Storslam för sportbranschen som årets företagare

Sport och outdoor stod sig starkt när årets företagare skulle utses av organisationen Företagarna. Woolpower och Maya Delorez kunde avsluta galakvällen med pris.

Ägarduon bakom Woolpower har utsetts till Årets företagare 2023, och Madelene Törnblom som grundat och driver ridsportsvarumärket Maya Delorez tog hem titeln som Årets unga företagare. Priserna delas ut av organisationen Företagarna. 

– Det känns fantastiskt! Vi har ett otroligt bra team, vi har lyckats knyta an riktigt duktiga och smarta människor och det är det som gör att vi står här i dag, säger Daniel Brånby som tillsammans med sin bror Adam äger Woolpower. 

Woolpower har sedan företaget grundats haft i princip hela sin produktionsprocess i egna fabrikslokaler i Östersund. I år invigde de en ny fabrik, dubbelt så stor som den gamla. Att de fortsätter våga satsa på textilproduktion i Sverige är något som imponerar på juryn. De anställer och utbildar egna sömmerskor, och eftersom Sverige inte längre har någon egen textilindustri att tala om så kommer personalstyrkan på 200 personer från 22 olika länder. 

För tidningen Företagaren berättar Daniel Brånby att företaget har vuxit kontinuerligt under de år som bröderna drivit Woolpower. 

– 2010 tog jag och min bror över företaget och vid den tidpunkten hade vi 70 miljoner kronor i omsättning och ett 60-tal anställda. Därefter har vi sakta men säkert vuxit och nu siktar vi på 230 miljoner under 2023, säger han. 

På andraplats i Årets företagare placerade sig David Ekelund och Tom Nilsson på Icebug.

Madelene Törnblom blev Årets unga företagare. 2018 grundade hon Maya Delorez tillsammans med sin pappa, på kapital hon tjänat ihop genom att träna och sälja en tävlingshäst. Hon startade med 120 000 kronor – och en tydlig vision om att göra bättre ridkläder. I dag omsätter företaget över 100 miljoner kronor om året. 

– Om jag har lyckats med mitt företag med det lilla kapital jag startade med så hoppas jag kunna uppmuntra andra att göra en karriär inom det de har passion för, säger hon i ett pressmeddelande. 

Woolpowers motivering/Årets företagare 2023
”Årets Företagare i Sverige kombinerar traditionella hantverksmetoder med ny teknik. De väver samman hållbarhet, kvalitet och lönsamhet till en urstark helhet. Med stolta medarbetare och lokalt tillverkade produkter bidrar de till både integration och tillväxt i hela landet. Denna duo är en inspiration för oss alla och visar vad det betyder att bli varma i kläderna.”

Maya Delorez motivering/Årets unga företagare 2023
”Genom att tänka på kunderna både i och utanför boxen har Årets Unga Företagare skapat funktionella produkter med stort habegär hos en hel generation. I en bransch med hög konkurrens och många vinnarskallar har de visat att passion, innovation och användarcentrerad design skapar inkludering på ett nyskapande sätt. Genom att visa på möjligheterna på en global marknad har vår pristagare inspirerat andra att rida på vågen.”

[ajax_load_more seo="true" single_post="true" single_post_id="33213" single_post_order="previous" single_post_target="#main" post_type="post" scroll_distance="-500" pause_override="true"]