Inför fluorvallaförbudet: ”Alla måste köpa nytt nu”

I flera år har ett förbud mot fluorvallor hängt över både nationella och internationella skidtävlingar på FIS-nivå. I år är det dags. Sportfack har tagit reda på hur vallabranschen påverkas av att allt fler utövare byter ut sina vallaförråd.

Efter flera säsonger med sena besked om att förbudet ska skjutas upp är det nu dags inför tävlingssäsongen 23/24. Anledningen är bland annat att man varit tvungen att utveckla helt ny utrustning för att göra det möjligt för tävlingsarrangörer att analysera skidor efter spår av fluorvalla – eftersom fel vallning resulterar i diskvalificering. Regleringarna kommer från det internationella skidförbundet FIS.

Men det segdragna beslutet har också medfört att många av de professionella åkarna fortsatt åka med fluorvalla fram tills nu. Det betyder också att de nu får byta ut stora delar av sin gamla valla. SVT rapporterar bland annat om Östersunds skidklubb, som beräknar att de tvingas slänga gammal valla till ett värde av 200 000–300 000 kronor. Vad innebär det här för den delen av branschen som säljer valla? 

Göran Nilsson är vd för Sportmarket och distributör av vallamärket Start. Han berättar att Start ställde om till fluorfritt för flera år sedan, men är helt säker på att den här säsongens omställning kommer vara positiv för deras del. 

– Det ser vi redan nu och kommer att se ännu mer. Att fasa ut fluorvallan har pågått ett tag, men på högre racingnivå så har man fortsatt använda fluor så länge man kunnat. Det märks jättemycket nu. Den gamla vallan blir nu värdelös och bör kastas. 

Han tror att många butiker visserligen redan fasat ut den gamla fluorvallan, men fortfarande finns det en del som kommer att behöva utöka sitt sortiment. Men han spår att tävlingsverksamheten kommer att stå för de stadiga intäkterna. 

– När klubbar och åkare börjar köpa in så kommer de förmodligen att köpa lite mindre lager av olika vallor, för att testa vad som funkar bäst. Det kommer att vara olika från en dag till en annan. 

Det låter som att den här omställningen blir en väldigt långsiktig affär för er?

– Absolut, det måste det vara! Valla är en sådan produkt. Ingen köper hela sin förbrukning på en gång, den köper man efter hand när det blir varmare eller kallare… Och det är långsiktigt på så sätt att inga åkare eller klubbar har några egna lager just nu. Det innebär att man verkligen måste köpa nytt när man förbrukar. 

Förbudet gäller på tävlingar och vanliga motionsåkare kommer givetvis inte att bli kontrollerade, om de inte ställer upp i exempelvis Vasaloppet som omfattas av fluorförbudet. Men Göran Nilsson vittnar om att även motionärerna kommer att hänga med på tåget. 

– Det kommer att bytas ut per automatik, för tillgången kommer att strypas. Tillverkningen av valla är till stora delar omställd redan. Start har haft fluorfri valla i tre–fyra år, de var redan inställda på att fasa ut fluorvallan när FIS kom med sitt första besked.