Ny teknik gör mellanlager vattentäta

Ny teknik gör mellanlager vattentäta

En helt ny teknik ska göra det möjligt att sticka igenom ett membran och ändå få det vattentätt. Funkar det kommer fleeceplagg kunna bli helt vattentäta.

Publicerad

Det är det amerikanska företaget Voormi som har tagit fram en teknik för att sticka igenom ett membran och sedan få det vattentätt. Efter 2-lagers och 3-lagers kommer nu alltså 1-lagers.

Tekniktidningen Wired kallar Voormis Core Technology för det största som hänt funktionsmaterial sedan Gore-Tex lanserades. Det stora med den här tekniken är att plaggen kan göras extremt mjuka, lätta och tunna men ändå vara vattentäta samtidigt som andningen förbättras avsevärt då tyget är stickat och inte vävt. Förutom fördelarna ovan blir det också en smidigare produktion då membranet inte behöver limmas på tyget.

Första frågan som dyker upp är hur materialet kan förbli vattentätt då membranet har punkterats av tusentals sticknålar och trådarna går rakt igenom det. Idag tejpas ju alla sömmar för att plaggen inte ska läcka genom dessa hål. Voormi avslöjar inte hur det går till men säger att det är just den grejen som de har lyckats med. Voormi presenterade de första plaggen med den här tekniken på SIA tidigare i år så nu är det bara att hålla utkik efter de första testrapporterna.

 

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Sportfacks besökare

Lager 157 knaprar på outdoorkakan

18 kommentarer

Nicolas: På Sportfack skiljer vi till rätt stor del på materialet i respektive kanal. Visst görs det jobb av undersökande karaktär, men de har vi hittills vikt för printugåvan för att ge maximal...

Nyhetsbrev

Få Sportfacks nyhetsbrev gratis varje vecka!Artikelkommentarer

Prenumerera på Sportfack
Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842