Osäkert bokningsläge i de svenska fjällen

I höstas var bokningssuget för skidsemester rekordstort hos hemestrande svenskar, men med de nya restriktionerna är läget mer osäkert, särskilt inför jul och nyår. Sportfack undersöker läget just nu på några svenska destinationer.

Just nu pågår arbetet för fullt på landets skiddestinationer med att coronasäkra verksamheten. Hur stort vintertrycket blir till de svenska backarna kommer givetvis ha inverkan även på produktförsäljning i sportbutikerna och på uthyrningen. Läget såg länge väldigt bra ut, med ett rekordstort intresse för alpinsemester på hemmaplan, nu när utlandsresandet valdes bort. Sen kom de hårdare restriktionerna och den andra virusvågen tog fart. I nuläget är bokningsläget osäkert, även om många besökare väntar in i det sista med att avboka.
Skistar har till exempel infört en öppet köp-försäkring till 7 dagar innan ankomst, efter önskemål från vintergästerna. Det gäller för bokade resor under perioden 18/12-7/1.    
– I takt med att smittspridningen ökar så får vi fler frågor från våra gäster om vad som händer med deras resa till julen. Vi vill göra det så tryggt och säkert som möjligt för våra gäster både på plats i backen men också när det gäller själva bokningen. Därför känns det bra att nu kunna erbjuda de gäster som har vår av- och ombokningsförsäkring och planerar att fira jul och nyår hos oss att också få möjlighet att boka av eller om sitt boende senast 7 dagar före ankomst, säger Stefan Sjöstrand, vd för SkiStar AB.

Och på frågan från Sportfack om hur bokningsläget ser ut just nu, svarar Skistars kommunikationschef Petra Hallebrant i ett mejl att ” vi ser en förändring i bokningsläget under den senaste tiden jämfört med tidigare i höstas. Under jul och nyår är det ju ofta mycket folk i fjällen och vi kommer nog att få se en annorlunda jul i år, både vad gäller minskat antal besökare och anpassningar med tanke på coronaläget. Vi vet ju även att de norska gästerna som har egna stugor på våra destinationer i Sverige inte kommer att komma i dagsläget så länge gränsen mot Norge fortsatt är stängd.”
Anna Hansson, vd för samverkansorganisationen Destination Vemdalen, berättar om oroliga gäster som hör av sig, men att bokade resor längre fram i vinter fortfarande hålls fast:
– Det är många samtal från oroliga gästerna angående restriktioner och bokningar. Det görs en del avbokningar främst över julveckan. Men med de generösare avbokningsreglerna är gästerna fortfarande benägna att behålla sina bokningar. Det är inga tendenser till avbokningar längre fram under vintern.

Osäkert bokningsläge i de svenska fjällen
Foto: Pexels

I Lofsdalen förbereder man sig just nu för en väldigt annorlunda säsong, även de har märkt av rädslan och oron från vinterbesökarna, men hittills har man inte sett några dramatiska avbokningssiffror.
– Vi gör oss redo för en annorlunda säsong. Vi jobbar intensivt med att planera för att kunna ta emot gäster på ett säkert sätt och har gjort en hel del anpassningar i skidanläggningen, butiker och restauranger, berättar Lotta Anestedt, vd Destination Lofsdalen.
– Intresset och bokningstrycket har varit stort. Vi brukar vara fullbokade under våra högsäsongsveckor som är jul, nyår, sportlov och påsk. Mönstret vi ser i år är att gäster säkrat sina boenden tidigare och vi var fullbokade redan i september-oktober för jul och nyår.I takt med allmänna råd och rekommendationer utlyst har vi sett en del avbokningar. Däremot inte några dramatiska siffror, avslutar hon.