Ett år i Sverige – så har det gått för Amazon

En studie från Ekonomihögskolan i Lund beskriver hur det första året har varit för Amazon i Sverige.

Ekonomihögskolan i Lund har tagit fram en rapport över Amazons framfart i Sverige. I undersökningen som gjorts i samarbete med Norstat visar det sig att två av tio svenskar testat att e-handla via Amazons svenska sajt. I undersökningen visar det sig också att relativt få kan tänka sig att rekommendera handelsplatsen till andra.

Det var den 28 oktober 2020 som giganten öppnade upp sin svenska hemsida. Varumärkesforskaren Johan Anselmsson har följt Amazon under året ur ett forskningssyfte och nu har han presenterat en sammanfattning av vad han hittills hittat om Amazon.

Bland annat säger Anselmsson att 20 procent av Sveriges befolkning provat på att använda sig av Amazon.se. Detta är en fördubblad tillväxt i antal kunder sedan årsskiftet 2020/2021. Enligt Anselmsson har tillväxten varit relativt jämn och stabil.
– Amazons etablering i Sverige har givetvis präglats av att företaget representerar ett av världens av starkaste varumärken. Men också all mediauppståndelse som varit kring Amazons lansering och att man genom annonser och sökoptimering synts både offline såväl som online, säger Johan Anselmsson, professor i marknadsföring på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet.

Men allt är inte guld och gröna skoga för Amazon enligt forskningen. Detta då relativt få personer kan tänka sig att rekommendera Amazon till andra eller uppger att de tänker handla på plattformen igen.
– Amazon är speciellt starka bland den yngre befolkningen. Men sammantaget är det fortfarande svårt att bedöma hur framtidsutsikterna ser ut för Amazon.se både vad gäller marknadsandelar och när deras tillväxt kommer att landa i nivå med sina konkurrenter.

Almensson förklarar också att anledningen till att Amazon inte är lika omtyckt längre, handlar om att svenskarna inte upplever att sortimentet passar dem och att e-handelsplatsen inte uppfattas som lika populär, som man förväntade sig för ett år sedan.

[ajax_load_more seo="true" single_post="true" single_post_id="7977" single_post_order="previous" single_post_target="#main" post_type="post" scroll_distance="-500" pause_override="true"]