

– Siffrorna lämnar inget åt slumpen och kunden kan känna sig trygg med att cykeln är rätt inställd, säger Jocke. För dyrare cyklar ingår en Bike Fitting annars kostar det från 700 kronor och uppåt beroende på hur avancerad mätning som görs.

Nu är det inte bara ett större sortiment än vad en vanlig Team Sportiabutik kan erbjuda som utmärker butiken i Barkarby. De har tänkt till lite extra och erbjuder både produkter och tjänster som visar att de älskar cykeln.

Till exempel så har alla som jobbar i butiken, åtta säljare plus två personliga tränare, genomfört minst en tävling i Svensk Klassiker.

– Ja, det är ett krav för att jobba här, säger Jocke. Kunderna känner direkt att vi vet vad vi snackar om och för en sådan här butik är det helt avgörande när vi säljer cyklar som kostar över 50 000 kronor. Vi ska leva det vi säljer.

Nästa unika grepp är att kunden kan leasa sin cykel för att vara med i Vätternrundan.

– Vi vet att det finns många som skulle vilja cykla Vätternrundan efter att de har åkt Vasaloppet eller sprungit ett marathon, men att de drar sig för att investera i en bra cykel och inte riktigt vet hur de ska komma igång, säger Jocke. Hos oss kan de leasa en bra racercykel fram till loppet och dessutom vara med i en grupp som tränar ihop inför loppet. Målet är att få ihop en grupp på 25 personer första året men på sikt tror vi att det kommer att bli mycket större än så. Dessutom ska vi se till att de blir cyklister och inte bara cyklar ett lopp och går vidare med nästa utmaning. 

Skväggen har skolagret direkt bakom varje modell.

Skoväggen med löparskor skiljer butiken från andra cykelbutiker och visar också att det är en Team Sportiabutik. Där finns inga skor från Nike eller Adidas men väl från Asics och Saucony. Plus lite udda märken som Pearl Izumi och Scott.

– Vi vill visa att vi inte är en vanlig sportbutik med de vanliga skorna, säger Jocke. Vi vill lyfta fram skomärken som har med cykel att göra och kunna erbjuda alternativ till det vanliga.

Hela skolagret förvaras bakom den utdragbara skoväggen så att det ska snabbt hitta rätt storlek till kunden. Det är både smart och snyggt. Detsamma gäller hur cyklarna står uppställda i butiken. Racers och MTB står med bakhjulet i ställ som skulle kunna funka som skateboardramp. Med loggan för varumärket högst upp. Avståndet mellan cyklarna är så stort att det går enkelt att gå in emellan dem och det blir ordning och reda i butiken.

Barncyklarna står på upphöjda podium för att komma upp från golvet så att de både syns bättre och blir lättare att visa funktioner på utan att behöva sätta sig på huk.

Butiken i Barkarby ägs av Team Sportia centralt och har Cycleurope och Shimano som starka partners. Butikschefen heter Viktor Holte och det är han som tillsammans med Jocke har jobbat fram konceptet. På vintern kommer en del av cyklarna att ersättas av längdskidor och butiken kommer att ha samma målsättning att bli en premiumbutik även på längdskidor.

Det är inget snack om att Team Sportia visar att de kan och älskar cykel med sin butik i Barkarby. De visar också att det går utmärkt att kombinera breda sportbutiker med specialistbutiker under att och samma varumärke.

Barncyklarna står på en avsats för att synas bättre.

Shimano Service Centre med Bike Fitting är en central del i butiken.

Snygga ställ lyfter fram cyklarna och varumärket samtidigt som det blir ordning i butiken.

Hybriderna får störst utrymme.

Kassan ligger några meter in från entrén och ser mer ut som en servicedisk.

Retro är en stark trend inom standardcyklar.

Leasa en cykel inför Vätternrundan.

Allt finns i butiken – från fatbikes till tempocyklar till elassisterade lastcyklar.

Pearl Izumi och Scott är två löparskomärken med koppling till cykel som gör att sortimentet skiljer sig från andra skoväggar i Team Sportia.

Utrustning för swimrun och triatlon kompletterar cyklarna.

Inga fotbollar eller bävernylonsoveraller. Bara prylar för cykling, löpning, längdåkning och simning. Plus en väldigt massa kunskap.

On
Off

2 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Sportfacks besökare

Stort antal medarbetare har tvingats lämna Lundhags

3 kommentarer

Mattias, red: Nej. Ja absolut om det går, dvs om Lundhags/Brav svarar nästa gång vi hör av oss.

Nyhetsbrev

Få Sportfacks nyhetsbrev gratis varje vecka!Artikelkommentarer

Prenumerera på Sportfack
Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842