Drömmen om det perfekta åket

Drömmen om det perfekta åket

Publicerad

Chamonix är mer än en dröm för många skidåkare, det är själva sinnebilden för det perfekta åket. Självklart krävs det en del prylar för att uppfylla den här drömmen och vi har valt ut våra favoriter.

1. Elan
Både rocker och spann
Bild 331856

Elans friåkningsskida Boomerang har spann under foten och rocker både i fram- och bakända vilket ger en skida med bra lössnöegenskaper som är kvick nog för skogsskidåkning. Till nästa vinter håller Elan kvar vid samma konstruktion men de byter grafik och gör den något hårdare för att den ska passa även tyngre åkare.

Tel: Neonsun 0520-167 77


2. Smith
Tvådelad för ökad säkerhet

Bild 331857 Smith nya hjälm - Vantage - har en tvådelad konstruktion som ger en viss rörelse mellan de två delarna vilket ska leda till ökad säkerhet. Hjälmen är mjukt stoppad på insidan för skön passform och skydden runt öronen kan tas av vid varma dagar. Ventilation finns både fram och bak och de kan regleras var för sig. Vantage finns också i Evolve-utförande med miljövänliga material.

Tel: Safilo 08-630 38 60

3. Hestra
Arbetshandskar för bergsfolk

Bild 331858 Hestra har tagit fram en helt ny handske för yrkesfolk på berget och den har utvecklats tillsammans med bergsguiden Staffan Schaffter. Egentligen är det en hel serie med tumvantar, liners och den fingervante vi väljer att visa. Handsken heter Army Leather Ascent och har stretchtyg på en del av ovansidan men är annars tillverkad helt i skinn. Den tajta manschetten är stum så att handsken inte ska åka av ifall användaren skulle bli hängande i en isyxa eller liknande. Fodret är av ull och löstagbart och sömmarna utvändiga.

Tel: Hestra 0370-33 97 00


4. Voilé
Det viktigaste av tillbehör

Bild 331859 En lavinsändare är självklar vid off piståkning, men utan en spade att gräva fram sin begravda kamrat är den inte mycket till hjälp. Voilés spade är en klassiker. Den är liten, lätt (450 gram) och den är tillverkad i metall så att den rår på snö som stelnat efter att först ha värmts upp i lavinen.

Tel: Uhrweder Sport 070-209 91 21

5. Cross
Carl gillar puder

Bild 331860 Carl är namnet på Cross mest tekniska plagg för nästa vinter. Carl finns både som jacka och byxa och är tillverkad i 3-lagers stretchmaterial för att få en tajt passform som bättre ventilerar bort överskottsvärme än en rymligare variant. Precis som trenden föreskriver så har jacka och byxa samma färg med detaljer i vitt.

Tel: Cross 031-746 46 00

6. Dynastar
Made in Chamonix

Bild 331861
Om några skidor ska vara med i en guide över prylar för en vecka i Chamonix så är det Dynastars. Företaget tillverkar nämligen sina skidor i just Chamonix och testar dem dagligen i området. Ur deras serie för åkning på stora berg har vi valt ut modellerna Pro Rider (vit) och Sultan 94 (svart). Pro Rider är en ren off pist-skida med rocker och bred midja medan Sultan är mer allround. Midjan är i och för sig på hela 94 mm, men radien är kort (18 m) och den har bara en svag tip rocker för att fungera bra även på hårt underlag.

Tel: JO Sport 0650-188 25


7. Tecnica
Pjäxan som aldrig viker sig

Bild 331862 Dagens breda skidor och aggressiva åkning har satt pjäxornas sulor i fokus. Eller sulornas hårdhet mer bestämt. För att få en vridstyvare sula har tillverkarna försett dem med olika metallinlägg. Tecnicas sula har en fackverkskonstruktion i metall som finns i olika hårdhet vilket gör att sulans styvhet kan skräddarsys. Modellen heter Inferno och den snövita modellen på bilden har flexet 130 vilket är stenhårt på svenska. Lästen är på 98 mm vilket betyder att den är för dem som gärna försakar lite komfort för att få maximal prestanda.

Tel: Sportmanship 031-93 94 00


8. Völkl
Lättviktare

Bild 331863 Völkl satsar på toppturer och tar några av sina breda friåkningsskidor och gör lättviktsvarianter av dem genom att ta bort metallskikten. Kvar blir en mjukare, men framförallt lättare, skida som tillsammans med Markers nya bindning blir ett utmärkt topptursredskap både uppför och nedför.

På bilden syns modellen Amaruc som har uttag för stighudar men som ändå är tänkt för lättillgänglig off pist.

9. Deuter
Skyddar både dig och din spade

Bild 331864 Deuters senaste skidryggsäck - Descentor - är både en praktisk skidryggsäck och ett godkänt ryggskydd. För att fungera som ryggskydd måste den köpas i rätt längd och denna säck finns i två storlekar; 160-175 cm och 175-195 cm. Bland de smarta detaljerna kan nämnas yttre fäste för hjälm så att den inte tar upp ryggsäckens volym, skidfäste, reglerbart djup på säcken så att den sitter närmare ryggen då den inte är fullastad samt fack för sond och lavinspade.

Tel: Beli Sport 08-755 10 91

Av: Martin Willners

On
Off

0 kommentarer

 • Här öppnar Lululemons första Sverigebutik

  Här öppnar Lululemons första Sverigebutik

  Hajpade, kanadensiska konfekionsvarumärket Lululemon har landat i Sverige. Inom en snar framtid öppnar man dessutom sin första flaggskeppsbutik. På hetaste möjliga shoppingplats.

  Artiklar Mattias Björklund, 2018-05-30 21:09

 • Sveriges bästa cykelstäder korade

  Sveriges bästa cykelstäder korade

  Cykelfrämjandet har poängsatt hur väl Sveriges kommuner och städer arbetar med cykelfrämjande åtgärder. Nu har årets vinnare av utmärkelsen Sveriges bästa cykelstäder presenterats i rapporten Kommunvelometern.

  Artiklar Mattias Björklund, 2018-05-30 12:12

 • Salming Sports stänger butik

  Salming Sports stänger butik

  Indoor- och löpskovarumärket Salming Sports stänger en av sina konceptbutiker. Orsaken är att företaget gör en stor omstrukturering på grund av en föränderlig sporthandel.

  Artiklar Mattias Björklund, 2018-04-14 09:20

 • Shimano Nordic flyttar

  Shimano Nordic flyttar

  För att kunna växa ytterligare och anpassa sig till framtiden kommer Shimano Nordic att bygga ett nytt huvudkontor. "Shimano Nordic Sales and Education Center" blir 1850 kvadratmeter i två våningar och samtidigt satsar bolaget stort digitalt.

  Artiklar Mattias Björklund, 2018-03-02 16:36

 • Månadens event: Women in sport + adventure

  Månadens event: Women in sport + adventure

  Girls in sport är en plattform för att förbättra jämställdhet inom idrott och äventyrssport. Under festivalen Women in sport + adventure fick Divas en pratstund med initiativtagarna Lucy Rist och Jenny Lidqvist.

  Artiklar Redaktionen, 2016-02-04 15:40

 • Månadens Diva: Johanna Davidsson

  Månadens Diva: Johanna Davidsson

  Johanna Davidsson är sjuksköterskan och äventyraren som vill inspirera fler kvinnor och tjejer att ge sig ut på tur. Hon har gått från att köra flera skidsäsonger i Alperna till att planera ett äventyr till Sydpolen.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 10:23

 • Månadens Diva: Sara Georgsson

  Månadens Diva: Sara Georgsson

  Sara Georgsson jobbar som varumärkeschef på Silva. Hon är aktiv i Divas men om tio år hoppas hon att ett sådant nätverk inte behövs.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 10:04

 • Månadens Diva: Eva Strand

  Månadens Diva: Eva Strand

  Eva Strand jobbar som tillfällig VD på Haglöfs och är dessutom medlem i Asics General Executive Meeting. Hon tycker att kvinnor i ledningen är ett måste om sport- och outdoorindustrin vill överleva och fortsätta växa.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:55

 • Månadens Diva Helena Jacobsson

  Månadens Diva Helena Jacobsson

  Helena Jacobsson jobbar på Stadiums inköpsavdelning. Hon vill se fler kvinnor på ledande positioner men tror inte att kvotering är vägen att gå.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:41

 • Månadens Diva: Sara Wänseth

  Månadens Diva: Sara Wänseth

  Sara Wänseth är marknadschef på Lundhags. Just nu bor hon i Sigtuna i flyttkartonger på väg tillbaka till Undersåker, Jämtland. Hon flyttar dit med sin sambo Håkan Nyström som jobbar på Haglöfs, sonen Måns 11 år och hunden Arragon 2,5 år

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:29

 • Månadens Diva: Isbjörn of Sweden

  Månadens Diva: Isbjörn of Sweden

  Månadens Divas är Camilla Schmidt och Maria Frykman Forsberg som driver barnklädmärket Isbjörn genom företaget Nordic Kidswear AB.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:15

 • Månadens Diva: Linnéa Grahn

  Månadens Diva: Linnéa Grahn

  Linnéa Grahn har under många år deltagit i expeditioner över hela världen. Nu vill hon få fler tjejer med på sina äventyr. Så via sin och Emma Forsells nystartade äventyrsförening Mind for Adventure lockar de med tjejer att springa tvärs över Skottland.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-04 15:28

 • Månadens Diva: Vanessa Åsell Tsuruga

  Månadens Diva: Vanessa Åsell Tsuruga

  Vanessa Åsell Tsuruga har varit Divas ansikte utåt i ett par år men nu tar hon en paus. Hon ska till Grekland för att plugga den olympiska rörelsen med målet att på något sätt jobba med OS i Tokyo 2020.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-04 15:23

 • Månadens Diva: Viktoria Stärner

  Månadens Diva: Viktoria Stärner

  Som årets kranskulla hade Viktoria Stärner det mest ärofyllda uppdraget bland de tusentals funktionärer som möjliggjorde Vasaloppets vintervecka 2015. Talet hon höll i Mora Kyrka under Högtidsfesten, fredagen den 6 mars, lämnade inte ett öga torrt. Viktoria är en sann ambassadör som kommer att gå långt, i fäders spår för framtids segrar.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-04 15:12

 • Månadens Diva: Christine Hägglund

  Månadens Diva: Christine Hägglund

  Christine Hägglund blev utsedd till Årets kvinnliga äventyrare 2013. Detta efter att hon under sex veckor ha sprungit 130 mil i våra svenska fjäll – ensam.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-04 14:59

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Sportfacks besökare

Lågprishjälm säkrast i största testet

8 kommentarer

Mattias B: Vi har tänkt lika där då. Men ibland måste man dessutom lägga ut något snabbt. Där har vi på Sportfack dubbla möjligheter, som vi också hela tiden använder oss av. Kort och snabbt online och så...

Nyhetsbrev

Få Sportfacks nyhetsbrev gratis varje vecka!Artikelkommentarer

Prenumerera på Sportfack
Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842