Everest ska börja tillverka skidhjälmar med blippteknik

Kedjan Stadiums egenägda varumärke Everest blir nästa aktör att ta fram skidhjälmar med NFC-teknik. Genom att blippa kan räddningstjänst och andra läsa av viktig information om användaren vid en olycka.


Everest ska börja tillverka skidhjälmar med blippteknik
Christian Connolly, vd Twiceme.

Det börjar bli rätt fullt med loggor på en modern alpinutrustning. Först kan det vara en Mips-logga, sen möjligen en Reccochip-logga och så nu även Twicemes NFC-logga. Ja, förutom varumärkets egen logga förstås. Men säkerhetstänk ligger i tiden och är dessutom en stark köpfaktor bland dagens konsumenter. Sportfack var tidigt ute redan för ett par år sedan med att skriva om svenska Twiceme och deras NFC-chip som kan lagra viktig information om användaren, i till exempel en skidhjälm.  

NFC står för Near Field Communication och är i grunden ett militärt system. Tekniken fungerar på samma sätt som ett blippkort och kan samla information om ICE-kontakter, men även medicinsk information och även ge gps-koordinater. Viktig information för de som är först framme på en olycksplats. Informationen kan delges räddningspersonalen om de scannar chippet med sin mobiltelefon.
Förutom Flaxta som förra året har börjat använda sig av tekniken i sina skidhjälmar, så har tidigare Poc valt att göra det i både skidhjälmar och cykelhjälmar.
Nu sällar sig alltså Stadiums varumärke Everest till de varumärken som kommer använda sig av tekniken.
– För oss på Everest är säkerhet extremt viktigt och något som ska vara tillgängligt för många. Det känns därför väldigt roligt att inleda ett samarbete med Twiceme Technology för att ta säkerheten i hjälmar till nästa nivå. Vi tror att tekniken bidrar till detta genom att säkerställa att en skadad person får hjälp så snabbt och effektivt som möjligt, säger Henrik Hedberg, Product Manager på Everest.
– Att gå till Stadium för skidutrustning eller skidhjälm är något de flesta kan relatera till. Med ett så starkt varumärke ombord tar vi ett stort steg i rätt riktning mot att skapa säkrare äventyr för människor och i slutändan rädda liv, säger Christian Connolly, vd på Twiceme Technology.

Everest ska börja tillverka skidhjälmar med blippteknik

Tekniken gör att du lätt kan scanna hjälmen med en smartphone genom att bara lägga den mot hjälmens NFC-symbol. Den som scannar behöver inte ens ha appen installerad på sin telefon för att läsa av. Inte bara sportbranschen har visat intresse för lösningen, även bygghjämstillverkare har hoppat på tåget. För Twiceme var 2020 året då det lossnade rejält för deras tekniklösning.
– Det är mycket som tyder på att insikten om teknikens fördelar nu finns där ute. Vi har i dag elva brands som har sajnat upp sig för att implementera vår tjänst, dessutom mitt under ett coronaår, det tycker vi tyder på teknikens styrka. Och idag har alla nya mobiler som tillverkas NFC-tekniken i sig, berättar Jack Svensson från Twiceme, till Sportfack.

[ajax_load_more seo="true" single_post="true" single_post_id="8484" single_post_order="previous" single_post_target="#main" post_type="post" scroll_distance="-500" pause_override="true"]