Lundhags släpper dunjackor i återvunna material

När Lundhags släpper sina första dunprodukter så kommer de i återvunnet material. Till vintern vår vi se dunjackor både för fjäll och storstad i deras sortiment.

Lundhags lanserar sin allra första kollektion med dunplagg. Det är tre dunjackor som tar plats: En tunnare, en tjockare med huva samt en parkas som med sina vattentåliga material passar bra även i storstadsmiljöer. 

– Vi har längtat efter det här, men vi har inte haft resurserna eller kraften förrän nu. Dels för att vi nu har vuxit, men också för att vi har mer kompetens. Vi som bolag har stärkts av det sammanhang vi är med i, i en större organisation tillsammans med större varumärken. Vi har bland annat samarbetat med Helsport som gör dunsovsäckar, för att kunna hitta dun från bra leverantörer med schyssta villkor, säger Sara Wiksten, produktutvecklingschef på Lundhags. 

Alla tre jackor är till väldigt stor andel gjorda i återvunna material från olika kinesiska leverantörer, både när det kommer till skaltyg och foder. Framförallt är dunfyllningen 100 procent återvunnen. 

– Alla materialen vi har använt är GRS-certifierade (Global recycled standard, reds anm.), vilket betyder att det finns en spårbarhet. För dunet försökte vi hitta en produkt som också hade Responsible down standard, men det visade sig vara knepigare på just recyclat dun. 

– Certifieringsprocesserna är en ganska stor industri, det är mycket pengar som man får spendera på att få certifikaten. Man måste också som företag vara certifierad. Det är lätt att göra fel fast man tror att det är rätt. Det är en djungel, det tar nästan mer tid att säkerställa att man gör rätt, än att faktiskt göra rätt…

Hur mycket återvunna material använder ni i övrigt?

– Vi använder nästan inget som inte är återvunnet, men allt är inte certifierat. Vi har inte själva alla certifikat som krävs, men vi är jättenoga med att bara nominera material från kända certifierade leverantörer. De har kännedom och rutiner och det får vi betala lite mer för. Vi är kompromisslösa, det är inte rätt att välja något annat när man kan välja recyclat. 

Det här är vägen de tänker fortsätta på, och Sara Wiksten berättar att de ständigt jobbar för att så småningom kunna byta ut plaster och oljebaserade material mot något nytt, även om de inte riktigt är där ännu. Till AW 2024 tänker de utöka kollektionen med flera dunplagg, och då utlovas mer tekniska vinterprodukter. De produkterna presenteras om ett år.  

– Vi skulle vilja att allt var ute redan nu, för vi har så fina samples. Vi försökte använda ett biobaserat tyg, men testresultaten var tvetydiga. Det kändes inte tillräckligt starkt, och det blir inte hållbart om tyget går sönder för fort. 

Fulu Down Jacket. Den varmaste jackan i kollektionen, med värmande fickor och fyllig huva. 

Tived Down Jacket. En förstärkningsjacka som passar som mellanlager. 

Stockholm Down Parka. En lång och varm modell med mer vattentåligt dun. Denna säljs enbart i Lundhags egna kanaler.