Svensk Cykling i upprop till regeringen: ”Låt cykelbutiker och verkstäder vara öppna!”

Paraplyorganisationen Svensk Cykling uppmanar i ett öppet brev till regeringen att cykelbranschen bör undantas från eventuell nedstängning.


Svensk Cykling i upprop till regeringen: ”Låt cykelbutiker och verkstäder vara öppna!”
Klas Elm, vd Svensk Cykling.

I uppmaningen, som idag publicerades på dagenshandel.se, gör organisationen klart att man vill att regeringen undantar cykelhandlare och cykelverkstäder från en eventuell nedstängning. Detta för att det ska vara möjligt för personer att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
– Folkhälsomyndighetens råd är att vi ska cykla i stället för att åka med kollektivtrafiken och att vi ska motionera utomhus. Att låta cykelhandlare och cykelverkstäder vara öppna, under säkra former, är därför ett sätt för oss att komma bort från pandemin, säger Klas Elm, vd för Svensk Cykling.
Under covid-19-pandemin har cyklingen ökat i Sverige. Bara under november och december i fjol var cykelresorna i Stockholm 21 procent fler än under samma månader ett år tidigare, hävdar Svensk Cykling.

Svensk Cykling i upprop till regeringen: ”Låt cykelbutiker och verkstäder vara öppna!”
Gunilla Brynell, ordförande Svensk Cykling.

I det öppna brevet till regeringen, som riktar sig främst till socialminister Lena Hallengren och infrastrukturminister Tomas Eneroth, påpekar Svensk Cykling att Folkhälsomyndigheten borde ge ännu tydligare rekommendationer om att cykla. Svensk Cykling vill också att myndigheten uppmanar kommuner att vara noga med att ploga och sopsalta cykelvägar under vintern och snabbt ta bort gruset nu när våren kommer.
– Det är cykelhandlare och cykelverkstäder som håller det cyklande Sverige rullande. Den uppgiften har aldrig varit viktigare än nu. Därför har cykelhandlare och cykelverkstäder fått vara öppna när regeringar har stängt andra butiker i länder som Tyskland, Frankrike, Nederländerna och Storbritannien. Detta för att cykelhandlare och cykelverkstäder är samhällsnyttiga verksamheter som begränsar smittspridningen, säger Gunilla Brynell, ordförande Svensk Cykling.

[ajax_load_more seo="true" single_post="true" single_post_id="8571" single_post_order="previous" single_post_target="#main" post_type="post" scroll_distance="-500" pause_override="true"]