Life Wear mixar ull och bambu

De nya underställen är uppbygga på två lager, ett mjukare mot kroppen och ett värmebeständigt ullager utåt. Tanken är att kombinera de två materialtypernas bästa egenskaper.

Ull har använts för att värma människokroppar sedan urminnes tider. Och underställ i bambu har flera år på nacken. Men kombinationen är ovanlig och udda. Svenska varumärket Life Wear lanserar nu sitt första underställ i materialmixen bambu och merinoull. Det är även deras första underställ som är anpassat för vinteraktiviteter.
Tanken är att ta fördelarna från de båda materialtyperna. Understället är uppbyggt i två lager. Lagret närmast kroppen består av Life Wear Bamboo, ett material som är mjukt och behagligt mot huden, samt temperaturreglerande. Bambufibern ger samtidigt plagget hög slitstyrka. Det yttre lagret i merinoull fungerar i sin tur som värmeförstärkare. Ullen värmer, som bekant, även då den är blöt.

Bambun (i detta fall ekoodlad) har även fördelen, till skillnad från bomull, att den kan växa utan konstbevattning. Och i det här fallet, vid ekoproduktion, återanvänds både vatten ock kemikalier (kemikalierna används i regel för att mjuka upp fibermassan). Bambun växer också snabbare än bomull och lär binda mer koldioxid än bomullsplantor och avger mer syre. Så ur klimatsynpunkt är det en klar vinnare i jämförelse med bomullen.  

De nya underställen är framtagna både för både dam och herr och tröjdelen har blixtlås från halsen och en bit ner på fronten, för ventilation. Delarna säljs separat (utpriset är 599 kronor för tröjan och 349 kronor för byxorna).
Life Wear säljs i Sverige av Wiges AB.