Den artiga jätten – Shimano 100 år

Det som en gång startade i en enkel lokal på 40 kvadratmeter har på ett sekel växt till världens största och mest inflytelserika tillverkare av komponenter för cykelindustrin. Sportfack lyfter på hatten och säger Omedetō! Till Shimano, en pigg 100-åring.

Med endast en vän och kollega, en svarv och en hyrd lokal på 40 kvadratmeter kan stora saker skapas. Kanske var det så Shozaburo Shimano tänkte när han 1921 öppnade sin egen verkstad, Shimano Iron Works, i Sakai city utanför Osaka.

Den artiga jätten – Shimano 100 år
Grundaren Shozaburo Shimano vid tiden för startandet av Shimano Iron Works 1921.

Efter att ha livnärt sig den första tiden med mestadels reparationsarbeten skapade Shozaburo två år senare Shimanos allra första frihjul.

Det var ingen slump att Shimano satsade på cykelkomponenter. Åren efter första världskriget hade satt Japan i recession, landets industri var i spillror men i Sakai city så väl som i hela Japan var cykelindustrin på uppåtgående. Men precis som många andra duktiga entreprenörer såg Shozaburo den där viktiga luckan. Det vimlade av lågprisprodukter på cyklarna som vinglade runt i Sakai. Cyklisterna och fabrikerna saknade komponenter av hög kvalitet. Och det tänkte Shimano bistå med.

Den artiga jätten – Shimano 100 år
Med SPD-systemet som lanserades 1987 revolutionerade Shimano möjligheterna att integrera cykelskor med pedaler och göra kraftöverföringen i trampandet väsentligt mer effektivt.

Idag, exakt 100 år senare, kan en hel cykelvärld bara ta av cykelkepsen och buga. Shozaburo Shimano gjorde väldigt mycket rätt där vid svarven och de årtionden som följde efter. Det som startade i en liten hyrd verkstad i utkanten av Osaka, är idag världens största utvecklare och tillverkare av cykelkomponenter.

Och vi på Sportfack, vet, det finns fantastiska fiskeprodukter med Shimanos logga på också. Men efter frihjulet 1923 följde 3-växlade nav, indexerat växelsystem, Dual Control-reglaget, Hyperglide-kassetten, Saint-gruppen, Shimano 105, Alfine, Dura-Ace, Ultegra, Di2, Steps och nu senast GRX, komponentgrupper designade för gravelcyklar. Och hundratals andra storsäljande produkter som gjort cyklingen snabbare, roligare, säkrare och inte minst Shimano allt större.

Den artiga jätten – Shimano 100 år
Dura-Ace när det begav sig vid premiöären av Shimanos toppgrupp för landsvägskomponenter 1973
Den artiga jätten – Shimano 100 år
Och 39 år senare framtagen i en mörk ton med koppling till japanska kalligrafi. Ett hett tips är att nästa release av Dura-Ace framåt sommaren kommer att levereras med trådlös Di2-växling.

Idag har Shimano över 11 000 anställda i 50 bolag världen över, med inriktning på tillverkning, forskning, försäljning och marknadsföring. Den nordiska marknaden styrs från Uppsala sedan flera årtionden och 2019 hade Shimano Nordic stort kalas när det nya, gråblå huuvdkontoret invigdes med pompa, ståt, fest och stora cykelmöjligheter för personalen.

Samtidigt med expansionen har släktlinjen aldrig brutits inom bolaget. Från den 26-årige entreprenören Shozaburo är bolaget i huvudsak fortfarande ett familjeägt företag under ledning av nuvarande koncernchefen Yozo Shimano, femte generationen Shimano.

Den artiga jätten – Shimano 100 år
Shimano GRX, varumärkets stora satsning på komponenter utvecklade för gravelcykling.

Shimano firar stort 2021 och jubileumssajten är sprängfylld som en komponentkatalog med vackra, blänkande produkter i aluminium, titan och stål.

Den artiga jätten – Shimano 100 år
Accublade, en av Shimanos snowboardprodukter med en egen step in-lösning som faktiskt var före sin tid jämfört med de som finns idag.

Missa inte heller specialavdelningen ”100 produkter” som visar Shimanos innovationsbredd under 100 år. Med unika bilder och inte minst berättleser om allt ifrån kylväskor, system för rodd till – Shimanos 15-åriga historia som utvecklare av snowboardskor och bindningar!

I coronans tidevarv har kanske cykelindustrin och inte minst Shimano ställts för sin största utmaning hittills – att leverera ikapp alla beställningar till världens alla cykeltillverkare som efter fabriksstopp världen över under 2020 nu gör allt för att komma ikapp beställningarna till cykelbutiker runt om i världen. Shimano kommunicerade dock så sent som för en månad sedan att de kommer att öka produktionen rejält under 2020. Och är det någon som klarar en tillverkningsökning av dessa mått så borde det vara en lika erfaren som effektiv och ödmjuk, japansk jätte.

Den artiga jätten – Shimano 100 år
Shimano Nordic med huvudkontoret i Uppsala firar lokalt genom att nyligen meddela att man jubileumsåret 2021 är ny huvudpartner till Vätternrundan.

Relaterat företag i Sportregistret

  • Shimano Nordic AB

    Shimano Nordic AB är ett grossistföretag för delar och tillbehör för cykel och fiske, med flera starka agenturer. Leverans till Sverige, Island, Finland, Norge och Danmark året runt från centrallager i Holland.

[ajax_load_more seo="true" single_post="true" single_post_id="8549" single_post_order="previous" single_post_target="#main" post_type="post" scroll_distance="-500" pause_override="true"]