Trangia överger Primusbrännare – ska bygga egna

Trangia går ifrån sin konkurrent Primus som leverantör av gasolbrännare. I stället ska de göra sin helt egen produkt, som tillverkas helt och hållet i Sverige.

Trangia har utvecklat sin egen gasbrännare. Från och med slutet av året är målet att gasolversionen av alla deras stormkök ska levereras med en gasolbrännare där hela produktionen ligger i händerna på Trangia själva. 

– Nu har vi valt en strategi som gör att vi inte behöver vara så beroende av en konkurrent. Tidigare har vi inte haft kunskap om de här grejerna, och det är därför vi köpt in dem från Primus, säger Magnus Rydell, vd på Trangia. 

Brännaren levereras i en ficka av Woolpowers återvunna ull som precis som tången redan gör sedan ett år tillbaka. Priset på brännaren kommer dock inte att förändras. De prototyper som visas upp i Trangias monter på Ispo är inte hundra procent färdigjusterade ännu, och innan lanseringen i höst så finns det lite mer arbete att genomföra. 

– Först ska vi ha en som är helt klar. De ska ju också certifieras, och det tar ganska lång tid. I den processen kanske vi måste göra om något. 

Han visar upp en brännare som vid första anblicken nästan är identisk med den produkt som Primus levererat till de klassiska stormköken i så många år. Trangia står inte för hela produktionen själva, även om den sker i Sverige. ­Munstycket i mässing som omsluter gasoltuben är tillverkad hos FM Mattson i Mora, och plastratten som reglerar lågan gjuts i Östersund. Själva gör de plåtdetaljerna omkring själva brännaren, samt den slutliga monteringen, 

– Så det här är ett litet steg för mänskligheten, men ett stort steg för oss. 

Men det måste vara ett ganska stort steg för Primus också?

– Ja, jag vet att det här har varit den vanligaste sålda brännaren hos Primus. Vi har köpt in 100 000 om året. Jag kan inte deras totala volym, men om jag tittar på vad vi har betalat så uppskattar jag det till någonstans en femtedel av deras omsättning, säger Magnus Rydell.

[ajax_load_more seo="true" single_post="true" single_post_id="30057" single_post_order="previous" single_post_target="#main" post_type="post" scroll_distance="-500" pause_override="true"]