Carlsbergs nya drag – varnar för alkohol och fiske

PRESSMEDDELANDE. Fiske kan vara avkopplande, men med alkohol ökar olycksrisken. En ny undersökning visar att 41 procent av svenskarna kan tänka sig att dricka alkohol under en fisketur. Nu vill Carlsberg Sverige och Sportfiskarna varna för faran med alkohol vid fiske. Därför lanseras fiskedraget DrunkenBait by Svartzonker – en påminnelse om att inte fiska berusad.…

PRESSMEDDELANDE. Fiske kan vara avkopplande, men med alkohol ökar olycksrisken. En ny undersökning visar att 41 procent av svenskarna kan tänka sig att dricka alkohol under en fisketur. Nu vill Carlsberg Sverige och Sportfiskarna varna för faran med alkohol vid fiske. Därför lanseras fiskedraget DrunkenBait by Svartzonker – en påminnelse om att inte fiska berusad.

Sverige har en av världens längsta kuststräckor, över 10 000 sjöar och varje år ägnar sig cirka två miljoner svenskar åt sportfiske, vilket gör fiske till en del av den svenska kulturen.

Antal drunknade ökade under fjolåret

Men fiske kan vara farligt. Sedan millennieskiftet har 338 personer omkommit i drunkningsolyckor kopplade till fiske i Sverige. Förra året ökade antalet drunknade i fritidsbåt- och fiskerelaterade olyckor med 40 procent jämfört med 2022. Alkohol är en vanlig faktor vid dessa olyckor: Nästan var tredje som drunknar har alkohol i blodet (fakta från Svenska Livräddningssällskapet).

Avslappnad attityd kring alkohol vid fiske

Under juli och augusti sker flest drunkningsolyckor och inför denna period visar nu en ny undersökning från Verian/Sifo, beställd av Carlsberg Sverige, en oroväckande spaning om svenskarnas attityder till alkohol vid fiske.

Drygt fyra av tio (41 procent) kan tänka sig att dricka alkohol under en fisketur, samt att var femte svensk (20 procent) har druckit alkohol när de varit ute och fiskat, visar undersökningen. Särskilt oroväckande är inställningen bland män. En majoritet av svenska män (55 procent) är öppna för att dricka alkohol vid fiske, medan 31 procent redan har gjort det. Bland kvinnor kan 28 procent tänka sig alkohol under fiske, och åtta procent har druckit när de fiskat.

– Som ett av Sveriges ledande bryggerier måste vi verka för och bidra till ansvarsfull konsumtion. Vi har passion för öl, inte alkohol, och riskerna med alkohol är särskilt stora vid fiske. Vi inleder nu en satsning tillsammans med fiskecommunityn för att uppmana och påminna om att välja alkoholfria alternativ på fisketuren, säger Casper Danielsson, kommunikationsdirektör på Carlsberg Sverige.

Fiskedrag
Foto: Carlsberg Sverige

Carlsberg Sverige har, tillsammans med betesbyggaren och fiskeprofilen Claes ”Svartzonker” Claesson, tagit fram ett unikt fiskedrag, som föreställer en berusad person som har hamnat på botten. Draget illustrerar faran med att fiska berusad och påminner om att välja alkoholfria drycker ute på sjön. ”DrunkenBait” fungerar som ett gäddbete, ledat vid midjan för realistisk fyllegång i vattnet. Draget finns i begränsad upplaga, varje exemplar är handmålat och individuellt viktat av Svartzonker.

– Att kombinera fiske med alkohol är som att lägga krokben på sig själv. Jag hoppas att DrunkenBait kan uppmuntra fler att välja alkoholfritt under fisket. Sen vore det skoj om någon dessutom får en riktig storgädda med draget, säger Claes ”Svartzonker” Claesson, betesbyggare och känd fiskeprofil.

Ett antal exemplar av dragen distribueras till sportfiskebutiker (Söder Sportfiske, Orsa Fiskecenter och Betesbyggarkiosken). Intäkterna kommer att doneras till fiskevård och Svenska Röda Korsets vattenprojekt runt om i världen.

­

[ajax_load_more seo="true" single_post="true" single_post_id="33819" single_post_order="previous" single_post_target="#main" post_type="post" scroll_distance="-500" pause_override="true"]