Antalet anställningar ökar i detaljhandeln – är det nu det slutligen vänder?

Arbetsgivarna inom parti- och detaljhandeln ser positivt på den närmaste framtiden. Sysselsättningen ökar med 18 procent från förra kvartalet. En uppgång är att vänta för egentligen alla branscher.

Enligt den arbetsmarknadsbarometer som Manpower Group regelbundet tar fram syns nu ett trendbrott i antal anställningar och förväntningar inom en rad sektorer. Mycket talar för att hjulen nu har börjat snurra betydligt fortare igen.
– Arbetsgivarna i parti- och detaljhandeln är mer positiva i dag än de har varit sedan pandemins början. För ett år sedan, när pandemin var ett faktum, visade prognoserna på en arbetsmarknad i fritt fall men vi kan nu konstatera att vi ser en gedigen upphämtning, säger Mikael Jansson, vd för ManpowerGroup.

Snittet i förväntad ökad sysselsättningsgrad är 11 procent, men detaljhandeln har en jobbprognos på hela 18 procent upp för det tredje kvartalet. Det är bara finans- och tjänstesektorn som har en högre prognos.            Sporthandeln har generellt sett klarat sig bra under pandemin, framförallt lokala handlare och onlinehandeln. Medan butikerna i citylägen har haft det tuffare, med kraftigt begränsat kundflöde och höga hyror. Förra sommaren var inte dålig, men nu finns tecknen på att det kan bli ännu bättre framöver. Ju fler som får jobb, desto mer pengar finns det i omlopp.
– Sverige som helhet har uppvisat stabila prognoser under de senaste två kvartalen, och det ligger även i linje med SCB:s data som visar på en något bättre arbetsmarknad redan under fjärde kvartalet 2020. Det är viktigt att svensk arbetsmarknad återhämtar sig så snart som möjligt och den här prognosen ger oss skäl att hoppas på en bra sommar, säger Mikael Jansson.

Branscherna som tror på flest nya jobb just nu:
-Finans- och tjänstesektorn, +23 procent
-Parti- och detaljhandeln, +18 procent
-Tillverkningsindustrin, +17 procent
-Byggbranschen, +16 procent

[ajax_load_more seo="true" single_post="true" single_post_id="8327" single_post_order="previous" single_post_target="#main" post_type="post" scroll_distance="-500" pause_override="true"]