Kingpin: Det bästa från två världar

Kingpin: Det bästa från två världar

Publicerad

En av vinterns stora nyheter på skidfronten blir Markers nya bindning Kingpin. Sportfacks syster­tidning Åka Skidor har testat den.

Åka Skidor var som en av ett fåtal utvalda skidtidningar i världen nyligen inbjudna till skidområdet Nevados de Chillán i Chile för att i all hemlighet testa Marker Kingpin, den första turbindningen med pintech-teknik från en av skidbranschens fyra stora bindningsgiganter­ (Marker, Salomon, Tyrolia och Look) – till skillnad­ från så kallade rambindningar som till exempel Salomon Guardian och Marker FT12.

Toppturer i alla dess former, både liftnära och längre bort i bergen, är i stort sett den enda delen av skidbranschen som ser någon form av tillväxt på marknaden för tillfället. Speciellt nere i Alperna där toppturer en enorm företeelse, men även i Norge som är en väldigt stor och viktig marknad för många ­tillverkare av topp­tursprylar.

Kingpin använder sig av samma teknik i tådelen som Dynafit introducerade i början av 1980-talet med två stift som hålls fast i fästen på pjäxans tå, vilket både ger en stabil kraftöverföring och bra gångegenskaper­ på grund av att hävpunkten hamnar i ett optimalt läge. Marker kallar tekniken pintech, eftersom den i skidåkarmun kallas antingen tech- eller pinbindningar.

Bindningen har däremot en traditionell­ alpin häldel som kan skjutas bakåt när man önskar att gå uppför. Kombinationen av en tå med pintechteknik och en traditionell bakdel har gjort att Marker kunnat skapa en bindning som både är lätt men samtidigt har bra kraftöverföring till skidan, bra gåfunktionalitet och i princip samma säkerhet och fasthållning som en traditionell alpinbindning.

Projektet har tagit tre år att förverkliga för Marker. Men när den nu släpps på marknaden är man övertygad om att man hittat rätt och skapat en produkt som skid­åkare och butiker efterfrågar.

– Vi har vetat länge att pintech-bindningar gradvis skulle ta över turmarknaden. Som alpinbindningsproducent var vi noga med lösningar som inte kompromissade med säkerheten, med tjuvsläpp och liknande, säger Michael Mangold som är teknisk chef på Marker.

Bindningen vänder sig främst till traditionella toppturer, men fungerar även bra till lite tuffare liftnära åkning.
Marker Kingpin väger 730 gram och kommer i tre olika varianter: en med DIN 10, en med DIN 13 och en demovariant­ med DIN 10. Bindningen kommer att finna­s tillgänglig i Sverige i en begränsad upplaga från december via distributören Sportmanship.

Av Tobias Liljeroth


On
Off

0 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Sportfacks besökare

Sommarläsning: Djuplodande intervju med Marcus Wibergh

2 kommentarer

Jan.jonsson@future.se: Mycket förvånande att Marcus inte med ett enda ord, skänker alla leverantörer som fått ta stora avskrivningar av fordringar, en enda tanke. Istället nämner han att det inte är någon idé att ägarna...

Nyhetsbrev

Få Sportfacks nyhetsbrev gratis varje vecka!Artikelkommentarer

Prenumerera på Sportfack
Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842