Nu är det dags att plocka undan plastsugrören

Enligt ett EU-beslut är det från och med nu förbjudet att producera och sälja nya engångsprodukter i plast. Så nu är det hög tid att fasa ut den sortens produkter från både butiken och fikarummet.


Nu är det dags att plocka undan plastsugrören

Enligt EU:s nya engångsplastdirektiv är det sedan den 3 juli förbjudet att producera och släppa nya engångsprodukter i plast på marknaden. I Sverige kommer det troligen att dröja tills slutet av året innan direktivet införts (kanske ännu lite längre med tanke på regeringskrisen).      

Svenska företaget Light My Fire tillhör de som anser att direktivet är ett steg i rätt riktning. 
– Naturligtvis måste vi omedelbart sluta slänga plastsopor i naturen, inte minst haven har tagit enorm skada av ett helt oacceptabelt beteende från mänsklighetens sida under allt för lång tid. Förbudet mot engångsplasten är välkommet. Nu gäller det bara att vi inte ersätter engångsartiklarna i plast med engångsartiklar i andra material. Vi måste lära om det här slit- och slängbeteendet, säger Calill Odqvist Jagusch, vd och ägare av Light My Fire.

I EU-direktivet finns även riktlinjer för ett utökat pant- och retursystem av förpackningar för mat och dryck. Light My Fires produkter för flergångsbruk är tillverkade av bioplast (matlådor och muggar) och är ett av koncepten som redan använts i flera olika pant- och retursystem. Senast i samarbete med Got Event på UEFA-finalen i Göteborg i maj.
– Systemet med flergångslådor blev en tankeställare för användarna och en ”snackis” bland våra europeiska kollegor. Genom samarbetet minskades behovet av engångsartiklar och således minskade mängden avfall. Vi kommer definitivt att vilja var med och testa och utveckla system likt det vi provat nu.  Det finns behov av att hitta ett enkelt pantsystem för att minimera svinn av produkterna. Men ingen tvekan om att vi framåt kommer ha ett ökat fokus på flergångsprodukter vid evenemang. Viktigast av allt är att våga prova även om det känns utmanande och svårt, säger Johanna Gadd, hållbarhetsansvarig på Got Event.

Dessa produkter ska bort!

EU-förbudet gäller plastartiklar som bomullspinnar, bestick, tallrikar, sugrör, ballongpinnar, produkter gjorda av oxo-nedbrytbar plast (som innehåller metallsalt för att snabba på nedbrytningen), livsmedelsbehållare i expanderad polystyren (t ex frigolit) med eller utan lock, dryckesbehållare och muggar i expanderad polystyren (t ex frigolit) inklusive korkar och lock.