De stora modedrakarna börjar hitta allt fler grönare tillverkningsalternativ. H&M släpper nu ett knippe nya hållbarhetssatsningar. Bland annat gör man nu sina första plagg med We Are Spindyes infärgningsteknik.
Svenska We Are Spindye, som 2017 lanserade sin unika infärgningsprocess som sparar 75 procent vatten och 90 procent kemikalier vid infärgning av textilt garn, har för första gången samarbetat med konfektionsgiganten H&M och till dem levererat garn som kommer från återvunna plagg och som infärgats med bolagets infärgningsteknik.
I ett samarbete där We Are Spindye lanserar en råvara baserad på återvunna kläder med konfektionsgiganten H&M menar bolaget att man nu sluter den sista länken för en cirkulär och hållbar textilproduktion.
– We Are Spindyes ambition har alltid varit att erbjuda en enkel lösning på ett stort problem. Att vi nu har möjlighet att erbjuda våra kunder polyesterråvara från återvunna kläder, är inte bara ett stort steg för oss som företag. Det är ett stort och viktigt steg för hela klädindustrin och framför allt vår gemensamma planet, säger Andreas Andrén, vd på We Are Spindye.
We Are Spindye infärgningsprocess har använts som en del av den återvunna polyestern i höstens H&M Conscious Exclusive-kollektion som släpps i början av december, berättar bägge bolagen i pressmeddelanden.
Sedan tidigare har We Are Spindye samarbetat med internationella mode- och sportvarumärken som till exempel Tiger of Sweden, Filippa K, Freitag, Fjällräven, Quiksilver, Henry Lloyd och Bergans.
Enligt New Standard Institute ansvarar mode för mellan 4 och 10% av de globala koldioxidutsläppen, med 150 miljarder nya plagg tillverkade varje år. Det är ungefär 19 nya kläder för varje levande person. H&M menar att man liksom We Are Spindye vill ta ett seriöst miljöansvar och att bolaget har som mål att bli helt klimatneutrala. Dock uppger man inget årtal för detta mål.
H&M lanserar i alla fall flera hållbara projekt i samband med att We Are Spindye-samarbetet. I det ingår Agraloop Biofibre från Circular Systems, en naturlig fiber tillverkad av konverterat matavfall. Vegea är ett läderliknande material som H&M använt vid en handväskkollektion, Vegea är tillverkat av biprodukter som blir över vid vinframställning. Det är inte första gången H&M tillverkar Vegea-handväskor kvaliteten är idag betydligt bättre, säger bolaget.
Kollektionens kanske mest högteknologiska material är Made of Air, en plast tillverkad av koldioxidutsläpp bunden från luften och som används vid tillverkning av solglasögon.
Lägg därtill att H&M förra månaden lanserade återvinningsmaskinen Looop i en av sina Stockholmsbutiker. Looop som strimlar gamla plagg, spinner nytt garn och tillverkar sedan nya plagg i ett svep. H&M menar att Looop har ställts ut för att på ett konkret sätt visa kunder och få dem att inse att de är en del av förändringsprocessen.
– Syftet med det är att engagera våra kunder och hjälpa dem att förstå att deras gamla plagg har värde”, förklarar Pascal Brun, H&M: s chef för hållbarhet. Det handlar också om att se till att de upplever återvinningsprocessen, så det utlöser beteendeförändring.