Svenska gamers ska lösa transportutmaningen för e-handeln

Snabba och säkra leveranser än en av onlinehandelns stöttestenar. Nu ska svenska gamers hitta nya lösningar på logistikutmaningarna.


Svenska gamers ska lösa transportutmaningen för e-handeln
Hackathonet hålls i höst, den 14 oktober.

E-handeln växte rekordartat under 2020 och fortsätter att göra det, även om kanske tempot nu håller på att skruvas ner en aning. Leveranserna är en utmaning alla e-handelsaktörer. En utmaning som It-konsultbolaget Consid och det svenska teknikföretaget Budbee vill hitta smarta lösningar för. Nu har de gått samman och gett Sveriges gamers i uppgift att hitta nya lösningar.
– Den ökande e-handeln är en av de stora digitala samhällsomvälvningarna som vi befinner oss mitt i. Det är otroligt spännande att årets AI/ML-hackathon, Considition, går ut på att hitta hållbara och innovativa lösningar för att effektivisera e-handelslogistiken. Den självklara partnern i det här är förstås Budbee. Målet är att skapa algoritmer för att effektivisera logistiken och att göra den mer hållbar. Precis som tidigare år kommer Considition att göra skillnad på riktigt, säger Peter Hellgren, vd på Consid.

Under helåret 2020 ökade e-handeln med 40 procent och den sammanlagda försäljningen hamnade på 122 miljarder kronor, enligt E-barometerns årsrapport för 2020 (sammanställd av Postnord i samarbete med Svensk Digitalhandel och HUI Research).
Men logistiken är ett nålsöga. Kunderna kräver snabba leveranser, gratis returhantering och flexibla leveransavtal. Det ska vara billigt, kundcentrerat och miljövänligt. Här vill Consid och Budbee ta hjälp av alla gamers för att få in nya idéer och lösningsförslag.
– De tävlande i årets upplaga av Considition ska optimera leveransflöden, underlätta budbilschaufförers beslutsfattande i realtid och öka den miljömässiga hållbarheten genom att skapa innovativa självlärande algoritmer. Gamification-delen av utmaningen kan liknas vid en väldigt avancerad version av det klassiska spelet Tetris. Jag hoppas och tror att initiativet resulterar i lösningar som direkt, eller indirekt, kan bidra till att e-handelslogistik blir ännu mer hållbar, säger Axel Möller, CTO på Budbee.

Själva hackathonet hålls den 14 oktober, då öppnar Consid och Budbee sina kontor för att välkomna tävlande, som såklart också kan tävla på distans. Tävlingen livesänds även från en studio där alla är välkomna att vara med och följa resultatet.
Vinnarna av kodtävlingen får åka på en weekend till Baltimore, Maryland, USA i juli 2022 för att besöka International Conference on Machine Learning (ICML).

[ajax_load_more seo="true" single_post="true" single_post_id="8311" single_post_order="previous" single_post_target="#main" post_type="post" scroll_distance="-500" pause_override="true"]