Åre Skidfabrik investerar för framtiden

Åre Skidfabrik genomför just nu en rekordstor investering – målet är att bli en av världens mest moderna skidfabriker.


Åre Skidfabrik investerar för framtiden
Planen är att bli så miljövänlig det bara går i produktionen.

Anledningen till investeringen, skriver företagarna bakom Åre Skidfabrik i ett pressmeddelande, är en lång period av tillväxt hos samtliga skidmärken som Åre Skidfabrik tillverkar åt (det gäller egna varumärket Extrem Skis, samt tre norska varumärken: SGN Skis, Stereo Skis och Moonlight Mountain Gear). Men även det amerikanska varumärket Rocky Mountain Underground har valt Åre Skidfabrik för sin produktion.
För att ytterligare väsa konkurrenskraften har nu Åre Skidfabrik byggt ut sin produktionsyta med 50 % för att uppnå större kapacitet för att optimera produktionsflöden och ge utrymme för fler maskiner.
I planen ingår även återvinning av överskottsvärme
– Det är faktiskt helt fantastiskt, säger Patrik Söderlund som är fabrikschef och medgrundare, och fortsätter:
– Med överskottsvärmen från dessa två maskiner kan vi under arbetstid värma hela vår fabriksfastighet utan att tillföra någon som helst extra energi.

I nuläget drivs fabriken med förnyelsebar vattenkraftsel från Jämtkraft (det finns dock olika åsikter huruvida vattenkraft kan kallas miljövänlig, med tanke på dess åverkan på lokala vattendrag och ekosystem).  
Men lösningen är smart. Tillsammans med experter inom området har Åre Skidfabrik utvecklat en helt unik ventilationslösning som återvinner överskottsvärmen från skidpressarna.
Tillsammans med en ny vattenburen bergvärmelösning, gör kombinationen att Åre Skidfabrik totalt sett har minskat sin energiförbrukning med 70 % per kvadratmeter.

Dessutom använder man numera (sedan många år tilbaka) ett för skidbranschen unikt epoxisystem, Pre-Preg, som ursprungligen är utvecklat för rymd- och flygindustrin. Det innebär att allt glas- och kolfibermaterial impregneras maskinellt hos leverantören och att inga medarbetare behöver hantera flytande epoxi. Pre-Preg gör även att skidorna går att göras lättare i vikt.
– Ser man till helheten på Åre Skidfabrik tror jag inte att man kan tillverka skidor på ett mer hållbart sätt än vad vi gör idag. Detta är något vi är otroligt stolta över och samtidigt något jag tror våra kunder värderar högt, säger Carl Geijer, vd och delägare.

[ajax_load_more seo="true" single_post="true" single_post_id="8808" single_post_order="previous" single_post_target="#main" post_type="post" scroll_distance="-500" pause_override="true"]