Nya personbästa med Asics Metaspeed

Alltfler löpare lyckas vässa sina personbästatider i Asics Metaspeedskor. Senast nu i Frankrike där Hillary Kipkoech gjorde milen på 27.35.

Asics-tävlingen arrangerades i Frankrike.

Den senaste produktutvecklingen när det gäller löparskor har visat att skornas uppbyggnad och konstruktion faktiskt kan vara avgörande för att vässa tiderna. I alla fall för elitlöpare som vet hur man utnyttjar svikt, stuns och krafteffekt på ett maximalt sätt. Asics sko Metaspeed Sky, som lanserades i slutet av mars, är en av modellerna som verkar kunna hjälpa löparen att kapa sekunder. I helgen (24 april) arrangerades tävlingen Your Personal Best i Morton, Frankrike, för Asicsambassadörer och 24 löpare gjorde personbästaresultat i skorna – på sträckorna 10 respektive 5 kilometer.

Hillary Kipkoech vann tävlingen på 10 km för män med årets snabbaste tid (27:35). Damloppet på samma distans vanns av Mekdes Woldu, som även passade på att sätta nytt nationsrekord för Eritrera med tiden 31:47. Boniface Bikiwott vann herrarnas 5 km-lopp 13:34, och Sarah Lahti vann damernas 5-kilometerslopp med den väldigt imponerande tiden 15:22. Alla tider är officiella och godkända av det franska friidrottsförbundet.
– Jag är väldigt glad. Det kändes väldigt lätt under de första 3 km, och jag tittade på min klocka och visste att om jag kunde hålla den takten kunde jag få rekordet. Du vill alltid kunna prestera på topp som löpare och det kunde jag göra idag, sa Sarah Lahti efter loppet, vars tid blev nytt nationsrekord.

Det ska sägas att förutsättningarna för loppet var idealiska, med en temperatur på 15 grader, svag vind och en 2,5 km platt asfaltbana som gick genom ett skuggande skogslandskap.
Enligt Asics har nu 114 elitidrottare slagit sitt personbästa i de nya Metaspeed Sky-skorna.