Spektrum har likviditetsproblem – genomför nyemission

Spektrum har länge imponerat på branschen med sina biobaserade goggles. Men kunderna är inte lika övertygade. Nu har den ostadiga sportmarknaden slagit hårt mot det Årebaserade företaget.

Spektrum Sports har likviditetsproblem. Det syns i bolagets kvartalsrapport för Q1 som publicerades i september. Orsaken som de anger är framförallt den tröga marknaden och återförsäljarnas överfulla lager, vilket har slagit hårt mot Spektrums orderingång. 

”En genomförd konvertibel samt checkkredit hos banken med stöd av Norrlandsfonden har löst våran likvid kortsiktigt”, skriver Spektrums vd Andreas Nilemo i en kommentar till kvartalsrapporten. 

Bolaget har gjort sig kända med att tillverka goggles och solglasögon i en ovanligt hög halt av biomaterial. Nyligen har de lanserat nya produktsegment, hjälmar för cykel och säkerhetsutrustning, som blivit försenade i produktionen, vilket gjort att kostnaderna sammanfallit med en lägre orderingång.

”Det blev inte bara tapp på försäljning i detta räkenskapsår utan också ansträngd likvid eftersom inköp och mouldskostnader nu kommer i samma tidsperiod för alla tre segmenten”, Andreas Nilemo.

Nu har de inlett en nyemission för att få in mer likvida medel i företaget. Nyemissionen kommer att avslutas under hösten. 

Spektrum har under flera år haft problem med lönsamheten, med röda siffror i varje årsbokslut sedan företaget grundades. Omsättningen har visserligen ökat men 2022 års resultat bokfördes som en förlust på 4 136 000 kronor, enligt Allabolag. 

[ajax_load_more seo="true" single_post="true" single_post_id="32711" single_post_order="previous" single_post_target="#main" post_type="post" scroll_distance="-500" pause_override="true"]