Trender från Friedrichshafen

Trender från Friedrichshafen

Publicerad

Två dagars mässa gav svaren. Här är de starkaste trenderna från outdoormässan i tyska Friedrichshafen.

Nya kategorier
Haglöfs gjorde det förra året med sina trailrunningskor, Lundhags gör det i år med sina barnkläder och Black Diamond gör det med sin klädsatsning: satsar på nya kategorier. Och de är inte ensamma. Det känns som att allt fler företag undersöker hur elastiskt deras varumärke är och hur många olika kategorier det klarar av att bära. Lundhags.

Färgglatt
Oavsett om vädret blir grått och trist nästa vår och sommar kommer att bjuda på så blir det färgglatt i naturen. Alla, och då menar jag nästan alla, kommer med färgglada produkter. Samtidigt ska vi komma ihåg att det här är outdoor vi pratar om; de kunder som hellre vill ha jordnära, klassiska färger som brunt, grönt och grått kommer självklart att kunna hitta det hos vissa varumärken. Marmot.

Värme
Sommar är sol och värme i mångas ögon. Men vi glömmer lätt. Sommaren kan också vara ruggig och kall, framförallt tidiga morgnar på höga höjder. Nästa sommar släpper många företag plagg med en tunn och lätt vaddering.

Miljö
Miljötänkandet växer fortfarande kraftigt och de allra flesta företag har ett uttalat miljötänk. Här syns kåsor, tallrikar och bestick i det miljövänligare materialet bambu. Rubytec.

Trailrunning
Trailrunning är oerhört hett just nu och alla vill vara med på tåget. Har man inte egna skor i sitt sortiment tar man istället fram lämplig konfektion för trailrunning. Patagonia.

Klättring
Precis som trailrunning växer klättring i popularitet bland outdoorföretagen. Många tar fram särskilda klätterkollektioner eller klätterplagg, ännu fler visar upp sina plagg i klättermiljö. The North Face.

Cykel
Cykling är oerhört stort på kontinenten och det avspeglar sig i outdoorföretagens kollektioner. Thules cykelväskor väckte uppmärksamhet bland besökarna.

Bärbar elektricitet
Få människor går någonstans utan sin telefon eller Ipad idag. Men för att fungera i naturen behöver de laddas. Efterfrågan av bärbar elektricitet kommer bara att öka. Brunton.

Ryggsäckskomfort
Det blir en del svett på ryggen om man bär en tung ryggsäck. Eller? Flera av de stora ryggsäcksleverantörerna hade lagt mycket krut på produktutveckling av ventilationen. Deuter.

Minimalistiska löparjackor
Tunna, nästan genomskinliga löparjackor med full funktion fanns i nästan varje monter. Salomon.

Enfärgat
Enfärgade plagg är inget nytt men nytt för i år är att till och med detaljerna kommer i samma färg och att kontraster därmed saknas helt. Haglöfs.

Långa jackor
Tunna funktionsjackor som går nedanför rumpan såg man inte för några år sedan. Nu fanns de i ett flertal montrar. Arc'teryx.

Dressade lifestyleskor
Dressade lifestyleskor med inga eller få utmärkande detaljer fanns i många montrar. Vissa av skorna hade kontrasterande skosnören, andra hade vulkad kant och lågt eller halvhögt skaft. Keen.

On
Off

0 kommentarer

 • Här öppnar Lululemons första Sverigebutik

  Här öppnar Lululemons första Sverigebutik

  Hajpade, kanadensiska konfekionsvarumärket Lululemon har landat i Sverige. Inom en snar framtid öppnar man dessutom sin första flaggskeppsbutik. På hetaste möjliga shoppingplats.

  Artiklar Mattias Björklund, 2018-05-30 21:09

 • Sveriges bästa cykelstäder korade

  Sveriges bästa cykelstäder korade

  Cykelfrämjandet har poängsatt hur väl Sveriges kommuner och städer arbetar med cykelfrämjande åtgärder. Nu har årets vinnare av utmärkelsen Sveriges bästa cykelstäder presenterats i rapporten Kommunvelometern.

  Artiklar Mattias Björklund, 2018-05-30 12:12

 • Salming Sports stänger butik

  Salming Sports stänger butik

  Indoor- och löpskovarumärket Salming Sports stänger en av sina konceptbutiker. Orsaken är att företaget gör en stor omstrukturering på grund av en föränderlig sporthandel.

  Artiklar Mattias Björklund, 2018-04-14 09:20

 • Shimano Nordic flyttar

  Shimano Nordic flyttar

  För att kunna växa ytterligare och anpassa sig till framtiden kommer Shimano Nordic att bygga ett nytt huvudkontor. "Shimano Nordic Sales and Education Center" blir 1850 kvadratmeter i två våningar och samtidigt satsar bolaget stort digitalt.

  Artiklar Mattias Björklund, 2018-03-02 16:36

 • Månadens event: Women in sport + adventure

  Månadens event: Women in sport + adventure

  Girls in sport är en plattform för att förbättra jämställdhet inom idrott och äventyrssport. Under festivalen Women in sport + adventure fick Divas en pratstund med initiativtagarna Lucy Rist och Jenny Lidqvist.

  Artiklar Redaktionen, 2016-02-04 15:40

 • Månadens Diva: Johanna Davidsson

  Månadens Diva: Johanna Davidsson

  Johanna Davidsson är sjuksköterskan och äventyraren som vill inspirera fler kvinnor och tjejer att ge sig ut på tur. Hon har gått från att köra flera skidsäsonger i Alperna till att planera ett äventyr till Sydpolen.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 10:23

 • Månadens Diva: Sara Georgsson

  Månadens Diva: Sara Georgsson

  Sara Georgsson jobbar som varumärkeschef på Silva. Hon är aktiv i Divas men om tio år hoppas hon att ett sådant nätverk inte behövs.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 10:04

 • Månadens Diva: Eva Strand

  Månadens Diva: Eva Strand

  Eva Strand jobbar som tillfällig VD på Haglöfs och är dessutom medlem i Asics General Executive Meeting. Hon tycker att kvinnor i ledningen är ett måste om sport- och outdoorindustrin vill överleva och fortsätta växa.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:55

 • Månadens Diva Helena Jacobsson

  Månadens Diva Helena Jacobsson

  Helena Jacobsson jobbar på Stadiums inköpsavdelning. Hon vill se fler kvinnor på ledande positioner men tror inte att kvotering är vägen att gå.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:41

 • Månadens Diva: Sara Wänseth

  Månadens Diva: Sara Wänseth

  Sara Wänseth är marknadschef på Lundhags. Just nu bor hon i Sigtuna i flyttkartonger på väg tillbaka till Undersåker, Jämtland. Hon flyttar dit med sin sambo Håkan Nyström som jobbar på Haglöfs, sonen Måns 11 år och hunden Arragon 2,5 år

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:29

 • Månadens Diva: Isbjörn of Sweden

  Månadens Diva: Isbjörn of Sweden

  Månadens Divas är Camilla Schmidt och Maria Frykman Forsberg som driver barnklädmärket Isbjörn genom företaget Nordic Kidswear AB.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:15

 • Månadens Diva: Linnéa Grahn

  Månadens Diva: Linnéa Grahn

  Linnéa Grahn har under många år deltagit i expeditioner över hela världen. Nu vill hon få fler tjejer med på sina äventyr. Så via sin och Emma Forsells nystartade äventyrsförening Mind for Adventure lockar de med tjejer att springa tvärs över Skottland.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-04 15:28

 • Månadens Diva: Vanessa Åsell Tsuruga

  Månadens Diva: Vanessa Åsell Tsuruga

  Vanessa Åsell Tsuruga har varit Divas ansikte utåt i ett par år men nu tar hon en paus. Hon ska till Grekland för att plugga den olympiska rörelsen med målet att på något sätt jobba med OS i Tokyo 2020.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-04 15:23

 • Månadens Diva: Viktoria Stärner

  Månadens Diva: Viktoria Stärner

  Som årets kranskulla hade Viktoria Stärner det mest ärofyllda uppdraget bland de tusentals funktionärer som möjliggjorde Vasaloppets vintervecka 2015. Talet hon höll i Mora Kyrka under Högtidsfesten, fredagen den 6 mars, lämnade inte ett öga torrt. Viktoria är en sann ambassadör som kommer att gå långt, i fäders spår för framtids segrar.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-04 15:12

 • Månadens Diva: Christine Hägglund

  Månadens Diva: Christine Hägglund

  Christine Hägglund blev utsedd till Årets kvinnliga äventyrare 2013. Detta efter att hon under sex veckor ha sprungit 130 mil i våra svenska fjäll – ensam.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-04 14:59

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Sportfacks besökare

Lågprishjälm säkrast i största testet

8 kommentarer

Mattias B: Vi har tänkt lika där då. Men ibland måste man dessutom lägga ut något snabbt. Där har vi på Sportfack dubbla möjligheter, som vi också hela tiden använder oss av. Kort och snabbt online och så...

Nyhetsbrev

Få Sportfacks nyhetsbrev gratis varje vecka!Artikelkommentarer

Prenumerera på Sportfack
Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842