Baddräkten som ska rädda barn från att drunkna

En självuppblåsbar flytkropp som skyddar barn från drunkna – efter att de börjat sjunka. Det kan snart bli verklighet, hoppas Niclas Ekdahl som utvecklar en helt ny produkt.

Barn drunknar tyst. Det kan inte upprepas tillräckligt. Men vad innebär det egentligen? Jo – att det enda sättet att skydda sina barn från drunkning är att hålla ögonen på dem, hundra procent av tiden. Och alla som någon gång har badat med barn vet att det i praktiken är nästan omöjligt. Men nu utvecklas en ny produkt som kan råda bot på det här: Badkläder med uppblåsbar flytkropp, som löser ut sig först när barnet har sjunkit. 

– Det har funkat väldigt bra hittills, men det är ett antal parametrar vi tittar på fortfarande. Det ena är själva utlösningsmekanismen, och hur kalibrerad den är. Sedan är det själva uppblåsningsmekanismen i gascylindern, säger Niclas Ekdahl som ligger bakom idén. 

Produkten kallar han för Swöm, och med sig på tåget har han två medgrundare, samt ett bolag som är expert inom industridesign. Huvudmålet är dock inte att de ska sälja badkläder till slutkonsument, utan de hoppas kunna sälja sin teknologi till mer väletablerade varumärken på marknaden. Han nämner Billabong, Quicksilver och Arena som exempel på potentiella partners i framtiden. 

– Vi kommer naturligtvis att ta fram egna kläder också, men visionen är att kunna skala upp det här på global basis. Vår expertis ligger på att skapa bra och rigorös teknik, men det finns de som redan har ett starkare varumärke, och som är bättre på design än oss.

Niclas Ekdahl är företagsledare och har egentligen inga erfarenheter av att utveckla vare sig badkläder eller säkerhetsutrustning. Däremot har han själv blivit vittne till att ett barn hittats livlöst i en pool, som tyvärr inte kunde räddas. 

– Sedan gick jag till en badstrand med mina barn och deras kompisar och insåg att jag blev nervös och orolig. Nu är mina barn så stora att de simmar bra, men det finns inget som skyddar dem om de ramlar och slår huvudet, eller om någon hoppar på dem i vattnet. 

Som gammal dykare insåg han dock tidigt att det kan finnas teknik för att utveckla en säkerhetsprodukt som inte behöver utlösas förrän barnen har sjunkit. Mekanismerna bygger på sensorer som mäter upp ett ökat vattentryck, under en given tidsrymd. 

– Vi kallar det egentligen inte för flytväst, grundfunktionaliteten är tvärtom. Med en flytväst ska man vara på torra land, eller på en båt och lösas ut först när man hamnar i vattnet. Vår utgångspunkt är att man redan befinner sig i vattnet och leker, och att produkten ska lösas ut först vid olyckstillbud. 

Sensorerna är eldrivna och produkten ska drivas med hjälp av ett litet batteripack, eller eventuellt solcellsteknik. Förhoppningen är att den ska vara återanvändbar, att den bara är att packa ihop igen efter att den löst ut sig. 

– Det som är en utmaning är att få produkten så pass liten som möjligt, och så pass bekväm att barnen vill ha den på sig. Den får inte vara bökigare än en vanlig UV-tröja eller baddräkt. Den måste vara lätt och torka snabbt. Där är det mycket utveckling som pågår. 

I nuläget jobbar de fortfarande med prototyper, och den tredje versionen blir förhoppningsvis klar i april. Produktlansering kommer inte att ske i år, först behöver de gå igenom en lång process av utveckling, användartester och slutligen certifieringar. Visionen är en produkt som faktiskt går att leka med. Niclas Ekdahls egna barn är referens än så länge, och han är väl medveten vid att barn sällan stannar på ytan när de leker. 

– Vårt tidsintervall ska vara tillräckligt för att barnen ska kunna dyka ner och simma ner till botten. Men de som gillar att sätta sig på botten och tävla om vem som kan vara där längst, de får nog vänja sig av vid det beteendet, säger han.