I fokus: Viking Rattler

I fokus: Viking Rattler

Publicerad

Efter att ha frälst snowboardåkare de senaste åren har snörsystemet Boa tagit steget ut i skogen. Viking är först ut med rosettfri snörning och frågan är om det kommer att bli samma succé inom friluftssegmentet.

Viking Rattler är den första friluftsskon med Boasnörning. Boa har funnits några år på snowboardskor och blivit en klar framgång där. Förra året kom även Footjoy med en golfsko med Boa och nu har den alltså hittat ut i skogen och på gatorna. Boasystemet består av tunna snören och en ratt som drar åt snörena då den vrids. Fördelarna med systemet är flera men den viktigaste är nog att passformen förbättras genom att de tunna snörena glider så lätt och därför blir det ett jämnare tryck över hela foten.

Den andra fördelen är att det är väldigt lätt att reglera hårdheten på snörningen. En liten vridning till och snörningen blir tajtare, och sitter skon för hårt är det bara att dra ut ratten och lyfta på plösen så lossar snörningen. Andra plus är att snörningen inte kan gå upp och att snörena aldrig kan bli blöta.

Den nackdel som många tar upp är att skon blir obrukbar om snöret går av. Det stämmer, men systemet är väl utprovat och dras inte med några hållbarhetsproblem idag. Snörena består av 19 tunna vajrar i rostfritt stål som omslutits av plast för ökad styrka och minimal friktion.

Förutom Boasnörningen är Viking Rattler en meshsko som försetts med Gore-Tex XCR-membran för att bli vattentätt samtidigt som den andas bra. Rattler är tänkt som en walkingsko för asfalt och stigar med en dämpning under hälen och en gummiblandning som är framtagen för att ge bra fäste även i blöta förhållanden. Sulan har ett grovt mönster med dubbar i alla riktningar för bra grepp.

Mellansulan är tillverkad i PU för att ge en kombination av stöd och dämpning och ovandelen har försetts med plastlattor och tåskydd för att skydda meshmaterialet.

Viking Rattler finns i färgerna röd/svart, grå/svart, svart/grå och orange/svart. Viking har även en högre känga med Boasnörning - Constrictor - som passar bättre för tyngre vandringar.

 

Så säger experterna:

Ola Johansson, Fliesbergs, Bro

- Det är en jättebra idé. Med Boasnörningen är det lättare att reglera hårdheten på snörningen och det blir ett jämnt tryck över hela foten.

- De kunder som provat Viking Rattler har direkt sagt att de märkt en skillnad i passform men många har också varit tveksamma till om snörena kommer att hålla. Vi har haft snowboardskor med Boasnörning i vår uthyrning hela vintern utan problem så jag är säker på att snörena håller.

Micke Eldebäck, Intersport, Falun

- Jag gillar Boa. Snörsystemet ger en fantastisk passform eftersom skon sluter runt foten på ett mycket bättre sätt än vad vanlig snörning gör.

- En del kunder har varit lite skeptiska till snörenas hållbarhet men jag tror inte att det är något problem och skulle de gå sönder är det snabbt gjort att byta snöre. När kunderna har provat skorna har många kommenterat passformen och sagt att skon verkligen omsluter foten.

Glenn Matsson, Produktchef skor, Team Sportia

- Jag tror att Boa kan vara en väldigt bra idé. Snörningen drar åt mycket bättre runt hela foten och gör att foten sitter fast mycket bättre i skon. Det är också väldigt lätt att justera hur hårt man drar åt snörningen.

- Det gäller för personalen i butikerna att förklara systemet för kunden och visa hur lätt det är att ta sig i och ur skon. När kunden väl provar skon kommer de direkt att märka av den bättre passformen och hur jämnt trycket blir över hela foten.

Av: Martin Willners

On
Off

0 kommentarer

 • Flowlife utsett till Gasellföretag

  Flowlife utsett till Gasellföretag

  Det går bra nu. Flowlife fortsätter att öka sin omsättning för tredje året i rad och har därmed utsetts till ett Gasellföretag.

  Artiklar Jesper Johansson, 2021-10-28 11:49

 • Träningstoppar och flåsdalar – forskningen visar på träningstapp under pandemin

  Träningstoppar och flåsdalar – forskningen visar på träningstapp under pandemin

  Hemmaträningen har ökat under pandemin, men en del har helt slutat träna. En stor anledning är den nedstängda organiserade träningen, enligt en forskningsstudie. Universitetslektor Maria Elvén reder ut siffrorna.

  Artiklar Redaktionen, 2021-10-12 17:07

 • Orage återvänder till Europa

  Orage återvänder till Europa

  Kanadensiska Orage återvänder till Europa efter ett antal år utanför kontinenten. Montreal-baserade bolaget siktar på att åter klä Europas skidåkare.

  Artiklar Jesper Johansson, 2021-10-12 16:27

 • Här öppnar Lululemons första Sverigebutik

  Här öppnar Lululemons första Sverigebutik

  Hajpade, kanadensiska konfekionsvarumärket Lululemon har landat i Sverige. Inom en snar framtid öppnar man dessutom sin första flaggskeppsbutik. På hetaste möjliga shoppingplats.

  Artiklar Mattias Björklund, 2018-05-30 21:09

 • Sveriges bästa cykelstäder korade

  Sveriges bästa cykelstäder korade

  Cykelfrämjandet har poängsatt hur väl Sveriges kommuner och städer arbetar med cykelfrämjande åtgärder. Nu har årets vinnare av utmärkelsen Sveriges bästa cykelstäder presenterats i rapporten Kommunvelometern.

  Artiklar Mattias Björklund, 2018-05-30 12:12

 • Salming Sports stänger butik

  Salming Sports stänger butik

  Indoor- och löpskovarumärket Salming Sports stänger en av sina konceptbutiker. Orsaken är att företaget gör en stor omstrukturering på grund av en föränderlig sporthandel.

  Artiklar Mattias Björklund, 2018-04-14 09:20

 • Shimano Nordic flyttar

  Shimano Nordic flyttar

  För att kunna växa ytterligare och anpassa sig till framtiden kommer Shimano Nordic att bygga ett nytt huvudkontor. "Shimano Nordic Sales and Education Center" blir 1850 kvadratmeter i två våningar och samtidigt satsar bolaget stort digitalt.

  Artiklar Mattias Björklund, 2018-03-02 16:36

 • Månadens event: Women in sport + adventure

  Månadens event: Women in sport + adventure

  Girls in sport är en plattform för att förbättra jämställdhet inom idrott och äventyrssport. Under festivalen Women in sport + adventure fick Divas en pratstund med initiativtagarna Lucy Rist och Jenny Lidqvist.

  Artiklar Redaktionen, 2016-02-04 15:40

 • Månadens Diva: Johanna Davidsson

  Månadens Diva: Johanna Davidsson

  Johanna Davidsson är sjuksköterskan och äventyraren som vill inspirera fler kvinnor och tjejer att ge sig ut på tur. Hon har gått från att köra flera skidsäsonger i Alperna till att planera ett äventyr till Sydpolen.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 10:23

 • Månadens Diva: Sara Georgsson

  Månadens Diva: Sara Georgsson

  Sara Georgsson jobbar som varumärkeschef på Silva. Hon är aktiv i Divas men om tio år hoppas hon att ett sådant nätverk inte behövs.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 10:04

 • Månadens Diva: Eva Strand

  Månadens Diva: Eva Strand

  Eva Strand jobbar som tillfällig VD på Haglöfs och är dessutom medlem i Asics General Executive Meeting. Hon tycker att kvinnor i ledningen är ett måste om sport- och outdoorindustrin vill överleva och fortsätta växa.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:55

 • Månadens Diva Helena Jacobsson

  Månadens Diva Helena Jacobsson

  Helena Jacobsson jobbar på Stadiums inköpsavdelning. Hon vill se fler kvinnor på ledande positioner men tror inte att kvotering är vägen att gå.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:41

 • Månadens Diva: Sara Wänseth

  Månadens Diva: Sara Wänseth

  Sara Wänseth är marknadschef på Lundhags. Just nu bor hon i Sigtuna i flyttkartonger på väg tillbaka till Undersåker, Jämtland. Hon flyttar dit med sin sambo Håkan Nyström som jobbar på Haglöfs, sonen Måns 11 år och hunden Arragon 2,5 år

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:29

 • Månadens Diva: Isbjörn of Sweden

  Månadens Diva: Isbjörn of Sweden

  Månadens Divas är Camilla Schmidt och Maria Frykman Forsberg som driver barnklädmärket Isbjörn genom företaget Nordic Kidswear AB.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:15

 • Månadens Diva: Linnéa Grahn

  Månadens Diva: Linnéa Grahn

  Linnéa Grahn har under många år deltagit i expeditioner över hela världen. Nu vill hon få fler tjejer med på sina äventyr. Så via sin och Emma Forsells nystartade äventyrsförening Mind for Adventure lockar de med tjejer att springa tvärs över Skottland.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-04 15:28

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Sportfacks besökare

Patagonia och North Face väljer att bojkotta Facebook

1 kommentar

Magnus: Vilket fjantigt företag. Eller snarare, de verkar inte ha koll på hur värdlen faktiskt fungerar.

Nyhetsbrev

Få Sportfacks nyhetsbrev gratis varje vecka!Artikelkommentarer

Prenumerera på Sportfack
Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206