Woolpower trotsar textildöden: Bygger ny fabrik i Östersund

Sverige var en gång bäst i klassen på textil. Nu är det inte mycket kvar av kunskap och egen produktion. Woolpower gör tvärtom och bygger ut med ny fabrik i Östersund.


Woolpower trotsar textildöden: Bygger ny fabrik i Östersund
Woolpowers vd Linus Flodin.

Jämtländska företaget Woolpower förbereder just nu sin största satsning någonsin: En ny fabrik på 10 000 kvadratmeter i Östersund. Den nya fabriken blir dubbelt så stor som den de har idag.
Företaget har som affärsidé att producera sina plagg på hemmaplan och har sett en ökad efterfrågan. Istället för att lägga ut produktionen i andra länder eller bygga ut den befintliga fabriken, väljer man istället att slå på stort och bygga en helt ny, med start nu i april.    
– Vi går mot strömmen när vi behåller produktionen i Sverige. Vi är en av få kvarvarande textilfabriker i hela landet och den enda av vår storlek. Alla våra kläder sys i Sverige och Östersund, så har vi gjort sedan starten 1969 och vi är stolta över att fortsatt ha vår produktion här, säger Linus Flodin, vd Woolpower. 

För dem var det självklart att behålla produktionen lokalt i Östersund. Något annat hade stridit mot Woolpowers egen värdegrund. De menar att de genom att ha hela produktionen under samma tak kan skapa färre led i produktionskedjan, vilket bidrar till en mer hållbar produktion. Men det finns också ett annat, praktiskt skäl. Östersund är en kommun som, enligt Woolpower, satsar på att skapa bra förutsättningar för företagande.
– Östersund är en kommun med framåtanda, och ett miljö- och hållbarhetstänk som går i linje med vårt. De som bor i Östersund har en långtgående kunskap om hur man klär sig vid kallt väder, det skapar trovärdighet för oss som arbetar med att sprida värme. För oss känns det helt rätt att fortsätta ha kvar vår produktion här och på så vis bidra till en ökad tillväxt i kommunen, säger Linus Flodin. 

Förhoppningen är att produktionen i den nya fabriken ska vara igång om ett år, våren 2022.