Cykelns dag kan samla rekordmånga deltagare

Totalt sett kan Cykelns dag den 3 juni bli ett av de första stora fysiska idrottsevenemangen efter att corona slog till, nu när klubbarna får samla folk igen. Det kan även vara en bra dag att uppmärksamma för alla cykelbutiker.

Förra året kunder varken klubbar eller organisationer samla sina medlemmar för gemensamma aktiviteter och events i någon större omfattning. Men i år kan Cykelns dag den 3 juni bli ett av de riktigt stora arrangemangen för både klubbar och privatcyklister. Med de kommande coronarestriktionerna kan 150 personer till exempel samlas för ett cykellopp och 100 personer till övriga aktiviteter utomhus. Att cykeldagen årligen infaller just den 3 juni är något som FN har klubbat.

Cykelns dag kan samla rekordmånga deltagare
Vd:n för Svensk Cykling, Klas Elm.

– Målet är att sätta ett nytt världsrekord i insamlad cykeltid. Nu är det möjligt att göra det genom att samla medlemmar och allmänhet under ansvarsfulla former, säger Klas Elm, vd för Svensk Cykling som arrangerar Cykelns dag i Sverige.
Förra årets version gick ut på att samla individuell cykeltid och regga den på cykelnsdag.se – som totalt gav en cykeltid på 465 380 minuter under en och samma dag. Men i år finns det även möjlighet för lokala klubbar att anordna mindre arrangemang under Cykelns dag. Som pendlarverktyg och som rekreationshjälpmedel har cykeln fått ett riktigt uppsving under pandemin.
– Cykeln har blivit en lösning för många under pandemin för att kunna resa utan att behöva trängas i kollektivtrafiken och för att kunna upprätthålla sin hälsa. Hela samhället tjänar på att fler cyklar också efter pandemin. På så sätt drabbas färre av hjärt-kärlsjukdomar och diabetes samtidigt som utsläppen av hälsofarliga luftföroreningar minskar. På Cykelns dag kan vi tillsammans och var för sig visa upp den glädje som cyklingen ger oss, menar Klas Elm. 

För den cykelbutik som vill komma i kontakt med närmaste cykelklubb för att eventuellt hitta på gemensamma aktiviteter i samband med Cykelns dag finns en lista över alla klubbar anslutna till Svenska Cykelförbundet här: https://idrottonline.se/svenskacykelforbundet/Hittadinforening/hittadinforening2