Thule får ny vd efter cykelnedgången

Cykelbranschen svajar vilket får konsekvenser för Thules vd Magnus Wellander, som tvingas lämna sin tjänst. Men Thules vd-byte fick marknaden att reagera.

Thules vd Magnus Wellander petas från posten och ersatts av Byggmax vd Mattias Ankarberg. Det meddelades i torsdags kväll. Marknaden reagerade negativt och deras aktie dök kraftigt dagen efter. Karri Rinta, analytiker på Handelsbanken, säger till Dagens Industri att han är kritisk till bolagets agerande.

– Vi tycker att vd-bytet är dåligt timat och ett dåligt strategiskt beslut. Det var ett svagt kvartal för Thule, men det var inte oväntat med tanke på att Mips rapporterade svagt i går. Vi vet att cykeltrenden, som var stark under pandemin, har svalnat rejält sedan i somras.

Samma dag släpptes bolagets kvartalsrapport där det noterades en organisk negativ tillväxt på minus 21 procent. Rörelseresultatet landade på 4 miljoner kronor, vilket var under det väntade 13,3 miljoner kronor.

Orsaken tillskrivs den svalnande cykelbranschen, som haft en svajig tid under pandemin. Magnus Wellander menar själv att nedgången är en effekt av att handlarna varit mer försiktiga i sina beställningar, efter förra sommarens leveransproblem vilket senare resulterat i onödigt stora lagersaldon.

– Mycket nu beror på en naturlig fear factor. Samtidigt har vi blivit bra på att leverera igen, och när säsongen är igång igen så är jag trygg med att vi kommer att se en mycket bättre vårsäsong, säger han till Dagens Industri.

Enligt Thule Groups styrelse är vd-bytet en del i en långsiktig successionsplanering. Magnus Wellander har jobbat i bolaget i 17 år och lämnar nu över stafettpinnen till Mattias Ankarberg.

– Det är med stor ödmjukhet och hög ambition jag ser fram emot att ta Thule vidare till nästa steg. Thule har också ett starkt varumärke med stor potential att växa ytterligare med hjälp av fortsatta satsningar inom produktutveckling, öppna upp nya produktkategorier samt genom att modernisera sälj- och marknadsföringskanaler, säger han i ett pressmeddelande.

Relaterat företag i Sportregistret

  • PowerFactory Nordic

    PowerFactory Nordic är ett grossistföretag som distribuerar tillbehör, reservdelar och personlig utrustning inom kategorierna; Cykel, Moped, Mc, MX & ATV. Med fokus på kända varumärken, samt flertalet starka agenturer i portföljen.

[ajax_load_more seo="true" single_post="true" single_post_id="28607" single_post_order="previous" single_post_target="#main" post_type="post" scroll_distance="-500" pause_override="true"]