Därför springer vi – de tio starkaste skälen

Isponytt: Löpning har seglat upp som en riktig boomsport under 2020. Runners World presenterade nyligen nya data om löparnas beteenden under Ispo Online.

Coronapandemin har i grunden förändrat mångas vardag och här hemma har sporter som golf, cykel och löpning fått ett rejält uppsving. Så verkar det vara även internationellt. Runners World presenterade en egen undersökning under Ispo Online, baserad på uppgifter från drygt 10 000 löpare. Under 2020 var löpning en oerhört populär syssla och många verkar ha hittat till löpningen som en helt ny aktivitet.  
– Vi har sett många nya löpare där ute i nästan ett år nu. Det finns ett märkbart antal nybörjare där ute, Corona har skapat en boom, säger Urs Weber, redaktör för Runner’s World.

Tidningen såg bland annat en rejäl ökning i antal besökare på sin sajt under coronamånaderna mars, april och maj under 2020. Deras undersökning visar att den genomsnittliga löparen springer 37,4 kilometer varje vecka.  Och har ganska överraskande hela 6,2 par löparskor per person. Ändå har inköpen i pengar minskat något i jämförelse med 2019, troligen beroende på att så många sportbutiker som ligger i köpcentra har haft ett minskat besöksantal av naturliga skäl under pandemin. Om det överensstämmer med Sverige är däremot oklart.
Enligt undersökningen finns det ett tydligt samband mellan antal kilometer och ”rolighetsnivå”. Ju fler kilometrar, desto roligare upplevelse, enligt de svarande. Här är motivationslistan i korthet, till varför vi springer:

1. Jag springer för att hålla mig frisk: 71 %
2. Jag springer för min kondition: 70 %
3. Jag springer för skojs skull: 65 %
4. Jag springer för mer uthållighet: 64 %
5. Jag springer för att minska stress: 62 %.
6. Jag känner mig bättre: 61 %.
7. Jag springer för att hålla min vikt: 37 %.
8. Jag springer för att lyckas i tävlingar: 32 %.
9. Jag springer för att gå ner i vikt: 20 %.
10. Jag springer ut för att se bra ut: 18 %. 

[ajax_load_more seo="true" single_post="true" single_post_id="8670" single_post_order="previous" single_post_target="#main" post_type="post" scroll_distance="-500" pause_override="true"]